Juhlapuku, kransseja ja korvakoruja! Katri luo upeaa taidetta kirjoista – ”Vanhaa ja kaunista säilyy, vaikka maailma muuttuu”
Ihmiset
Juhlapuku, kransseja ja korvakoruja! Katri luo upeaa taidetta kirjoista – ”Vanhaa ja kaunista säilyy, vaikka maailma muuttuu”
Idea salaoven tekemisestä avasi taiteilija ja muusikko Katri Oikariselle, 39, aivan uuden tien kirjojen maailmaan. Katrille uuden luominen vanhoista kirjoista on lohdullista. Materiaalina vanhat kirjat ovat hänelle monipuolisia ja -merkityksellisiä.
Julkaistu 26.11.2020
Kotivinkki

”Rakastin lapsena kirjastoautoa. Sen kurvaaminen koulun pihalle oli yksi viikon kohokohdista. Lainasin äidilleni runokirjoja ja sellaisia, joiden nimissä oli dramatiikkaa ja itselleni helppolukuisia lastenkirjoja. Luin hitaasti, ja se aiheutti joskus häpeää, kun koulussa testattiin lukunopeutta kellolla. Aikuisena löysin lukemisen uudelleen.

Vaikuttavan näköisellä giljotiinilla saa leikattua paksuistakin kirjoista kertaheitolla sopivia viipaleita. Katri Oikarinen löysi vempaimen Tori.fistä.
Kirja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää seksistä antoi sielun vaikuttavalle ovikranssille. Sen tekeminen vaati tarkkaa saksikättä ja pitkää pinnaa.
Sirot koristeet saavat olla esillä ympäri vuoden. Sivuilla oleva teksti tekee materiaalista elävää ja antaa esineelle lisää merkitystä.

Kotiäitiysvuosina sisustus saattoi innostuksen iskiessä kääntyä hetkessä ympäri. Kerran otin työn alle makuu- ja olohuoneen välisen parioven. Halusin siihen jotain näyttävää ja sain idean tehdä salaoven, joita näkee elokuvissa. Sellaisen, jossa kirjaa vetämällä paljastuu salainen huone. Käytin kirjojen selkämyksiä, jotka liimasin hyllyjen virkaa näyttelevien kattolistojen päälle.

Minulle jäi viisi pahvilaatikollista selättömiä kirjoja. Säästin ne tulevaa inspiraatiota varten.

Rakensin huoneen sisustuksen kalusteineen kirjoista.

Salaovesta heräsi myöhemmin ajatus tehdä sama pienemmässä koossa, ja tein kirjataulun. Kirjojen kansista olen kehitellyt korvakoruja ja rusetteja. Sivuista teen koristeita ja käytän niitä pienten tavaroiden pakkausmateriaalina. Ideoistani syntyi vuonna 2015 kirja Luo aarteita vanhoista kirjoista.

Katri haastaa jatkuvasti itseään. Tämän juhlapuvun luomiseen hän käytti satoja kirjansivuja ja teki niihin tuhansia taitoksia. Pukuun on myös kerran pukeuduttu. Katri valmisti sen valokuvaaja Helena Eslonin fantasiamaista valokuvateosta varten.
Korvikset on tehty kirjoista ja teline vanhoista taulunkehyksistä. Katria kiinnostavat myös luonnonmateriaalit. Eräässä projektissa hän yhdisti kasvit ja musiikin ja teki musiikkia kasveilla.
Kauniit kirjankannet ovat saaneet uuden elämän rusetteina. Myös ruseteissa käytettävä nahka ja verhoilijan koristenauha ovat kierrätysmateriaalia.

Vastustan liiallista kuluttamista, joten kierrättäminen sopii arvoihini. Materiaalina vanhat kirjat ovat monipuolisia ja -merkityksellisiä. Paperi voi käyttötarkoituksesta riippuen olla herkkää ja haurasta mutta myös vahvaa ja kestävää. Uuden luominen vanhoista kirjoista on lohdullista: vanhaa ja kaunista säilyy, vaikka maailma muuttuu.

Katri haluaa innostaa myös muita kirjataiteiluun. Hän pitää muun muassa kirjataulukursseja ja on luonut erilaisia tee itse -paketteja. Katrin kirjataide löytyy Facebookista.
Kirjojen teemat muodostavat joskus sanoman vastaanottajalleen. Myös kehysten materiaalilla on oma tarinansa: se kertoo vähitellen katoavista, harmaantuvista ladoista.
Taiteilijan käsissä kirja taipuu myös veistokseksi. Pää on tehty neljästä tietosanakirjasta, joita Katri työsti rälläkällä. Lopuksi hän erotti puolikkaat toisistaan.

Kirjan sisällön tuominen töihin antaa niille vielä yhden uuden ulottuvuuden. Se on hyvää aivojumppaa, kuin kirjoittaisi runoja, joissa asiat liitetään yhteen ja synnyttävät uusia oivalluksia.

Uuden luominen vanhoista kirjoista on lohdullista: vanhaa ja kaunista säilyy, vaikka maailma muuttuu.

Yksi seitsemästä veljestäni heitti kerran, että kohta rakennan talon kirjoista. Otin vinkistä vaarin ja tein pienen huoneen sisustuksen kalusteineen kirjoista Hyvinkään kierrätyskeskukseen.

Perheeni hyväksyy harrastukseni, mutta saan toisinaan kuulla hyväntahtoista kuittailua siitä, miten kirjoilla ratkaistaan vessapaperin loppuminen tai miten he näkevät sielunsa silmin minut kirjasandaaleissa kirjoista rakennetussa iglussa.”

Kommentoi »