Kalakoulu: lohi
Ruoka
Kalakoulu: lohi
Lohi on kalojen kuningas. Vesistöissämme esiintyy kahta lohirotua, meri- ja järvilohta.

Lohi on vaelluskala, joka nousee kutemaan ja lisääntymään jokiin. Varsinainen kasvu tapahtuu kuitenkin meressä. Merivaelluksen aikana lohi kasvaa nopeasti, sen paino voi nousta useita kiloja vuoden aikana. Valtaosa koiraista palaa takaisin kotijokeen vuoden vaelluksen jälkeen. Naarat huitelevat valtameriä kolmekin vuotta ennen paluutaan. Lohi tunnistaa kotijokensa hajuaistillaan.

Kuningas lohi

Lohi on himottua herkkua. Saalis pyydetään rysillä ja ajoverkoilla. Suurta lohenpyynti-intoa on jouduttu rajoittamaan kiintiöillä vuodesta 1990 alkaen. Itämeren maat saavat kalastaa lohta maille myönnettyjen kiintiöiden mukaisesti. < /br> Lohi on petokala, joka syö silakkaa, kilohailia ja kolmipiikkiä. Nopeakasvuinen lohi kasvaa jopa 30 kiloiseksi vonkaleeksi. Tavallisen myyntilohen paino on 5–10 kiloa. Mehevän punalihaisesta kalasta on helppo valmistaa erilaisia herkkuruokia. Lohta syödään myös raakana ja eri tavoin raakakypsytettynä. Suurin osa kaupassa myytävästä lohesta on kasvatettua. Se on hinnaltaan edullisempaa kuin luonnonlohi.

Kokeile lohta näin

Lohen paistamiseen ei tarvita rasvaa. Pane lohifileepala nahkapuoli ylöspäin esimerkiksi teflonpannuun. Siirrä pannu keskilämpöiselle levylle. Paista hitaasti kunnes pinta on saanut kauniin värin. Käännä lohifileepala ja jätä paistumaan miedolle lämmölle, kunnes pala on läpikotaisin kypsä. Mausta rapeaksi paistunut pinta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Tarjoa sienikastikkeen kanssa. < /br> Herkkuhetki syntyy vaivatta tuoreista lohipaloista, soijakastikkeesta ja wasabitahnasta. Pane ainekset kauniisti esille lautaselle. Lohisashimi on varsinainen pikaruoka. < /br> Maistuva lohiseljanka on mainio pikkujouluruoka hyvän leivän ja juuston kanssa. Maista avotulella kypsennettyä loimulohta.< /br> Pirskottele graavilohiviipaleille puna- tai portviiniä, sherryä tai konjakkia. Saat uuden makuelämyksen tuttuun ruokaan.< /br> Tee maustetun lohifileen paksuun osaan viilto. Täytä sienillä, sipulilla ja tuoreyrteillä. Valuta päälle kevyt ranskankerma-maustekurkkuseos. Kypsennä uunissa.

Kommentoi »