Avotakka

Keraamikko ja lasitaiteilija loivat hämmästyttäviä satukasveja – yhdistämällä lasia ja savea

Keraamikko ja lasitaiteilija loivat hämmästyttäviä satukasveja – yhdistämällä lasia ja savea
Anni Paunila on omaperäinen keramiikkataiteilija, ja Marja Hepo-aho käsittelee lasia kuin taikuri. Yhdessä he venyttävät omien lempimateriaaliensa rajoja tekemällä niistä satumaisia mielikuvituskasveja.
Julkaistu 5.9.2019

Anni Paunilan ja Marja Hepo-ahon eksoottiset kasvit ovat joko itsenäisiä veistoksia tai seinälle kiinnitettäviä teoskokonaisuuksia. Ne ovat parhaillaan esillä heidän Kasvisto-nimisessä näyttelyssään Galleria Mafka & Alakoskessa Helsingissä.

Marja Hepo-aho (vas.) on erikoistunut lasiin ja Anni Paunila keramiikkaan. Molemmat työskentelevät Riihimäellä.

Taiteilijoista Paunila työskentelee Riihimäellä Välittäjä 3:n taiteilijayhteisössä, ja Hepo-aho puhaltaa työnsä itse samassa kaupungissa sen vanhalla lasitehtaalla.

Marja Hepo-aho, mistä kaikki alkoi?

Halusimme tehdä runsaan näyttelyn, jossa sekä muodot että värit olisivat herkulliset – ja myös poiketa perinteisestä suomalaisesta muotoilun perinteestä. Teokset ovat syntyneet keramiikasta käsin rakentamalla ja useita lasitepintoja yhdistelemällä. Lasiosat ovat vapaasti puhallettuja sekä osittain lampputyönä toteutettuja.

Miten työt etenivät ideasta valmiiksi kasveiksi?

Teimme Annin kanssa useita luonnoksia ja lähdimme valmistamaan kasvien "prototyyppejä". Leikimme materiaaleillamme ja kävimme dialogia siitä, mikä on uutta ja mielenkiintoista. Koko kasvisto-projektia leimaavat kokeilevuus ja vuoropuhelu. Useimmiten Anni teki keraamisen aihion tai teososan ja minä jatkoin prosessia lasistudiolla. Keraaminen aihio kertoo minulle, millaiseksi eksoottiseksi kasviksi teos tahtoo tulla. Olemme olleet tutkimusmatkailijoita, jotka löytävät kasvit, emme niinkään taiteilijoita, jotka keksivät kasvit.

Miten toisen työ ja ajattelu ruokkivat toista?

Se, että taiteelliseen prosessiin osallistuu toinen taiteilija, jolla on täysin erilainen tapa tehdä, haastaa toisen tekijän pohtimaan omaa tapaansa tehdä luovaa työtä ja kehittää sitä. Näyttelyprojektit ovat usein kasvun paikkoja niin taiteilijana ja meidän tapauksessa myös käsityöläisinä. Prosessin suola on ollut, kun Anni on tuonut jotain täysin yllättävää lasistudiolle ja luonut hienon spontaanin imun työhön.

Onko prosessi muuttanut käsitystäsi lasista ja keramiikasta?

Materiaalimme ovat meille hyvin tuttuja ja siksi näin kokeelliseen prosessiin oli arvokasta ryhtyä. Juuri tällainen työskentely antaa myös uutta suuntaa työskentelylle. Työssäni olen ollut kovin kurinalainen, mutta projektin ansiosta olen päästänyt leikin mukaan prosessiin. Luulen, että taiteeseeni saattaa hiipiä runsaampi ilmaisu ja kokeilevampi ote.

Kasvistoon voi tutustua Galleria Mafka & Alakoskessa Helsingissä, osoitteessa Iso Roobertinkatu 19. Näyttely on avoinna 5. lokakuuta saakka.

Kommentoi »