10 x kekseliäs kesäkukkaistutus! Nappaa ideat puutarhajutuistamme

10 x kekseliäs kesäkukkaistutus! Nappaa ideat puutarhajutuistamme
Miten ja mihin sitä tänä vuonna istuttaisi kesäkukkia? Kokosimme jutuistamme oivaltavat ja kauniit ideat kukkien sommitteluun ja mielikuvituksellisiin istutusastioihin.
Julkaistu: 28.5.2021

1. Karkkivärejä monessa kerroksessa

Minnan loviisalaispuutarhan runsaan rönsyävät kesäkukkasommitelmat kääntävät suupielet hymyyn. Eri kokoisissa ruukuissa kasvaa pelargoneja ja hortensioita kirkkaissa punaisen, pinkin ja fuksian säyvissä.

2. Vanha polkupyörä, siis kukkateline

Kesäkukkia voi sommitella esille mitä mielikuvituksellisemmilla tavoilla. Lojuuko nurkissasi esimerkiksi vanha polkupyörä? Älä luovu siitä vaan nosta pihan paraatipaikalle. Jessican rosoromanttisessa puutarhassa menopeli päätyi kesäharsoistutuksen telineeksi, ja kappas, samalla terassin kaiteeksi.

3. Täydennä perennapenkin loistoa kesäkukilla

Onko perennapenkissä aukkoja? Täytä ne kesäkukilla: saat helposti lisää koko kesän kestävää kukkaloistoa. Parasta on, että kesäkukkien avulla voit vaihdella kukkapenkin ilmettä vaikka joka vuosi. Pekka esimerkiksi istutti rivitalopihansa istutusaltaaseen yhden kesän kukoistavia tsinnioita ja koristekurpitsoja monivuotisten havujen, jaloruusujen ja pionien lomaan.

4. Käppyräoksat käyvät amppelitelineistä

Pähkäiletkö, mihin saisit ripustettua kesäkukka-amppeleita? Jos pihallasi kasvaa esimerkiksi ihanan käppyräinen ja vankkaoksainen hedelmäpuu, sommittele pari amppelia sen oksille! Reino on ripustanut siirtolapuutarhassaan ikivanhan päärynäpuun oksille muun muassa petunioita.

Ruukkuihin ihan jotain muuta kuin kesäkukkia?

Kesäiseen ruukkupuutarhaan voi istuttaa vaikka mitä muutakin kuin yksivuotisia kesäkukkia: perennoja, pikkupuita, havuja, köynnöksiä, hyötykasveja... Poimi inspiroivat ideat ruukkupuutarhaan tästä jutustamme!

Modernin terassipihan ruukuissa kasvaa kattomehitähtiä. Ne ovat helppohoitoisia sekä kestävät hyvin kuivutta ja auringon paahdetta.

5. Taivaansininen ovi ja fuksian väriset pelargonit – mikä herkkupari!

Kesäkukkaistutuksilla voi korostaa kodin tai pihan parhaita puolia. Lyyran 210-vuotaassa talossa on suloinen, taivaansininen ovi. Ovi näyttää vieläkin kauniimmalta, kun sen viereen on ripustettu fuksianvärinen amppelipelargoni.

6. Kuka kaipaa kynttilöitä, kun on kesäkukkia

Vanha lyhty kehystää sinne tänne kurottelevat orvokit ihanasti Tarun kodin sisäänkäynnin pielessä. "On ihanaa, kun sisustusta voi jatkaa verannalle ja pihalle asti", Taru sanoo.

7. Kuin toisilleen tehdyt

Sannan kalastajatorpan terassilla vanha rottinkipöytä ja sen alatasolla pilvimäisesti rönsyilevä harsotyräkki ovat kuin mittatilauksesta toisilleen tehtyjä. Vanha puulaatikko on kaunis istutusastia.

8. Täydennä kesäkukkaistutuksia puutarhan monivuotisilla kasvateilla

Rovaniemeläinen Renata on istuttanut ruukkuihin kesäkukkien kaveriksi myös maahumalaa ja muita monivuotisia perennoja – ne tuovat asetelmiin mukavasti runsautta.

9. Ooh, mikä amppelitaivas!

Sinne tänne pergolan kattorakenteisiin ripustetut amppelit ja ruukkurykelmät lattialla saavat aikaan runsaan pesämäisen ja jopa hieman viidakkomaisen tunnelman. Täällä viihtyy varmasti!

10. Kulmakunnan komein petuniapilvi

Pekka kasvattaa rivitalopihansa kaikki kesäkukat siemenistä – myös nämä hervottoman komeisiin mittoihin kasvaneet petuniat. Suuri ja runsas istutus sopii isommallekin terassille.

Viljelypalstan kokoinen kukkaparatiisi

Kesäkukkia ei voi olla liikaa! Anu omisti koko viljelypalstansa kukkiville kaunottarille, kuten daalioille.

Kommentoi »