Avaamme korkean pensasaidan keskellä olevan portin ja astumme sisään Ruotsin kenties kuuluisimpaan yksityispuutarhaan Skoonen Höganäsissä. Hämärässä vehreydessä talvio- ja murattimattojen läpi kulkeva kapea polku johtaa valkoisen kivitalon sivuitse valoisalle aukiolle, jonka keskellä välkkyy laakea betoninen lintuallas. Sen ympärille on istutettu kuulaan hopealehtisiä kissankäpälämattoja ja koiruohokenttiä.
Altaan pyöreä muoto toistuu niin puksipuiden leikkauksissa kuin pihalaatoitusta piristävissä yksityiskohdissakin. Juuri tällaiset hienovaraisen tyylikkäät, yksityiskohtiaan myöten viimeistellyt mutta elämänmakuiset elementit olivat tyypillisiä puutarha-arkkitehti- ja -kirjoittaja Ulla Molinille (1909–1997).
Omassa puutarhassaan hän toteutti ajatuksiaan, joista oli kirjoittanut ruotsalaisille puutarhaharrastajille jo 1930-luvulta lähtien: Pienestäkin omakotitalon puutarhasta voi tehdä monipuolisen ja mielenkiintoisen, kun sinne rakentaa erilaisia vihreitä huoneita.
Nurmikenttien sekä jäykkälinjaisten ja kirjavien perennapenkkien sijasta Ulla Molin suositteli maanpeitekasveja, heiniä, mutkattomia muotoja ja yksinkertaisia väriyhdistelmiä. Tuntuu ihmeelliseltä, että puutarha on peräisin 1970-luvun lopulta. Vaikka suojeltu mestariteos valmistuisi vasta nyt, se olisi silti moderni.
Ulla Molinin puutarhafilosofia
- Puutarhan tulee olla helppohoitoinen ja kaunis kaikkina vuodenaikoina. Ulla Molin suositteli valitsemaan puutarhan kasvuolosuhteisiin sopivia, mahdollisimman pitkään hyvännäköisinä säilyviä lajeja. Omassa puutarhassaan hän käytti runsaasti ainavihantia perennoja ja pensaita, sillä marjakuuset, talviot, muratit ja puksipuut ovat vuoden ympäri mehevän vihreitä.
- Ulla Molinin mielestä puutarhan piti kukkia kaiken aikaa, mutta kukkia ei tarvinnut olla kerralla runsaasti. Kukkeimmillaan hänen puutarhansa on keväällä. Pelkistetty värimaailma tekee puutarhan tunnelmasta rauhallisen ja harmonisen.
- Molin suosi hillittysävyisiä sini- ja valkokukkaisia lajeja. Kukkien lisäksi vaihtelua kasvimaailmaan tuovat myös esimerkiksi hopeansävyiset lehdet sekä kiiltävän vihreiden ja nukkapintaisten lehtien yhdistelmät.
Leikkausta kestäviä lehti- ja havupensaita
- Taikinamarja (Ribes alpinum) alkaa vihertää jo aikaisin keväällä. Siitä ja pienikokoisista japaninangervoista (Spiraea japonica) sekä kääpiöpunapajusta (Salix purpurea ’Nana’) voi helposti muotoilla vaikkapa matalia, tiiviitä aitoja.
- Aitalikusteri (Ligustrum vulgare) on Keski-Euroopassa suosittu aitalaji, joka menestyy meillä vain I-vyöhykkeellä. Sen sijaan voit muotoilla esimerkiksi kiiltotuhkapensasta (Cotoneaster lucidus).
- Japanin- ja kartiomarjakuuset (Taxus cuspidata ja T. x media) viihtyvät varjopaikoilla ja kestävät voimakastakin leikkausta. Myös kanadantuijia (Thuja occidentalis) voi leikata.
Ulla Molinin puutarha on yksi Ruotsin kolmesta suojellusta yksityispuutarhasta. Lisätietoja puutarhasta ja vielailumahdollisuuksista tradgardsriket.se.
Juttu on julkaistu alunperin Viherpihassa joulukuussa 2016.