Unelmien Talo&Koti

Kattolampun varjostin kakkuvuoasta


Kattolampulle voi tehdä hauskan varjostimen alumiinisesta kakkuvuoasta. Katso Unelmien Talo&Kodin ohje ja tee itse hauska lampunvarjostin!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Kattolampulle voi tehdä varjostimen itse kotoisasta materiaalista. Vanha alumiininen kakkuvuoka on kevyt ja helppo työstää.

Jos komerossa ei satu olemaan ylimääräistä kakkuvuokaa, niin kirpputorilta sellaisen saa parilla eurolla. Samalla niksillä voit tehdä varjostimen muistakin keveistä aineksista, kuten peltipurkeista tai kukkaruukuista.

Tarvikkeet:

  • alumiininen kakkuvuoka
  • pienoisporakone ja katkaisulaikka
  • suojalasit
  • valmis lampunpidike johtoineen
  • läpivientikumi
  • energiansäästölamppu.

Näin teet varjostimen kakkuvuoasta

1. Katkaise rengasvuoan keskiputki melkein alatyvestä. Oivallinen väline on pienoisporakone, esimerkiksi Dremel, johon on kiinnitetty katkaisulaikka. Katkaisu onnistuu parhaiten putken sisäpuolelta eli itse vuoan ulkopuolelta. Muista suojalasit!

2. Viilaa katkaisupinta sileäksi ja työnnä putki takaisin paikoilleen ylösalaisin. Se pysyy hyvin paikallaan kiinnittämättäkin, mutta halutessasi voit varmistaa pysyvyyden pop-niitillä.

3. Osta sähköliikkeestä valmis lampunpidike johtoineen. Jos vuoan keskiputki on valmiiksi aukinainen, siihen käy parhaiten varjostinrenkaalla varustettu lampunpidike. Jos putki on umpinainen, siihen täytyy porata reikä johtoa varten. Reiän terävät reunat saattavat rikkoa johdon pinnan, joten reikään on asennettava läpivientikumi johdon suojaksi. Koska kakkuvuokavarjostin voi kuumentua, siihen kannattaa asentaa energiansäästölamppu.

Julkaistu: 19.4.2012