Kaipaatko vaihtelua arkiruokiisi? Katso ammattikokin parhaat vinkit ja testaa herkullisia pororeseptejä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Poronlihan neljä vuodenaikaa -hanke
Kaipaatko vaihtelua arkiruokiisi? Katso ammattikokin parhaat vinkit ja testaa herkullisia pororeseptejä
Poro on murea, monipuolinen ja vähärasvainen raaka-aine. Mausteeksi riittävät suola ja pippuri, mutta lihan maku kestää myös voimakkaampia mausteita. Porosta valmistetussa ramenissa, stifadossa ja bulgogissa yhdistyvät maailman keittiöistä ja pohjoisesta tutut maut.
Julkaistu: 23.9.2021

Kotimainen poronliha on paitsi maukas ja ravinteikas vaihtoehto, myös erittäin monipuolinen raaka-aine. Vaikka moni mieltää poron juhlavaksi raaka-aineeksi, valmistuu siitä helposti maistuvia ruokia myös arkeen. Esimerkiksi perinteiseen lihaperunasoselaatikkoon saa uutta twistiä käyttämällä poronkäristyslihaa. Myös poro-kantarellipasta maistuu niin arki-iltoina kuin viikonlopun herkkuna.

Poronkäristyksestä, syksyn sienisadosta ja parmesaanilla maustetusta kermakastikkeesta syntyy herkullinen pasta. Katso resepti täältä.

Poro toimii ruoanlaitossa muiden lihojen tavoin, joten sitä voi hyvin hyödyntää mitä moninaisimmissa annoksissa. Anna siis mielikuvitukselle tilaa, sillä jo pelkästään käristyslihasta voit loihtia mitä erilaisempia ruokia perinteisen poronkäristyksen rinnalle.

− Liha ei juuri kaipaa mausteita, mutta toisaalta poron ominaismaku ei peity voimakkaampienkaan mausteiden alle. Tämän takia se sopii hyvin esimerkiksi bulgogin ja ramenin kaltaisiin ruokiin, vinkkaa maailmallakin huippuravintoloissa työskennellyt kokki, nykyisin Tastery Foodsin yrittäjänä ja tuottajana toimiva Jaakko Impiö.

Yksi asia, mihin Impiön mukaan kannattaa käristyslihaa hankkiessa kiinnittää huomiota, on se, onko käristys valmistettu paistista vai lavasta. Molemmat toimivat monenlaisissa ruoissa, isoin ero on valmistusajassa. Paisti on lihana mureampaa, joten se kypsyy nopeammin. Paistikäristystä voi kuitenkin huoletta käyttää myös haudutettavissa ruoissa. Toinen hienoinen ero löytyy mausta – lapakäristyksellä ruokaan saa hieman riistaisempaa aromia.

− Lapakäristys vaatii usein pidemmän valmistusajan. Siinä missä paistikäristys kypsyy esimerkiksi bulgogia tehdessä noin kymmenessä minuutissa, on lapakäristystä syytä hauduttaa 45 minuuttia. Lapakäristys onkin oiva valinta etenkin pitkään haudutettaviin ruokiin. Toinen vaihtoehto on hienontaa liha, kuten poro-kantarellipastassa tehdään. Näin lihan valmistuminen nopeutuu.

− Jos ruoan tekeminen vie aikaa, kannattaa kerralla tehdä isompi satsi, sillä näin ruokaa riittää seuraavallekin päivälle tai pakastettavaksi. Monet Poronlihan neljä vuodenaikaa -kampanjaan suunnittelemamme syksyiset reseptit vain paranevat seuraavina päivinä, vinkkaa kokki ja Tastery Foodsin yrittäjä Jaakko Impiö.

Poron paisti vai sisäfilee? Valitse liha käyttötarkoituksen mukaan

Käristyslihan lisäksi myös poron sisäfilee on monelle innokkaalle ruoanlaittajalle tuttu raaka-aine. Impiö suosittelee valitsemaan poronlihan Rolls-Royceksi kutsumansa sisäfileen ruokiin ja tilanteisiin, joissa voit nauttia täysin siemauksin lihan mureudesta ja raaka-aineen omasta mausta.

− Vaikka poronliha on yleisesti ottaen varsin mureaa, on sisäfilee tässä asiassa omaa luokkaansa. Juuri mureutensa takia filee pärjää hyvin raakanakin esimerkiksi sushissa ja tartarissa. Sisäfileetä valmistettaessa on hyvä muistaa, että mausteeksi riittää suola ja pippuri. Kypsyyden kanssa on hyvä olla tarkkana, jottei liha mene kuivaksi.

Taatelien makeus yhdistettynä poron omintakeiseen makuun takaavat mieleenpainuvan makuelämyksen. Punaviinin maustamassa liemessä haudutettavat rullat voi tarjota oman makunsa mukaan polentan, perunamuusin tai riisin kanssa. Reseptin löydät täältä.

Sekä paahto- että sisäpaisti ovat nekin kokeilemisen arvoisia raaka-aineita. Kokin näkökulmasta molempien ruhonosien valmistus on hyvin samanlaista, eivätkä ne eroa toisistaan esimerkiksi kypsennysmenetelmien suhteen. Hienoinen ero löytyy siitä, että yhdestä kalvottomasta palasta koostuva sisäpaisti on tyypillisesti isosyisempää, joten se on yleensä hitusen mureampaa. Tärkeintä kuitenkin on, ettei kumpaakaan lihaa kypsennä liikaa − näin vältytään kuivumiselta.

− Paahto- ja sisäpaisti sopivat molemmat loistavasti nopeasti valmistettaviin ruokiin, kuten pihveiksi. Toisaalta niitä voi hyvin käyttää myös haudutettavissa ruoissa tai paistaa kokonaisena uunissa. Sisäpaistista tulee myös herkullista pastramia eli alun perin Turkista kotoisin olevaa maustettua ja savustettua lihaleikkelettä.

Japanilaisen klassikkoherkun innoittamassa nuudelikeitossa syvät aasialaiset maut yhdistyvät täyteläisiin kotimaisiin aromeihin. Liemen herkullisuuden salaisuus ovat poron luista ja potkakiekoista saatava maku. Nappaa resepti täältä.

Jos ruokaan kaipaa vahvempaa riistameininkiä, ovat sekä potka- että niskakiekko oiva valinta. Impiön mukaan kyseessä on meheviä paloja, jotka vaativat pitkän kypsennyksen.

− Poronliha on muuten hyvin vähärasvaista, mutta kiekoista löytyy makua tuovaa rasvaa. Kiekot ovat pataruoissa ehdottomasti ykkösvalinta, sillä mukana olevasta luusta tulee myös mukavasti makua. Kiekkoja kannattaa perinteisten pororuokien lisäksi kokeilla esimerkiksi ramenissa ja stifadossa. Kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät kiekot ole kiireisen kokin valinta, sillä niiden valmistaminen vie aikaa, hän vinkkaa.

Tiesitkö tämän poronhoidosta?

  • Poronhoito on vanhin edelleen vahvana elävä elinkeino pohjoisessa Suomessa luoden työpaikkoja myös alueille, joilla muut toimeentulon lähteet ovat vähässä. Päivittäisten poronhoitotöiden lisäksi poronomistajat tekevät jatkuvaa työtä tuotteiden ja palveluiden parissa. Päätulonlähteiksi ovat kehittyneet poronlihan pienjalostus ja poromatkailu.
  • Poromiehen ammatti on luontoon sopeutumista ja luonnontuntemusta. Elämä kulkee vuodenaikojen, säiden ja laitumien mukaan − poron ehdoilla.
  • Yksi poronomistaja saa omistaa korkeintaan 500 poroa. Poronomistajia on Suomessa noin 4 400.
  • Suomessa poronhoitoalueen pinta-ala on 122 936 km2 eli 36 prosenttia koko maan pinta-alasta. Suomen poronhoitoalueeseen kuuluu lähes koko Lapin maakunta sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien pohjoisosat.
  • Porot saavat laiduntaa vapaana poronhoitoalueella maan omistusoikeudesta riippumatta.

Kaipaatko lisää pororeseptejä, valmistusvinkkejä tai tietoa lähimmästä myyntipaikasta? Kaikki nämä löydät täältä.

Kommentoi »