Maku

Kasvisten käsittely

Kasvisten käsittely

Kasvisten käsittelyyn tarvitset riittävän ison leikkuulaudan hyvän kuorimaveitsen tai juuresveitsen ja leikkuuveitsen, sekä muutaman hyvän vinkin.
Mainos

Sipulin silppuaminen

  • Halkaise sipuli ja poista kuoret. Jätä kanta ehjäksi.
  • Aseta puolikas leikkulaudalle ja vetele terävällä veitsellä viiltoja vieri viereen ensin kannasta terävään päähän ja sitten samoin poikkisuuntaan.
  • Silppua sipulit liesituulettimen alla, juoksevan vesihanan lähellä tai suojalasit silmillä, jos et halua kyyneleitä keitokseen.
  • Sipulikuutioita myydään myös kätevänä pakasteena.

Porkkanan, kurkun ja muiden pyöreiden kasvisten suikaloiminen

  • Kuori porkkana ja paloittele se halutun mittaisiksi paloiksi. Veistä kyljestä ohut viipale pois ja aseta porkkana leikkuupinta lautaa vasten, jolloin se pysyy tukevasti paikallaan. Leikkaa ensin pala viipaleiksi pituussuunnassa, käännä viipaleet ja leikkaa ne uudestaan pitkittäin ohuiksi suikaleiksi. Mikäli haluat pieniä kuutioita, jatka paloittelua poikittain.

Valkosipulin kuoriminen

  • Pane valkosipulinkynsi työlaudalle ja paina leveällä veitsenterällä eli lappeella kynsi murskaksi kuoren sisällä. Nyt kuori irtoaa helposti ja kynnen silppuaminen on jo hyvällä alulla. Jos kynnen sisällä itää vihreä verso, poista se karvaan maun välttämiseksi.

Munakoison itkettäminen

  • Munakoisoviipaleille kehotetaan usein ripottelemaan suolaa, jotta karvas maku saadaan miedommaksi. Nykyään toimenpide on tarpeeton, sillä lajikkeet ovat enää harvoin karvaita. Mutta suolaamalla munakoisosta irtoaa vettä ja malto maustuu jo ennen paistamista.

Lantun, juurisellerin ja muiden paksukuoristen juuresten kuoriminen

  • Halkaise lanttu isolla kokkiveitsellä ja käännä leikkuupinta työlautaa vasten. Poista kuori kokkiveitsellä veistellen. Voit myös leikata ensin lantusta kapeita kaistaleita ja kuoria ne sitten juures- tai kuorimaveitsellä.

Purjon esikäsittely

  • Halkaise purjo pituussuunnassa ja huuhdo huolellisesti mullat ja hiekat pois lehtien väleistä. Käännä sitten leikkuupinta työlautaa vasten ja leikkaa purjo suikaleiksi, viipaleiksi tai silpuksi terävällä veitsellä.
  • Toinen tapa on viipaloida purjo kokonaisena ja huuhdella renkaat siivilässä kylmävesihanan alla.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset

Julkaistu: 11.8.2010
Katso myös nämä