Avotakka

Juho-Jarin ensimmäisestä omasta kodista ei puutu väriä eikä dramaattisia vaiheita – ”Koettelemusten jälkeen kodissani kaikki näyttää minulta”

Juho-Jarin ensimmäisestä omasta kodista ei puutu väriä eikä dramaattisia vaiheita – ”Koettelemusten jälkeen kodissani kaikki näyttää minulta”
Turkulainen Juho-Jari Laine löysi ensimmäisen oman kotinsa kärpäspaperi- ja huulipunatehtailijan rakennuttamasta funkistalosta. Unelmakoti siitä tuli vasta putkivuotojen, juristin väliintulon ja mutkikkaan remonttiajan jälkeen.
Julkaistu: 11.10.2022

Juttu on julkaistu Avotakassa 3/2021.

Tehtävä on hankala. Jos Juho-Jari Laineen pitäisi valita kodistaan yksi erityisen tärkeä kaluste tai esine, mikä se voisi olla? Kaksioon mahtuu uskomaton määrä erityylisiä ja -ikäisiä esineitä, ja useimpiin liittyy muistoja, läheisiä ihmisiä tai tapahtumia.

Vaatekaappikin on aito 1600-luvun tamminen ja eebenpuinen barokkikaappi lapsuudenkodista. Se oli jäädä kahdelta mieheltä eli Juho-Jarilta ja hänen siskonsa puolisolta kantamatta perille asti, koska se painaa luvattoman paljon. Yks kaks vastaus on selvä. Ehdottomasti rakkain on siskon, kuvataiteilija Lotta-Lucia Laineen suurikokoinen maalaus.

Myös turkulainen talo, jossa koti sijaitsee, herättää kysymyksiä. Päätyseinään on maalattu mainos, jossa lukee ”Koteva Oy, kotelotehdas, kirjapaino”. Asuintalon vieressä onkin sijainnut Kotevan tuotantolaitos. Itse asuintalon nimi on Onninlinna.

Juho-Jarin kaksio sijaitsee vuonna 1944 valmistuneessa funkiskerrostalossa Turun Martissa.
Juho-Jarin sisaren, kuvataiteilija Lotta-Lucia Laineen maalaus 305 Days vaikuttaa vahvasti koko kodin tunnelmaan ja väreihin. Väripariksi käy Kukkapuron Karuselli-tuoli, joka on peräisin lapsuudenkodista. Kukkapöydäksi sopivan kalusteen Juho-Jari pelasti roskalavakohtalolta.

Mistä sympaattinen nimi juontaa juurensa?

Asuintalon rakennutti vuonna 1944 kärpäspaperi- ja huulipunatehtailijanakin tunnettu Onni Sarlin, jonka reliefikuvan kohtaa yhä pääoven klinkkeriverhoillussa syvennyksessä. Talon tiilet tehtiin Rymättylässä Sarlinin tiilitehtaalla, josta ne siirrettiin veneellä Aurajokea pitkin tänne Tiilentekijänkadulle. Työvoimana oli vankeja, ja tiilet ovat niin sanottua purutiiltä. Koteva toimi tontilla 1945–2003. Vaikka firman tilat on purettu, Onninlinna on suojeltu kaupunkikuvallisesti merkittävänä rakennuksena.

Miten päädyit asumaan Onninlinnaan?

Asuin lapsuuteni läheisessä Hirvensalon saaressa mutta halusin vielä joskus asua Martissa. Onninlinnan panin merkille jo varhain, sillä ennen perusteellista kunnostamista se henki kiehtovaa rappioromantiikkaa. Kun talosta 2016 tuli myyntiin kaksio, luovuin vuokralla asumisesta ja muutin ensimmäiseen omaan kotiini. Asunnon luvattiin olevan perin pohjin remontoitu, mutta se ei ollut totta.

1970-luvun kulmasohvassa on alkuperäinen vakosamettiverhoilu. Lasikuitujalkainen sohvapöytä edustaa samaa aikakautta. Taulut vasemmalta oikealle: Otso Karpakka, kaksi Max Salmen teosta, Hannes Siivonen ja alla Ragni Cawén.
Pirtinpöytää kehystävät Eero Aarnion Konjakki-tuolit ja keltaiset Flamingot, jotka maksoivat kirpputorilla viisi euroa kappaleelta.
Valkoisessa lautalattiassa näkyy pölyhiukkanenkin, mutta se nostaa hienosti esiin kalusteet. Maalaus on Lotta-Lucia Laineen käsialaa.

Miten asunto ei vastannutkaan odotuksiasi?

Olin hädin tuskin ehtinyt asettua asumaan, kun alkoi tapahtua. Palasin työmatkalta ja huomasin, että wc-istuin vuotaa. Kun vuotoa alettiin selvittää, kävi ilmi, että kylpyhuone oli remontoitu ilman taloyhtiön lupaa ja vailla ammattitaitoa. Vesieristykset, putkityöt, ilmanvaihto ja kaadot olivat puutteellisia. Purkutöissä vastaan tulivat vielä puhki ruostunut viemäriputki ja läpimärät rakenteet. Seurasi kuukausien kuivatusoperaatio.

Samaan aikaan talossa käynnistyi viemäreiden sukitus, eikä se edennyt suunnitellusti. Yhtenä iltana, kun tulin kotiin, haistoin heti ovella pahan hajun: Keittiön oli vallannut viemärivesi. Tiskiallas tulvi paksua, ruskeaa litkua, ja pyykkikoneestakin lorisi jotain lattialle. Syynä oli viemärilinjan koepuhdistus, joka oli aiheuttanut tukkeuman ja koko viemärin pettämisen.

Kaiken huipuksi seuraavana yönä kylpyhuoneen viemäri nosti vedet eteiseen. Kylpytilan korvauksista kiisteltiin kuukausia, ja rahaa paloi asiantuntijalausuntoihin, juristikuluihin ja tietysti itse remontteihin, jotka kestivät syksystä seuraavaan kesään.

Jouduin asumaan koko ajan evakossa ystäväni luona, koska vakuutusyhtiö ei riita-asian takia suostunut kustantamaan väliaikaisasunnon kuluja. Lopulta myyjä myönsi virheensä ja sain osan kuluista takaisin. Selvitystä vaikeuttivat sukittajan aiheuttamat vahingot ja itse putkiremontti. Koettelemusten jälkeen olen erittäin tyytyväinen, sillä kodissani kaikki näyttää minulta.

Talonpoikaissenkkiä pidettiin Juho-Jarin lapsuudenkodissa kuistilla rojukaappina. Nyt se on päässyt paraatipaikalle.
Suurkaupunkien metroasemilta tuttu tiililadonta peittää välitilan sijasta koko seinän keittiössä. Mustat yksityiskohdat liesituulettimesta ja pyykinpesukoneesta Howard Smithin Parvi-sarjan keramiikkalintuun luovat ryhtiä ja järjestystä värien ja tyylien runsauteen.
Punatiilipinta tuli vastaan, kun Juho-Jari purki vaurioitunutta keittiötä. Vaikuttava näky sai jäädä.

Miten olet muokannut asunnon itsesi näköiseksi?

Keittiön suunnittelin kokonaan uusiksi keittiöliikkeessä. Vanhan jääkaapin takaa paljastuneen tiiliseinän eteen tehtiin aamiaisnurkkaus, ja saarekkeen ylle tuli uusi liesituuletin. Kaapistoseinä kaakeloitiin tiililadonnalla, koska taloyhtiön nimi on Tiililinna. Johdonmukaisuuden vuoksi samaa kaakelia on kylpyhuoneessakin. Hankin sinne myös teräksisen käsienpesualtaan korostamaan teollista estetiikkaa.

Rappeutuneilta näyttävät seinäpinnat ovat tulosta lasikuitutapettien irrottamisesta ja sen jälkeisestä seinän hiomisesta ja lakkauksesta. Sain idean Berliinissä Friedrichshainin kaupunginosassa olevan kahvilan seinistä. Alun perin kellertävän ulko-oven maalasin liitutaulumaalilla mustaksi. Loppu kodikkuus on syntynyt kalustamalla ja hamstraamalla viherkasveja. Olen hulluna niihin.

Rouheiden pintojen vastapainoksi kodissa on paljon viherkasveja. Arkistokaappi oli menossa jätelavalle Juho-Jarin edellisessä työpaikassa. Hän piti kaappia aluksi ulkona, jotta se ruostuisi vielä vähän lisää. Makuuhuoneen puolella on myöhäiskustavilainen lipasto 1700-luvun lopusta.
Taulukollaasit ovat Juho-Jarin juttu. Ripustus saa näyttää huolettomalta ja sattumanvaraiselta, vaikka se onkin tarkoin harkittu.
Vaatekaappina toimii aito 1600-luvun barokkikaappi. Kaluste on tammea ja eebenpuuta ja peräisin Nuhjalan kartanosta.

Kerro, millä perustein yhdistelet kalusteita, taidetta, tekstiilejä ja värejä?

Lapsuudenkotini oli samantyyppinen kuin tämä koti, sillä vanhempani olivat innokkaita keräilijöitä ja monet huonekaluistani ovat sieltä. Se oli sellainen huvikumpu, tavaraa tuli ja meni. Pidin itsekin jo pienenä sisustamisesta ja pyysin jopa lahjaksi astioita tulevaan kotiini. En yhdistele kalusteita miettimällä, mikä sopii tyyliltään mihinkin, vaan kultakehyspeilit ja -taulut mahtuvat joukkoon siinä missä Eero Aarnion Konjakki-tuolit ja Pastilli. Jos pidän jostakin esineestä, sille löytyy aina paikka luotani.

Ehkä yhdistäviä tekijöitä ovat värit. Minulla on mustia yksityiskohtia liesituulettimesta, tiskialtaasta ja verhojen raidoista lähtien, mikä sitoo tiloja ja esineitä toisiinsa. Muitakin linkkivärejä on, mutta niitä ei huomaa heti, kuten ruokapöydän tuolien keltaisen yhteyttä viereisen arkistokaapin keltaisiin nimilappuihin.

Sänkyä lukuun ottamatta kaikki on vanhaa. Kunnioitan vanhoja tavaroita. Nimenomaan se, että tavarani ovat olleet jonkun toisen hallussa, tekee niistä kiinnostavia. Silti haluan, että sisustus näyttää elävältä ja modernilta.

Pitkä ja kapea penkki on täydellinen eteiskaluste. Ulko-oven päällä on Harro Koskisen teos.
Kylpyhuoneen peili ja teräsallas ovat Tori-löytöjä. Sieltä on peräisin myös liki 60 prosenttia kaikista laatoista – samoja on myös keittiön takaseinässä.
Juho-Jarin kaksiossa on 59 neliötä.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Väriä ja iloa sisustukseen laadukkailla seinätarroilla! Tilaa suosikkisi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti