Unelmien Talo&Koti

Tavallisen omakotitalon sisältä paljastuu Annan kekseliäs mielikuvitusmaailma – ”Jos omassa kodissa ei saa ilotella, niin missä sitten?”

Tavallisen omakotitalon sisältä paljastuu Annan kekseliäs mielikuvitusmaailma – ”Jos omassa kodissa ei saa ilotella, niin missä sitten?”
Anna Rajaniemeä ei pidättele mikään, kun hän sisustaa kotiaan inspiraation vallassa. Hän on loihtinut viisihenkiselle perheelle yltäkylläisen kodin, jossa jokainen huone on erilainen luomus ja jokainen seinäkin yllättää.
Julkaistu: 12.1.2022

Vaaleanruskea puutalo ei juuri poikkea uudehkoiden omakotitalojen nätistä rivistä, mutta talon sisältä paljastuu Anna Rajaniemen mielikuvitusmaailma. Rajaniemen perheeseen kuuluvat Annan lisäksi hänen puolisonsa Tomi sekä lapset Teo, 14, Roe, 11, ja Olki, 9, sekä koirat Uppe ja Vatna.

Miten kotinne on muuttunut vuosien aikana?

Anna: ”Meillä pinnat ja sisustus muuttuvat jatkuvasti. Keittiön hierto­pinnoitetussa seinässä on jo kuudes tai seitsemäs ilme. Rakas­tan eri seinäpintoja, ja jokainen seinä saa olla taideteos. Meillä ei ole tauluja, koska suurempi on parempaa. Seinien maalaus on minun juttuni. Jos omassa kodissa ei saa ilotella, niin missä sitten?”

Anna suunnitteli Laukaassa sijaitsevan puutalon itse. Se on rakennettu vuonna 2009 ja siinä on 5 h + k, 151 m2. Annan isä, Tomi ja Tomin isä rakensivat sen. Talon ulkoväriksi piti valita korttelivärien mukaisesti vaaleanruskea tai vaaleankeltainen.

Mitä lapset tykkäsivät huoneidensa muodonmuutoksista?

Olki: Meidän piti nukkua hömpötipaikassa, kun äiti remppasi meidän huoneita ovet kiinni. Huoneet olivat kaikille yllätys. Haaveilin kovasti uudesta huoneesta. Seinälle tuli vuoria, muuten se olisi ollut tylsä. Äitillä on paljon naisvoimaa. Sanon aina, että antaa mennä vaan! Iskä antaa sille hyvin periksi, se on lupalias.”

Olohuoneen kattoon on nostettu puinen kelkka ja armeijan paarit. Rahi on päällystetty taljalla, ja se sopii hyvin lattiataljaan. Rahista poistettiin jalat ja siihen pantiin pyörät alle.
Kierrätyskeskuksen työntekijä ei ollut uskoa, että Anna haluaa ostaa kaikkein kuluneimman tuolin, ja myi sen kahdella eurolla. ”Kaikki olohuoneessa rakentuu tämän tuolin ympärille, se vain on niin rakas, en edes tiedä miksi”, Anna kertoo. Katso myös Annan Instagram-tili @studiokehakettu.
”Tomi tietää, että haluan tehdä kaikki rempat itse. Soitan aina isälle ja kysyn neuvoja.”
Anna Rajaniemi
Olohuoneen Lundian kirjahyllyt löytyivät roskalavalta. Niihin saatiin teollisempaa ilmettä maalaamalla ne mustiksi. Hyllyksi muuntunut veneenpuolikas syntyi Annan ja hänen isänsä käsissä parikymmentä­ vuotta sitten. Anna huomasi puoliksi lahonneen veneen lenkkeillessään, ja sen omistanut maanviljelijä nykäisi veneen kuiville. Tarjottimet on kerätty eri kirpputoreilta ja nostettu esille olohuoneen hyllyyn.
Vatna tykkää konjakinvärisestä nojatuolista vähintään yhtä paljon kuin emäntänsä. Koira on ollut suuressa roolissa myös tuolin repijänä.

Millainen työnjako teillä on remonttihommissa?

Anna: ”Haluan tehdä kaikki rempat itse. Tomi hakee joskus tavaroita ja laittaa lopuksi listat. Soitan aina isälle ja kysyn neuvoja. Hän myös auttaa toteutuksissa, jos edessä on jotain minulle uutta. Kun lapset syntyivät sarjatulena ja Tomi oli reissutyössä, meni pitkään, etten remontoinut mitään. Nykyään teen jopa 12–14-tuntisia remppapäiviä. On ihanaa uppoutua – panna kuulokkeet päähän, kuunnella äänikirjoja ja tehdä vain.”

Tomi: ”Annan Annan duusailla. Aiemmin saatoin pyöritellä silmiä Annan ideoille, koska en osannut kuvitella niitä valmiina. Nyt olen oppinut olemaan hiljaa, ja annan hänen tehdä. Niistä on tullut aina tosi hienoja.”

Mistä löydät materiaalit tuunauksiin ja remontteihin?

Anna: ”Meillä on jemmassa paljon kierrätettyjä materiaaleja. Käyn tonkimassa niitä jätelavoilta ja dyykkaan metalliroskista. Toiset kantavat roskiin, minä kannan sieltä pois. Kierrän tosi ahkerasti kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia. En aina tiedä, mitä löydöistä ­tulee. Säästän puhki ruostuneen sangon kahvan ja käytän sen vessa­paperitelineenä tai teen separaattorin yläosasta lampun.

”Aiemmin saatoin pyöritellä silmiä Annan ideoille, koska en osannut kuvitella niitä valmiina. Nyt olen oppinut olemaan hiljaa, ja annan hänen tehdä.”
Tomi Rajaniemi

Mihin tuunausintosi johtaa?

Anna: ”Tykkäsin nuorena taideaineista, mutta ajattelin, että pitää olla kunnon ammatti ja opiskelin fysioterapeutiksi. Sitten mitta tuli täyteen, ja siirryin opiskelemaan artesaaniksi. Into käsityöalalle on osittain käsistään valtavan taitavan isäni ansiota. Isä ja äiti ovat aina uskoneet osaamiseeni ja kannustaneet. Jos saan hullun idean ja kysyn, onnistuukohan se, isäni vastaa aina, että totta kai onnistuu!

Opettelin veistämään, ja huomasin, että se on minun juttuni seinä­maalauksien lisäksi. Unelmani on huonekalujen tekeminen kierrätyspuusta myyntiin asti, ja pienimuotoisesti haave on jo toteu­tunut. Kyllä aikuisetkin saavat unelmoida. Unohdin sen vähäksi aikaa, mutta kun lapset kasvoivat, ajatukselle oli taas tilaa.”

Olohuoneen musta paneeliseinä on näyttävä tausta taiteelle ja asetelmille. Anna saa paljon ideoita ja haluaa toteuttaa ne heti. Origamihenkisen linnun hän teki Tomin työmatkan aikana. Linnun ääriviivat on hahmoteltu seinään maalarinteipillä, ja naulat lankoja varten lyöty maalarinteipin läpi.
Pehmeästä ulkonäöstään huolimatta jakkara on veistetty puusta. Anna opetteli tekniikan veistotunneilla ja hurahti hommaan niin, että voisi kaivertaa koko ajan. Hän osti omat veistoraudat ja sai lahjaksi höyläpenkin ja porakoneen.
”Kyllä aikuisetkin saavat unelmoida. Nyt sille on taas tilaa.”
Anna Rajaniemi
Keittiön alakaapit Anna teki kierrätyspuusta, jonka hän käsitteli eri maaleilla ja lakkapetseillä. Kaapistot miellyttävät edelleen yli kymmenen vuotta rakentamisen jälkeen.
Ruokapöytä on valmistettu kierrätyspuusta ja päällystetty decoupage-tekniikalla. Vaikka koti on hyvin värikäs, jokaisessa huoneessa on mustaa jossakin kohtaa tuomassa yhtenäisyyttä.
Yhdistetyn keittiön ja ruokailu­tilan seinä on vaihtanut ilmettä jo ainakin kuusi kertaa. Nykyisen maalauksen Anna teki levittämällä maalia telalla, siveltimillä ja paine­ilmaruiskulla hiertopinnoitteen päälle. Valaisin pöydän yläpuolella on tehty separaattorin yläosasta. Vanha kaappi on rakas huutokauppalöytö 15 vuoden takaa.
”Jos omassa kodissa ei saa ilotella, niin missä sitten?”
Anna Rajaniemi
Anna rakastaa erilaisia seinäpintoja – mitä suurempi kuvio, sen parempi! Hän saattaa viettää maalausurakan parissa intensiivisesti puolikin vuorokautta. Keittiön seinän pilvimäinen kuvio on tehty maalaamalla pilvikuvio hiertopinnoitteen päälle.
Sängynpääty oli huutokaupasta ostettaessa musta. Anna maalasi sen kuparinvärisellä maalilla prameaksi. Runkopatjat hän on päällystänyt kekseliäästi taljoilla. Betonin näköinen seinä on Komarin tapettia. Yöpöydät Anna teki leikkuulaudoista ja ketjuista, koska ei halunnut lattialla seisovia malleja.
”Äitillä on paljon naisvoimaa. Sanon aina, että antaa mennä vaan!”
Olki Rajaniemi
Makuuhuoneen seinä on kuparinhohdossaan näyttävä. Senkistä on tehty eleettömämpi hiomalla vain irtomaalit pois. Lamppu ja tuolit löytyivät roskalavalta.
Roen huoneessa on eniten teollista tyyliä ja rouheutta. Hän tykkää eniten rohkeasta seinästä.
Anna remontoi viimeksi lastenhuoneet, ja nyt niitä rytmittää maja­maisuus. Roen huon­eeseen tuli emännänkaappi, joka vaihtoi väriä turkoosista mustaksi.
Olki tykkää viettää aikaa huoneensa riippu­matossa. Anna jaksaa etsiä kärsivällisesti tavarat käytettyinä, mutta lasten­huoneiden remontit tehtiin talvella, jolloin riippumattoja ei liikkunut, joten ne on ostettu uusina.
Tilavan aulan renkaissa saa hyvät vauhdit. ”Tästä ovesta matkoille”, kertoo seinään kiinnitetty, kekse­liäästi leikattu kartta. Vaikka Anna ja Tomi ovat monessa asiassa erilaisia, molemmat ovat aina ­valmiita lähtemään reissuun. Kesäisin perhe pyyhkäisee Välimerelle eli ostaa vain meno­liput laivaan ja suuntaa kuukaudeksi Eurooppaan ilman sen tarkempia suunnitelmia.
Vessassa oli Annan mukaan tylsä rivistö kaappeja, jotka otettiin pois ja pantiin tilalle irtolipasto. Lattian ja seinän kivet tulivat verkossa, jotka kiinnitettiin saneerauslaastilla ja sauma-­aineilla seinään ja lopuksi päällystettiin kivisuojalla.
”On ihanaa uppoutua – panna kuulokkeet päähän, kuunnella äänikirjoja ja tehdä vain.”
Anna Rajaniemi
Perhe ei osaa lomailla kotona ollessaan, joten lomilla suunnataan aina reissuun pienellä asuntovaunulla.
Sisälle asuntovaunuun mahtuu monta nukkumapaikkaa.
2 kommenttia