Siniset kaapistot, kahvilamainen keittiö & ruokakomeron paluu! 10 x keittiötrendi nyt

Siniset kaapistot, kahvilamainen keittiö & ruokakomeron paluu! 10 x keittiötrendi nyt
Oletko tekemässä keittiöremonttia tai suunnitteletko sellaista? Hyvä! Nappaa parhaat ideat tästä jutusta. Avotakan sisustustoimittaja Anna Aromaa listaa inspiroivimmat keittiöilmiöt juuri nyt.
Julkaistu: 22.3.2021

1. Tumma puu 60-luvun hengessä = tunnelma kuin Mad Men -sarjasta

Tiikkipuiset vintagehuonekalut viedään nyt käsistä pohjoismaiseen designiin erikoistuneissa nettihuutokaupoissa. Tumman puun suosio näkyy myös uusissa keittiökalusteissa. Kalanruotokuvioidut tammiviiluovet johdattavat ajatukset 1960-luvun mainostoimistomaailmaan sijoittuvan Mad men -sarjan tummia puupintoja suosiviin sisustuksiin. Eläväpintaisissa, tummissa kaapistoissa on arvokkuutta ja aimo annos nostalgiaa.

Kaapistojen ovet ovat Ikean Haslarpp-sarjasta, työtason etusarja ja puuvetimet ovat Sinarp-sarjasta.

2. Kätevät ruokakomerot tekevät paluun keittiöihin

Ruokakomero tekee paluun keittiöön. Komero tai pantry, kuten sitä usein kutsutaan, on mitä mainion paikka kuivien ruoka-aineiden säilytykseen. On käytännöllistä keskittää ruokatarvikeet yhteen paikkaan sen sijaan, että ne on ripoteltu moneen eri vetolaatikkoon tai yläkaapiin. Walk in closet -tyylisen komeron lasiovesta näkee kertavilkaisulla, mitä herkkuja on tarjolla.

Bistro-sarjan komeron lasiovissa on metalliraamit, Keittiömaailma.

Nerokas idea: tee ruokakomero itse

Ota portaikon alle jäävä hukkatila hyötykäyttöön. Tämän viime vuoden asuntomessuilla nähdyn talon portaikon alla on käytännöllinen ruokakomero ja lajittelupiste. Lasin, metallin, kartongin ja paperin lajittelu tuottaa usein päänvaivaa, sillä keittiön kaapistossa on lähes aina liian vähän tai liian pieniä lajitteluastioita.

Pinottavat Sortera-lajitteluastiat sekä Bergshult/Ramshult-hyllyt ovat Ikeasta.

3. Yksityiskohdat hohtavat

Kuparin ja messinginväriset hanat, altaat ja vetimet ovat yhä vahva trendi keittiömaailmassa. Kullanhohtoisilla yksityiskohdilla saa sopivasti säihkettä etenkin eleettömiin valkoisiin ja harmaisiin kaapistoihin. Sileät nupit ja sirot lankavetimet ovat jo klassikoita.

Kaapistot, allas ja nupit ovat A.S. Helsingön mallistosta. Hana on Tapwellin.

4. Keittiö saa olla persoonallinen

Jos rakastat jotain tiettyä väriä, kuten tämän vaaleanpunaista huokuvan kodin asukas, miksi et laittaisi sitä myös keittiöösi? Vaaleanpunaista on käytetty tässä keittiössä rohkeasti kattoa myöten. Mustat kivikomposiittitasot tuovat jämäkkyyttä puuteriseen värimaailmaan. Yläkaapistojen sivuille sijoitetut vintageriippuvalaisimet valaisevat työtason. Seinien ja kaapistojen maalisävy on Teknoksen T1559.

1950-luvun tyyliset kaapistot ovat Meja Hynysen suunnittelemat ja Aina-keittiöiden valmistamat. Liesituuletin on Klarstein-verkkokaupasta.

5. Värit palaavat, myös keittiöön

Kirkkaat värit palaavat sisustukseen. Keittiövalmistajien mallistoissa on uusina väreinä vihreän ja sinisen sävyisiä kaapistoja. Keittiöön saa helpoiten väriä seinämaalilla tai värikkäällä saumausaineella. Värikäs saumauslaasti tekee valkoisilla peruslaatoilla kaakeloidusta keittiön seinästä tai välitilasta näyttävän ruudukon. Seinässä on Tikkurilan sävy Y308 Munatoti.

Mapein Ultra Colorplus -saumausaine, väri Space Blue, Laattapiste. Seinässä on Tikkurilan maalisävy Y308 Munatoti. Neonoranssi String Pocket-hylly 179 €, Finnish Design Shop. Ton Ironica -tuoli 139 €, Forme. Stailaus Anna Aromaa, kuva Timo Pyykkö.

6. Sininen on uusi musta

Indigo, mustikka vai taivaansininen? Siniset kaapistot ovat varma askel kohti värikkäämpää keittiön sisustusta ja ne sopivat skandikeittiöön siinä missä mustat kaapistot. Vaalea puu ja marmori täydentävät sinisen keittiön klassista tyyliä.

Peiliovelliset puukaapistot, sävy Atelier Ocean Blue, ovat Kvänumin Ekeby Sand -mallistosta, jota myy Creanno.

Kaunis ja kodikas! Pipsa Hurmerinta halusi avokeittiön sijaan erillisen keittiön – ”On ihanaa kokata ja sotkea omassa rauhassa”. Kurkista kokin eleganttiin keittiöön.

7. Aamiaiskaappi voi olla myös tavallisessa, korkeassa kaapistossa

Kahvikoneen, blenderin, leivänpaahtimen ja muut aamiaistilpehöörit piilottava aamiaiskaappi on lyömätön ratkaisu isossa ja pienessä keittiössä. Aamiaiskaapin onnistunut toteuttaminen ei vaadi aina kalliita taitto-ovia. Sen voi sijoittaa tavalliseen korkeaan kaapistoon.

Aamiaskaappi on Omega-keittiöiden koivuviilutetussa kaapistossa.

8. Vintagekaapistot ovat loistovaihtoehto uudelle

Säilytä alkuperäiset kaapistot, jos ne ovat riittävän hyvässä kunnossa. Niin tekivät tämän rivitalokodin asukkaat. Vaikka 70-luvun retrokeittiö ei toiminnallisuudeltaan vastaa nykyvaatimuksia, on vihreissä kaapistoissa ja kaakeleissa sen verran luonnetta, että asukkaat ovat pitäneet keittiön ennallaan. Vintagekaapistoja voi löytää edullisesti Tori.fi:stä tai oman kaupunginosan Facebook-kirpputoriryhmästä.

Retrokeittiön yläkaapistot on hienosti rytmitelty viiston katon alle. Samankaltainen vihreä maalisävy on Tikkurilan M384 Basilika.

Metsästä retrokaappeja kirppikseltä & 4 muuta tapaa saada kodikasta nostalgiaa omaan keittiöön. Lue juttumme retrokaapistoista.

9. Nousussa myös keittiössä: ekologiset materiaalit

Puumateriaalien käyttö on nousussa, sillä keittiöön halutaan nyt kestäviä, hengittäviä luonnonmateriaaleja. Kaapistojen hinnassa on mahdollista säästää teettämällä valmiisiin runkoihin puiset ovet, jotka voi sitten pintakäsitellä monin eri tavoin. Tämän kodin keittiössä on Ikean rungot ja asukkaan itsetekemät koivuvaneriovet. Keittiön seinä on pinnoitettu mestarinöljyllä käsitellyllä kuusivanerilla ja välitila laatoitettu pystyladonnalla tavallisesta valkoisesta laatasta. Saareke ja riippuvalaisin ovat myös asukkaan tekemät.

Koivuvaneriovet on petsattu vihreiksi. Esimerkiksi Tikkurilan himmeä, vesiohenteinen Kiva 10 -kalustelakka soveltuu koivuvanerin petsaukseen. Värikartassa on paljon värejä.

10. Keittiö kuin kahvila

Kirjailijan kodissa olohuone ja keittiö sulautuvat yhteen kuin parhaat kaverit. Musta laatikosto näyttää enemmän senkiltä kuin keittiökalusteelta etenkin, kun maalattu, rosoinen tiiliseinä on jätetty paljaaksi. Ruokapöydän yhteyteen tehty tauluasetelma ja vanhat bistrotuolit tekevät tupakeittiöstä kodikkaan kahvilamaisen tilan.

Musta matta keittiö on Ikean kierrätysmateriaalista tehtyä Kungsbacka-sarjaa. Ranskalaiset kahvilatuolit ovat Edith’s vintage & designista Maarianhaminasta.

Juttua muokattu 24.3.2021 klo 16.05: Korjattu virhe kohdan 7. kuvatekstissä: koivuviilutetut kaapistot ovat Omega-keittiöiden, eivät Puustellin.

Kommentoi »