Kotivinkki

Kasvihuoneen rakentaminen


Kun suunnittelet kasvihuonetta, mieti huolella­, mihin tarkoitukseen ja minkä kokoisen kasvihuoneen haluat. Tarkista oman kuntasi rakennusvalvonnasta­ kasvihuoneen kokoa ja toteutusta koskevat asetukset. Ne vaihtelevat eri kunnissa.
Teksti Kotivinkki
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Huolella suunnitellusta kasvihuoneesta on iloa ympäri vuoden. Yleensä alle kymmenen neliön kevytrakenteisen kasvihuoneen saa ­rakentaa ilman rakennuslupaa.

Helpoimmalla pääset, jos hankit valmiin kasvi­huoneen, jonka runkomateriaalina on metalli­ tai puu. Seinät voivat olla lasia, kennolevyä tai muovia. Jos osaat nikkaroida, voit rakentaa persoonallisen kasvihuoneen esimerkiksi vanhoista­ ikkunoista.

Kasvihuoneen ihanteellinen paikka on suojaisa, sopivan valoisa ja aurinkoinen. Jos aurinko pääsee porottamaan päivän kuumimpana hetkenä suoraan kasvihuoneeseen, sen sisälämpötila voi nousta turhan tukalaksi sekä puutarhurille että kasveille.

Paahteisella paikalla kastelusta ja tuuletuksesta joutuu huolehtimaan tarkemmin. Jos taas paikka on varjoinen, kasvit eivät saa tarpeeksi valoa ja kasvihuone pysyy liian viileänä.

Jos kasvihuoneen paikka on routivalla maa­perällä, poista routivaa pintamaata ja korvaa se sora­kerroksella. Voit laittaa väliin routa­eristelevyä, jonka päälle rakennat kasvi­huoneen. Jos sokkeli on rakennettu tiilistä tai ­kevytharkoista, routaeristelevyn päälle on ­hyvä tehdä anturavalu. Sokkelin päälle ­rakennetaan kasvihuoneen runko ja seinämateriaaliksi kiinnitetään lasi, muovi tai kenno­levy. Kasvihuoneeseen kannattaa laittaa automaatti­avaajallla varustetut tuuletusluukut, jotka aukeavat, kun lämpötila kohoaa­, ja sulkeutuvat omalla painollaan, kun ilma jälleen viilenee.

Puutarhatyökalut ovat aina käden ulottuvilla, kun ne kokoaa työpäivän päätteeksi omaan nurkkaan.

Tomaatista poistetaan alimpia lehtiä pikkuhiljaa, jotta tomaatit saavat kypsymisen aikana tarpeeksi valoa. Ruukuissa kasvaa chilejä.

Chili on vuoden vihannes. Valitse tulisuusaste oman makusi mukaan.

Tomaatti on auringon ja lämmön ystävä. Kuvassa on venäläinen oranssi luumutomaattilajike.

Tarhaojukkaviini zilga saa rauhassa kasvaa kattotuoleilla. Sato on sitä suurempi, mitä reilummin sitä leikkaa. Rypäleet kehittyvät makeiksi, kun ne saavat kypsyä pitkään.

Pensaspapu, purple king, tekee sinisiä palkoja, jotka muuttuvat keitettäessä vihreiksi.

Kasvihuonekurkkua kasvatetaan naruja pitkin. Myös säleikköä voi käyttää. Poimi kurkut ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi.

Teksti Johanna Vireaho

Kuvat Sari Tammikari

Julkaistu: 23.4.2013