Meidän Talo

Ahtaasta nurkkauksesta viihtyisäksi kesäkeitaaksi! Katso, miten omakotitalon huonokuntoinen terassi muuttui ja mitä remontti maksoi

Ahtaasta nurkkauksesta viihtyisäksi kesäkeitaaksi! Katso, miten omakotitalon huonokuntoinen terassi muuttui ja mitä remontti maksoi
Lappeenrannassa asuvan perheen terassi muokattiin viihtyisäksi oleskelupaikaksi. Vanhaa terassia laajennettiin, ja se katettiin suojaisaksi. Nyt sinne mahtuu myös suuri ruokapöytä.
Julkaistu: 16.6.2021
Lappeenrannan asuntomessualueelle vuonna 1999 rakennetun omakotitalon terassi oli alkuperäisasussa, kun nykyinen perhe muutti taloon pari vuotta sitten. Huonokuntoinen etupihan terassi kaipasi uudistusta, mutta suurin ongelma oli tilan ahtaus. Alkuperäiset pystyrimoitukset ja harjateräsritilät tekivät tilasta koppimaisen, eikä pergolamaisessa terassissa ollut lainkaan kattoa. Perhe halusi, että terassille mahtuu kunnollinen ruokapöytä ja viihtyisää tilaa oleskeluun.
Terassi ennen remonttia.
Alun perin tarkoituksena oli tehdä terassista kokonaan lasitettu, mutta lasitettavaa oli niin paljon, että muutoksen hintalappu hirvitti. Perhe mietti erilaisia ratkaisuja ja päätti tehdä suojauksen kevyemmin. Aluksi ajatuksena oli kattaa ainoastaan uusi terassi kennolevyllä, mutta remontin edetessä kahdelle sivulle lisättiin säänsuojaksi kirkasta akryylilevyä.
Perhe mietti erilaisia ratkaisuja ja päätti tehdä suojauksen kevyemmin.
Remontti aloitettiin purkutöillä. Uuden tieltä poistettiin kaikki lukuun ottamatta perustuksia ja rakenteen kantavia pystytolppia, jotka olivat hyvässä kunnossa. Terassin laajentaminen noin metrillä vaati kolmen uuden perustustolpan valamisen. Uusi kansi rakennettiin lämpökäsitellystä terassilaudasta. Kattoa korotettiin viistoon ja pidennettiin peittämään koko terassikansi. Lumikuorman vuoksi uusi kattorakenne vaati lisätueksi poikkiparrun, joka sidottiin talossa olevaan runkotolppaan palkkikengällä.
Alkuperäisen terassin edessä ollut, osin murentunut betonikaukalo korvattiin terassilaudoista rakennetulla istutuspenkillä, jossa kasvaa pallotuijia. Huonekasvit nostetaan sisälle, kun ilma viilenee.
Jotta terassin katto kestää lumikuorman, rakennetta vahvistettiin poikkiparulla. Kennolevyjen asentaminen oli hidasta ja vaati kärsivällisyyttä.
Terassi sisustettiin pääosin jo olemassa olevilla kalusteilla. Uutena hankittiin ainoastaan sohva ja Parolan Rottingin korituoli. Vanha tynnyri ajaa sivupöydän virkaa.
Projektin kustannukset saatiin pidettyä kurissa, kun kaikki kunnossa oleva puutavara hyödynnettiin uudestaan ja rakennustyöt tehtiin omin voimin. Apuna töissä oli perheen Merja-äidin isä, kokenut timpuri. Suurin haaste oli saada neljämilliset akryylilevyt napakasti sivuseiniin kiinni. Myös kennolevyjen asennus kattoon oli hidasta ja vaati kärsivällisyyttä.
Lopputulos oli kuitenkin kaiken vaivan arvoinen, ja perhe on nauttinut uudesta terassistaan.
– Pelkoni siitä, että terassi olisi liian tumma ja massiivinen, osoittautui turhaksi. Jos terassin haluaa myöhemmin muuttaa lasitetuksi, sekin onnistuu, Merja summaa.
Merja kertoo, että terassin suunnittelu vaati paljon pohtimista ja konsultointia. Uudella terassilla viihtyy myös kultainennoutaja Eddie.
Uusi terassi on ilmeeltään kevyt ja istuu kauniisti talon julkisivuun. Katon kennolevytys tehtiin kahdesta osasta, jotta työstäminen ja asentaminen olisi helpompaa. Levyt kiinnitettiin H-profiililistoihin. Terassi sai kahdelle sivulle säänsuojaksi akryylilevyjä.

Mitä remontti maksoi?

  • Puutavara 600 e
  • Kenno- ja akryylilevyt 1 250 e
  • Perustukset 50 e
  • Maalit ja muut rakennustarvikkeet 160 e
  • Kalusteet 750 e
Yhteensä 2 810 euroa.
Työn hinta ei sisälly kustannuksiin, sillä terassi rakennettiin omin voimin.
Kommentoi »