Kotivinkki

Kalaruoka x 3

Kalaruoka x 3

Kokkaa helppoja ja herkullisia kalaruokia. Kypsennä siika kokonaisena uunissa, pyöräytä hauesta mureke ja loihdi savustetusta lohesta caesarsalaatti.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Joonas Vuorinen
Mainos

Osta kalaa ekologisesti

Maailman kalakannoista 85 prosenttia on ylikalastettuja tai kestävyyden rajoilla. Ekologinen kalan ostaja suosii valinnoissaan:
1. Kestävästi pyydettyä suomalaista kalaa.
2. Pienikokoisia kalalajeja.
3. MSC-merkittyä kalaa. Merkki kertoo, että kyseessä on ekologisesti kestävällä tavalla pyydystetty villikala tai -äyriäinen.
4. Myös WWF:n kalaopas auttaa kalavalinnoissa. Taskuopasversion voi tulostaa osoitteesta wwf.fi/kalaopas suomeksi ja ruotsiksi, tai ladata älypuhelimeen.

Sitruunainen uunisiika

Kypsästä siiasta on helppo poistaa ruodot. Kokonaisena kypsennettäväksi kalaksi kannattaa valita isohko vonkale, jolloin ruotojen poistaminen on helppoa.
4–5 hengelle
Valmistusaika: 20 min + 30 min kypsennys

1 iso kokonainen siika
1 sipuli
½ purjoa
2 tl margariinia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ ruukkua tilliä
½ ruukkua ruohosipulia
1 sitruuna
2 rkl öljyä

1. Aukaise siika ja poista sisälmykset ja kidukset. Huuhtele kalan vatsaontelo. Valuta.
2. Kuori ja hienonna sipuli. Halkaise purjo ja pese hyvin, myös sisäosat. Viipaloi purjo. Kuumenna rasva pannulla, ja kuullota sipulit siinä.
3. Hiero kalan pintaan ja vatsaonteloon suolaa ja pippuria. Purista kalan vatsaan ja pinnalle sitruunamehua ja pirskota päälle öljyä. Leikkaa tillin ja ruohosipulin varret muutamaan osaan. Täytä vatsa sipuliseoksella ja yrteillä.
4. Nosta kala leivinpaperin päälle uunivuokaan. Leikkaa sitruunasta muutama viipale kalan päälle ja levitä mahdollisesti yli jäänyt sipuliseos vuokaan kalan vierelle.
5. Kypsennä siikaa 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kypsyys on helppo tarkistaa selkäevää vetämällä. Jos se irtoaa helposti, on kala valmis.
6. Poista kalan päältä nahka varovasti ennen kuin tuot sen tarjolle. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kanssa.

Thai-mausteinen haukimureke

Ruotoja ei tarvitse poistaa, jos jauhat kalan lihamyllyllä. Kalan voi jauhaa myös yleiskoneen leikkuuterällä yhdessä muiden ainesten kanssa. Valitse mahdollisimman pieniä haukifileitä, joissa myös ruodot ovat pienempiä.

4-5 hengelle
Valmistusaika: 20 min + 50 min kypsennys

800 g haukifileetä
1 pieni sipuli
2 munaa
1–2 dl kermaa
1 dl korppujauhoja
½ dl sitruunamehua
1 rkl kalakastiketta
iso nippu tilliä
¼–½ chilipalkoa
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 tl suolaa
½ tl pippuria

1. Mittaa kaikki aineet monitoimikoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon. Anna koneen käydä, kunnes massa on tasaista. Se ei saa olla liian

kuivaa, joten lisää tarvittaessa kermaa tai vettä. Koostumus on sopiva, kun massa on hiukan löysähköä.

2. Kaada massa kevyesti voideltuun, noin 1 ½ litran vetoiseen uunivuokaan. Tee vesihaude. Nosta murekevuoka isompaan uunivuokaan ja

kaada siihen kiehuvaa vettä.

3. Kypsennä mureketta 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Mureke on valmis, kun se on kokonaan hyytynyt.

4. Tarjoa mureke jogurtti-kermaviilikastikkeen, sitruunalohkojen, keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Jogurtti-kermaviilikastike

Kermaviilikastike on kalaruoan klassinen lisäke. Varioi sitä omilla lempimausteilla. Haukimurekkeen kastikkeeseen voi lisätä myös basilikaa, limettiä, chilikastiketta tai tomaattisalsaa.

4-6 hengelle
Valmistusaika: 5 min + 15 min tekeytyminen

1 tlk (200 g) kermaviiliä
1 dl maustamatonta jogurttia
½–1 dl kurkkusalaattia
1 rkl dijonsinappia (rouheista)
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Sekoita kaikki aineet kulhossa ja nosta jääkaappiin tekeytymään 15 minuutiksi. Tarjoa haukimurekkeen kanssa. Maistuu myös paistetun tai haudutetun kalan kanssa.

Savulohi-avokadocaesar

Caesar-tyyppisen salaattipohjan herkullisuuden salaisuus on anjoviksella ja parmesaanilla maustetussa kastikkeessa.

4 hengelle
Valmistusaika: 25 min

1 ½–2 sidesalaattia (esim. cosmopolitan)
½–1 kiinankaalia
½ kurkkua

Kastike
1 dl parmesaaniraastetta
1 dl ranskankermaa
1 dl öljyä
1 rkl sitruunamehua
1 kananmunankeltuainen
1 valkosipulinkynsi
7 anjovisfileetä
1 tl valkoviinietikkaa

Lisäksi
2 avokadoa
400 g ruodotonta savulohta
½ dl pekaanipähkinöitä
½ dl krutonkeja
1 rkl kapriksia
parmesaanilastuja

1. Huuhtele salaatit ja leikkaa suikaleiksi. Kuori ja paloittele kurkku. Sekoita kasvikset keskenään kulhossa.
2. Mittaa kaikki kastikkeen aineet tehosekoittimeen tai korkeaan kulhoon, jos käytät sauvasekoitinta. Aja tasaiseksi.
3. Poista avokadoista siemenet ja kuoret. Paloittele hedelmälihat. Pienennä kala suupaloiksi. Rouhi pähkinöitä veitsellä hiukan pienemmiksi.
4. Kaada kastike salaattipohjan päälle kulhoon ja pyöräytä sekaisin.
5. Nosta salaattipohja tarjoiluvadille. Levitä päälle avokadot, kalat, krutongit, pähkinät, kaprikset ja parmesaanilastut. Tarjoa heti.

Kotivinkki 6/2014

Katso myös:

Julkaistu: 30.6.2014
Katso myös nämä