Suomen yleisin huonekalu, jota kukaan ei silti tunne – sinäkin olet taatusti istunut linjakkaalla tuolilla
Sisustus
Suomen yleisin huonekalu, jota kukaan ei silti tunne – sinäkin olet taatusti istunut linjakkaalla tuolilla
Sisustusarkkitehti Kari Asikaisen vuonna 1969 suunnitteleman Kari-tuolin on arvioitu olevan Suomen yleisin huonekalu. Miksi se on jäänyt niin tuntemattomaksi?
7.6.2022
 |
Meillä kotona

Et ehkä ole koskaan kuullut Kari-tuolista, mutta olet taatusti istunut sellaisella – kirjastossa, terveysasemalla tai monessa muussa julkisessa tilassa.

Sisustusarkkitehti Kari Asikaisen vuonna 1969 Huonekalutehdas Korhonen Oy:lle suunnitteleman Kari-tuolin on nimittäin arvioitu olevan Suomen yleisin huonekalu. Tuoleja on myyty runsaasti myös ulkomaille, Japania myöten. Myöhemmin tuolista kasvoi kokonainen Kari-kalustesarja, johon kuuluu tuolien lisäksi esimerkiksi pöytiä ja sohvaryhmiä.

Vuoteen 1979 asti Kari-tuoleja valmistettiin Korhosen huonekalutehtaalla. Samassa paikassa tehtiin myös Alvar Aallon tuotteita, ja Aallon kerrotaan kokeneet vaaleasta koivusta tehdyt Kari-tuolit oman mallistonsa kilpailijaksi. Erityisesti 1970-luvulla Kari-tuolien valmistaminen vei ison osan tehtaan kapasiteetista, mikä johti toisinaan Aallon huonekalujen toimitusaikojen venymiseen.

Myöhemmin tuolien tuotanto siirtyi tehtaalle, jossa valmistettiin vain Kari-malliston tuotteita. 1980-luvulla Kari siirtyi Martelan valikoimiin.

Kari-tuoli on ollut yhtäjaksoisesti tuotannossa yli 50 vuotta. Se on esteettisesti yksinkertainen, kestävä, ajaton ja edullinen. Miksei tuoli sitten ole yksi Suomen tunnetuimmista designklassikoista? Ilmeisesti tuote on niin hyvin suunniteltu ja toimiva, ettei kukaan kiinnitä siihen huomiota.

– Yleisesti muotoilun onnistumista on arvioitu kauneuden ja toimivuuden kautta. Mutta todellisuudessa sitä, mikä on kaunista ja toimivaa, on päässyt määrittelemään vain hyvin rajattu joukko ihmisiä. Muotoilutuotteet, joita oli vaikea lokeroida tietyn tyylisuunnan edustajiksi tai joiden käyttäjäryhmien ei ajateltu olevan tarpeeksi merkittäviä, jäivät helposti pimentoon, Designmuseon kuraattori Kaisu Savola kertoo Kaiken kansan muotoilua -näyttelyn tiedotteessa.

Kari-tuoli, Martela. Julkisen tilan tuolin täytyy sopia jokaiselle keholle. Yksi Kari-tuolin vahvuuksia on pinottavuus. Kuva Paavo Lehtonen.

Lähteet:

Designmuseon ”Kaiken kansan muotoilua” -näyttelyn tiedote ja näyttelyteksit.

Muotoilun menestystarinoita -verkkonäyttely, Designarkiston ja Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto.

Kommentoi »