Kermalikööri sopii juhlapöytään niin jälkiruuissa kuin lasissakin – nappaa reseptit kokeiluun!

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Kyrö Distillery Company
Kermalikööri sopii juhlapöytään niin jälkiruuissa kuin lasissakin – nappaa reseptit kokeiluun!
Hyvä ateria on ihana päättää makealla jälkiruoalla. Aikuiseen suuhun sopiva, liköörillä terästetty jälkiruoka on elämys, jota ei unohda. Kokeile vaikka jouluksi Kyrön tislaamon keittiömestareiden bravuureja, jotka on maustettu kermaliköörillä.
Julkaistu: 22.11.2022

Kuten niin moni muukin erinomainen suomalainen asia, Kyrön tarina sai alkunsa saunan lauteilta. Viisi ystävystä maisteli amerikkalaista ruisviskiä, ja tulivat siinä samalla pohtineeksi, miksi kukaan ei valmista ruisviskiä Suomessa. Mehän tunnetusti kulutamme ruista maailmassa eniten, ja ruis on olennainen osa suomalaista historiaa.

Vielä aamutuimaankin ajatus omasta viskitislaamosta tuntui mukavalta. Ja niin kävi, että tästä kohtalokkaasta saunareissusta on nyt kulunut kymmenen vuotta, ja Kyrö Distillery Companyn tuotteet, ruisginit ja ruisviskit, ovat voittaneet monia palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa ja valloittaneet maailman.

Kotimaista kermaa ja loraus omaa ruisviskiä

Onpa meillä myös oikein mainio kermalikööri, Dairy Cream, jonka herkullinen maku tulee täydellisestä yhdistelmästä omaa ruisviskiämme ja maukasta kotimaista kermaa. Dairy Creamin nimellä, kuten oikeastaan kaikilla Kyrö-jutuilla on tarina. Meidän tislaamomme nimittäin sijaitsee entisen meijerin tiloissa Isossakyrössä, jossa menneinä aikoina valmistui muun muassa suomalaisten suosikkijuusto, Oltermanni.

Nykyään meijerirakennuksessa ja tislaamon piha-alueella, Oltermannintiellä, sijaitsee myös suuri 2019 valmistunut viskitislaamo sekä vilkas vierailukeskuksemme ravintoloineen. Vierailukeskuksella on noin 15 000 kävijää vuosittain. Kyrön tarinan kaikkine mutkineen ja hulvattomine sattumuksineen paljastuu tislaamokierroksilla, ja tuotteitamme pääsee opastettuna maistelemaan tastingeissä.

Kyrön tislaamo Isossakyrössä on kiinnostava matkakohde ympäri vuoden.

Keittiömme vannoo lähiruoan nimeen

Vierailukeskuksen ravintolan ruokafilosofia saa innoituksensa pohjalaisesta maisemasta ja luonnosta: ravintolamme raaka-aineet ovat lähimetsistä ja lähituottajilta lähtöisin. Vastuullisuus on meille sekä juomiemme tuotannossa että vierailukeskuksemme toiminnassa olennaista. Vierailukeskuksellamme onkin Green Key- sertifikaatti vastuullisen toiminnan merkkinä.

Ravintolamme keittiössä käytetään lähituotteiden lisäksi tietysti mieluusti myös oivia rukiisia juomiamme hyödyksi. Ne ovat varsin monikäyttöisiä, ja sopivat maustamaan sekä suolaisia että makeita ruokia. Keittiömme taikurit loihtivat jos jonkinlaisia upeita makuja ihmisten lautasille jaettaviksi ja myös Dairy Cream on päässyt osaksi tuhansien vierailijoidemme jälkiruokaelämyksiä.

Ajattelimme, että haluaisitte herkutella myös kotona kokkaillen. Tässäpä siis muutama mainio jälkiruokaresepti Kyrön Dairy Creamista, olkaa hyvät.

Kermainen paahtovanukas

Dairy Cream Brulée

4 dl kuohukermaa

1,5 dl Dairy Cream -kermalikööriä

0,5 dl sokeria

¼ vaniljatangon siemenistä (tai 1/2 tl vaniljasokeria)

6 keltuaista

ripaus suolaa

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Kaavi vaniljan siemenet tangosta keltuaisten sekaan. Vatkaa sokeri kevyesti keltuaisten kanssa. Lämmitä kermalikööriä kattilassa niin, että se alkaa höyryämään. Kaada kerma sekaan ja anna lämmetä kuplimispisteeseen välillä sekoittaen. Kun seos on höyryävän kuumaa, kaada keltuaismassan sekaan samalla vispilällä hiljalleen sekoittaen ja lisäten suolaa. Anna massan tasoittua muutama minuutti.
  2. Laita uuni lämpiämään 130 asteeseen. Kaada massa siivilän läpi annosvuokiin. Aseta annosvuoat syvempään uunivuokaan. Kaada uunivuokaan kuumaa vettä niin paljon, että vesiraja on annosvuokien puoleenväliin. Kypsennä noin 55–70 minuuttia kunnes bruléemassa ei enää juurikaan hölly astiassa. Siirrä vuoat jääkaappiin ja anna asettua vähintään 2 tuntia.
  3. Tarjolle laitettaessa: ripottele pintaan tasaisesti rakeista ruokosokeria ja paahda sokeri kaasupolttimolla. Vinkki: Jos et omista kaasupoltinta, voit paahtaa sokeria myös erikseen pannulla, ja siirtää sitten ohuena keksinä bruléen päälle.
Tummasuklaakakku, Dairy Cream -vaahto ja koristetyrnit.

Kyrön tummasuklaakakku

250 g voita

250 g sokeria

250 g tummaa suklaata

5 kananmunaa

50 g maizenaa

4 cl kotimaista ruisviskiä

Voita tai vuokaspraytä vuoan voiteluun

Leivinpaperia

  1. Lämmitä uuni 140 asteeseen. Sulata voi kattilassa. Lisää sokeri ja suklaa. Sekoita kunnes massa on tasainen. Lisää munat ja jauho samalla vatkaten. Sekoita lopuksi viski mukaan.
  2. Voitele kakkuvuoka vuokasprayllä tai voilla. Voit myös vuorata vuoan leivinpaperilla, jolloin kakku irtoaa paremmin kylmänä vuoasta. Kaada kakkumassaa 2/3 vuoasta. Laita uuniin noin 25 minuutiksi. Kakun kuuluu jäädä kosteaksi, ei kuitenkaan valuvaksi. Jäähdytä ensin pöydällä. Siirrä kylmään jähmettymään kunnolla. Jos haluat leikata valmiiksi annospaloiksi, leikkaa kakku kylmänä. Koristele Dairy Cream -vaahdolla ja koristetyrneillä. Tarjoile huoneenlämpöisenä.

Dairy Cream -vaahto

2,5 dl vispikermaa

Tilkka sitruunamehua

Sokeria maun mukaan

4 cl Dairy Cream -kermalikööriä

Vaahdota kerma ja mausta sitruunamehulla, sokerilla ja Dairy Creamilla.

Koristetyrnit

100 g tyrniä

2 dl sokerilientä (1 osa vettä, 1 osa sokeria)

1/2 vaniljatanko

Laita saman verran sokeria ja vettä kattilaan. Lisää halkaistu vaniljatanko mukaan. Lämmitä niin, että sokeri on sulanut. Kaada sokeriliemi heti pakastetyrnien päälle. Jos käytät tuoreita tyrnejä, anna liemen ensin jäähtyä. Tarjoile Kyrön tummasuklaakakun kera, ja ota kaveriksi vaikka kahvia Dairy Creamilla.

Kyrö Malt ruisviskillä ryyditetty kinuskikastike kruunaa täyteläisen jäädykkeen.

Dairy Cream parfait Kyrön karamellikastikkeella ja karpaloilla

2 dl Dairy Cream -kermalikööriä

6 valkuaista

360 g sokeria

1,5 rkl sitruunamehua

400 g ranskankermaa

4,5 dl vispikermaa

Koristeeksi Kyrö Kolasås ja karpaloita

Ripaus suolaa

  1. Laita Dairy Cream kattilaan muutamaksi minuutiksi höyryämään, jotta alkoholi haihtuu. Anna jäähtyä. Ohjeeseen tarvitaan 1,5 dl valmista Dairy Creamia.
  2. Valmista marenki. Erottele kananmunat. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi lisäten samalla sokeria. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu loppuvaiheessa.
  3. Vatkaa kerma ja ranskankerma paksuksi vaahdoksi. Kääntele ranskalainen marenki ja kermavaahto yhteen. Nostele Dairy Cream sekaan. Massaan voi myös halutessaan lisätä pienen määrän lakritsijauhetta.
  4. Kelmuta tai suihkuta vuokaspraytä muotteihin tai astioihin. Anna olla pakastimessa yön yli. Ota parfait sulamaan muutama minuutti ennen tarjoilua. Koristele parfait Kyrö Kolasåsilla ja karpaloilla. Kastikkeeseen voi lisätä myös hiukan suolaa.

Nämä ihanat jälkiruuat ovat tietysti aika juhlava ja aikaa vievä tapa nauttia Dairy Creamia, mutta sitä voi nauttia myös ihan sellaisenaan tai jäiden kanssa. Se toimii mainiosti myös kahvin kera. Löydät Dairy Creamin Alkon hyllystä.

Kommentoi »