Haaveiden kastemekko! Neuleguru Merja Ojanperä on tehnyt upeaakin upeampia neuleita – nyt syntyi se kaikkein erityisin

Haaveiden kastemekko! Neuleguru Merja Ojanperä on tehnyt upeaakin upeampia neuleita – nyt syntyi se kaikkein erityisin
Neulesuunnittelija Merja Ojanperä seurasi 1970-luvulla haltioituneena, kuinka hänen silloisen miehensä sisko neuloi vauvalleen kastemekkoa. Näky jätti jälkeensä haaveen, joka toteutui vihdoin nyt, vuosikymmenten jälkeen.

Hohtavan valkoinen, ohuista ohuin lanka juoksee puikoilla. Merja Ojanperä seuraa sivusta, kuinka hänen miehensä sisko neuloo nurjia silmukoita, loihtii palmikoita. Tuntuu, ettei valmista tule ikinä, mutta näky on vangitseva.

Eletään 1970-lukua, ja Ojanperän silloisen miehen sisko neuloo omalle, pian syntyvälle lapselleen kastemekkoa.

– Se jätti vahvan muistijäljen. Ajattelin, että jonain päivänä haluan tehdä itsekin kastemekon omalle lapselleni.

Ojanperän esikoinen oli jo syntynyt, ja muutaman vuoden sisällä hän sai vielä kaksi lasta. Kuten pikkulapsiperheissä usein käy, aikaa ja energiaa ylimääräiselle ei jäänyt. Ajatus kastemekosta jäi kuitenkin kytemään Ojanperän mieleen. Jotakin niin vaativaa olisi vielä joskus ihanaa tehdä.

Silmukoita, jotka syntyvät kuin itsestään

Marraskuisena iltana, neljä vuosikymmentä myöhemmin toinen Ojanperän tyttäristä tulee äitinsä luokse ja kertoo odottavansa lasta.

– Taisin ensin sanoa, että pelleiletkö, ihanko totta. Heti seuraava ajatus olikin kastemekko. Nyt olisi sen aika. Samalla tosin mietin, pystyisinkö siihen, Ojanperä kertoo.

Heti ilouutisten jälkeen Ojanperä alkaa suunnitella kastemekkoa. Upea, sydäntä muistuttava pitsikuvio löytyy Ojanperän ihaileman japanilaisen pitsineulegurun Hitomi Shidan mallikirjasta. Kuviosta tulisi juuri täydellinen, ylhäältä alas juokseva etupaneeli kastemekkoon.

Tammikuussa Ojanperä ryhtyy käytännön työhön. Tässä vaiheessa hänellä ei vielä ole valmista suunnitelmaa mekosta. Tuntuu vain parhaalta aloittaa ja katsoa pikkuhiljaa, mihin puikot kuljettavat.

Kun neulesuunnittelijana työskentelevä Ojanperä suunnittelee uusia ohjeita ja neuloo uusia koeneuleita, käytännössä aina hän joutuu aika ajoin purkamaan työtä ja tekemään sitä uudelleen. Nyt, kastemekkoa tehdessä hän ei pura missään vaiheessa ainoatakaan silmukkaa.

– Tämä on täysin poikkeuksellista itselleni. Yllätyin itsekin, kuinka selkeä visio oli ja kuinka luontevasti työ eteni.

Kastemekko on herkin ja vaikuttavin työ, jonka olen koskaan tehnyt.
"Tyylini on suht simppeli. En halunnut kastemekosta liian hempeää, vaan suoran tyylikkään", Ojanperä kertoo. Ojanperä sai vauvan vanhemmilta vapaat kädet mekon suunnitteluun. Lila on tyttären lempiväri, siitä väri nauhoihin. Kuva on Ojanperän tuoreesta kirjasta Neuleita vauvalle (Moreeni 2019). Kuva: Riina Peuhu.

Päättymätön helma ja liikutuksen hetki

Kastemekko on työläin neule, jonka Ojanperä on koskaan suunnitellut ja tehnyt. Mekon helmasta tulee niin leveä, että neuleammattilaiseltakin vei kokonaisen tunnin tehdä helmaan sentin verran lisää pituutta.

– Tämä kastemekko on herkin ja vaikuttavin työ, jonka olen koskaan tehnyt.

Jossain vaiheessa Ojanperälle iskee pelko, ehtisikö mekko tulla ajoissa valmiiksi. Lopulta, myöhään illalla 10. kesäkuuta hän päättelee viimeisen langan, kastelee mekon ja levittää sen kuivumaan.

Tehdessään mekkoa Ojanperä ei – ehkä hieman yllättäen – ajatellut työn merkitystä oikeastaan ollenkaan. Hän vain neuloi. Nyt, kun hän katselee hetki sitten valmistunutta mekkoa, tunteet nousevat pintaan.

– Hetki liikutti minua voimakkaasti. Omat työni harvoin vaikuttavat minuun näin, mutta tämä sen teki. Hetkeen sisältyi varmasti paljon tunnetta myös tulevasta lapsenlapsestani.

Kaapon ristiäisiä vietettiin 11.8.2019. Mekko oli vauvalle juuri sopiva. Kuva: Merja Ojanperä

Ojanperä näppäsi kuvan mekosta ja lähetti sen tyttärelleen.

– Pian hän ja vävypoikani tulivat katsomaan mekkoa. He näkivät mekon ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan. Taisivat molemmat sanoa, että tulipa siitä komea. Kyllä siinä silmäkulmia kuivailtiin.

Lapsenlapsi syntyi kaksi viikkoa jäljessä lasketusta ajasta, viisi päivää kastemekon jälkeen. Nyt Ojanperää jännitti enää, mahtuisiko poika mekkoon ristiäisissä.

– Lopulta se oli elokuussa ristiäisten aikaan juuri sopiva Kaapolle.

Vielä ei voi tietää, tuleeko Kaapolle sisaruksia ja Ojanperälle muita lapsenlapsia. Tuore isoäiti toivoo, että jos näin käy, hänen ’Aivan erityiseksi’ nimeämänsä kastemekko jäisi sukuun elämään, pukemaan muitakin aivan erityisiä.

Merja Ojanperän suunnitteleman kastemekon ’Aivan erityinen’ ohje löytyy hänen tuoreesta kirjastaan Neuleita vauvalle (Moreeni 2019). Alkuperäistä mekkoa voi ihastella Suomen Kädentaidot -messuilla Tampereella 15.–17.11.2019.

Julkaistu: 16.10.2019
Kommentoi »