Käsityöt myyjäisissä
Tee itse
Käsityöt myyjäisissä
Saako yhdistyksen tai koulun myyjäisissä myydä Kotivinkin toimittajien suunnittelemia käsitöitä, jotka on itse neulonut? Millaiset tekijänoikeudet on käsityö- ja askarteluohjeilla?
Julkaistu 20.11.2013
Kotivinkki

Niin kauan kuin käsitöitä tehdään jonkun muun ohjeen tai mallin perusteella omaan ja lähipiirin yksityiskäyttöön, muiden oikeuksista johtuvia rajoituksia on hyvin vähän. Asia kuitenkin muuttuu, kun tällaisia käsitöitä on tarkoitus myydä. Kaupalliseen toimintaan tulisi pyytää lupa oikeudenhaltijalta tai suunnitella myytävä käsityö kokonaan itse. 

Käsityö voi ylittää teoskynnyksen, jolloin siihen liittyy tuotteen suunnittelijan tekijänoikeus. Teoskynnys tarkoittaa, että käsityön on oltava omaperäinen ja itsenäinen. Useat käsityö- tai neulemallit eivät välttämättä ylitä teos-kynnystä, koska ne voivat perustua vanhaan perinnekuvioon tai ne ovat niin tavanomaisia, ettei niihin voida katsoa liittyvän kenenkään tekijänoikeutta.

Käsityöhön voi liittyä myös mallisuoja, joka suojaa käsityön ulkomuotoa ja antaa rekisteröijälle yksinoikeuden kaupalliseen käyttöön. Ohjeessa ei tarvitse lukea erikseen, jos tuote on mallisuojattu. Käsityö- tai neulemallien suojaaminen mallioikeuden avulla on kuitenkin hyvin harvinaista.

Kotivinkin asiantuntija Saara Lapiolahti

Kuvitus Markus Pyörälä

Kotivinkki 21/2013

Kommentoi »