Nyt tulevat möhkälemaljakot! Kirpputorihaukka saattaa löytää röpelölasia edullisesti
Astiakaapin aarteet
Nyt tulevat möhkälemaljakot! Kirpputorihaukka saattaa löytää röpelölasia edullisesti
Kaj Blomqvistin jykevä Kallio-maljakko tuo nykykotiin rumankauniin tuulahduksen kotimaista luontoa ja 1970-lukua.
Julkaistu 18.8.2023
Avotakka

1970-luvulla lasinvalmistuksessa innostuttiin tuhdeista, möhkälemäisistä muodoista, jotka olivat saaneet innoituksensa jäästä, kaarnasta, kivenmurikoista, kosken kuohuista ja muista luonnonmuodoista.

Röpölasia suunnittelivat niin Suomi-designin tunnetuimmat nimet kuin pienempien lasitehtaiden suunnittelijat. Trendikkäällä linjalla kulki myös riihimäkeläisen Kumelan lasitehtaan muotoilija Kaj Blomqvist, joka suunnitteli vuosina 1968–1976 lasitavaraa tehtaan mallistoon, myös Kallio-maljakon, joka tuli tuotantoon vuonna 1969.

Röpölasiesineistä tuli todellisia koko kansan suosikkeja ja niitä annettiin ahkerasti lahjaksi niin hääpareille kuin merkkipäivien viettäjille.

Röpölasimaljakoissa suosittiin liukuväriä sekä tummanruskeita, koboltinsinisen ja myrkynvihreitä sävyjä. Kumelan Kallio-maljakon suunnitteli Kaj Blomqvist.

Arjessa röpölasia harvemmin käytettiin, sillä massiiviset ja painavat esineet olivat usein epäkäytännöllisiä. Ajan tyyliin kuuluikin, että niitä pidettiin näytillä kirjahyllyissä tai pöytien ja lipastojen päällä.

Lasiesineiden lisäksi Kaj Blomqvist on suunnitellut valupronssista tehtyjä maljoja sekä hopeaesineitä.

Lue myös: Entisen vintagekauppiaan olohuonetta koristaa Kaj Blomqvistin suunnittelema jykevä maljakko. Kurkista designin täyttämään kotiin.

Kommentoi »