Kaipaatko nopeasti kuivuvia, kevyitä ja ekologisia kylpy- ja saunatuotteita? Valitse silloin pellavaa ja Tenceliä

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Lapuan Kankurit
Kaipaatko nopeasti kuivuvia, kevyitä ja ekologisia kylpy- ja saunatuotteita? Valitse silloin pellavaa ja Tenceliä
Pellava ja selluloosasta valmistettu Tencel ovat paitsi miellyttäviä käytössä myös ekologisia ja kestäviä materiaaleja. Pohjanmaalla kehitetty pellava-Tencel syntyi Lapuan Kankureiden intohimosta innovoida uutta. Yrityksen ajattomat kuosit ovat nuorten suunnittelijoiden käsialaa.
Julkaistu: 30.10.2020
Pellava on ollut suosittu materiaali kylpy- ja saunatuotteissa kautta aikojen. Sen vahvuuksiin kuuluu loistava imukyky. Koska kyseessä on niin sanottu kova kuitu, se imee veden sisäänsä ja pitää pinnan kuivana. Näin ollen esimerkiksi pyyhe pysyy miellyttävän tuntuisena, eikä ihoa tarvitse kuivata märällä tekstiilillä.
− Moni on varmasti kesäisin huomannut pellavaisia vaatteita käyttäessään, että ne pysyvät mukavan kuivina hikiselläkin kelillä. Pyyhkeiden lisäksi pellava on hyvä valinta laudeliinoissa, vinkkaa Lapuan Kankureiden markkinointijohtaja Jaana Hjelt.
Käyttömukavuutensa lisäksi pellava on myös ekologinen vaihtoehto ja jopa 80 prosenttia tuotannosta kasvatetaan Euroopassa. Lapuan Kankureiden käyttämä pellava kasvaa sadeveden voimin, ei vaadi lainkaan keinokastelua ja sen lannoittaminenkin on vähäistä. Täysin biohajoava materiaali pystytään myös hyödyntämään sataprosenttisesti.
Parisen kymmentä vuotta sitten erilaisiin design-pellavatuotteisiin erikoistuneen Lapuan Kankureiden historiassa on kutojia jo neljännessä sukupolvessa. Perheyrityksen juuret ulottuvat vuonna 1917 perustettuun ensimmäiseen tekstiilitehtaaseen, jossa valmistettiin huopatossuja. Vuonna 1973 Esko Hjeltin isä Juha perusti jacquardkudontaan erikoistuneen Lapuan Kankurit -kutomon.
− Kun Tampereella toiminut Tampellan kutomo lopetti toimintansa 1980-luvulla, katsoimme, että Suomi tarvitsee jacquardkuvioituja pellavatekstiileitä. Niinpä olemme kutoneet kuoseja pellava- ja villatekstiileihin 90-luvulta lähtien ja design on hyvin tärkeä osa toimintaamme. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä myös alan oppilaitosten kanssa ja monet kuosimme ovatkin lahjakkaiden nuorten suunnittelijoiden käsialaa, Jaana Hjelt kertoo.
Pohjanmaalla sijaitseva kutomo on Lapuan Kankureiden toiminnan sydän. Oman kutomon lisäksi monipuolinen laitteisto ja sen nuoret, ennakkoluulottomat taitajat sekä vuosikymmenien kokemuksen omaavat ammattilaiset mahdollistavat jokapäiväisen tuotekehityksen.

Uusia innovatiivisia materiaaleja

Vankka ammattitaito ja vahvat perinteet ovat mahdollistaneet uuden kehittämisen ja innovoinnin etenkin materiaalien saralla. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii kuutisen vuotta sitten päivänvalon nähnyt pellava-Tencel eli itävaltalaisen selluloosasta tehdyn muuntokuidun kanssa yhdistetty pellava.
− Mieheni Esko on ollut kutomotoiminnassa mukana lapsesta asti. Hän oli ollut jo vuosia erittäin kiinnostunut uusista ympäristöystävällisistä materiaaleista. Esko oli puhunut jo pitkään ideastaan, ja kun ensimmäiset koekudonnat oli tehty, myös me muut innostuimme asiasta. Tuotekehitys kesti kuukausia eli mitään nopeaa touhua uusien materiaalien kehittäminen ei ole, mutta sitäkin palkitsevampaa, Jaana Hjelt kertoo.
Lapuan Kankureiden kehittämästä pellava-tencelistä valmistetut Nyytti-pyyhkeet kuivuvat helposti, ovat kevyitä ja menevät pieneen tilaan. Niinpä ne sopivat loistavasti esimerkiksi retkeilyyn.
Tencel tuo sauna- ja kylpytuotteisiin uusia ominaisuuksia. Se on imukykyinen ja ekologinen kuten pellavakin, mutta myös huomattavasti kevyempi. Tällä hetkellä Suomessakin on kehitteillä uusia kuituja, kuten suomalaisesta puusta tehty Ioncell. Yrityksessä odotetaan innolla, että käyttöön saataisiin kotimaista selluloosakuitua.
− Pellava-Tencelistä on valmistettu suosittujen Terva-pyyhkeiden lisäksi muun muassa uudet Nyytti-pyyhkeemme, jotka ovat entistä ohuempia. Ne menevät pieneen tilaan, ovat erittäin imukykyisiä ja kuivuvat nopeasti, joten ne soveltuvat hyvin retkeilyyn, salipyyhkeiksi ja vaikka rannalle.

Nuorten suunnittelijoiden luomia ajattomia kuoseja

Lapuan Kankurit on tehnyt jo vuosia yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa ja tarjonnut monelle nuoren suunnittelijan uralle ponnahduslaudan. Tällä hetkellä yhteistyötä tehdään Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa. Osa suunnittelijoista on tehnyt kuosin tai pari, toisten kanssa yhteistyö on jatkunut vuosia. Yksi tällainen on palkittu suunnittelija Reeta Ek, jonka kanssa yhteys alkoi jo kymmenen vuotta sitten.
– Tekstiilituotteita valmistavia yrityksiä on nykyisin Suomessa sen verran vähän, että haluamme antaa oman panoksemme ja auttaa uransa alkuvaiheessa olevia suunnittelijoita. Meidän avullamme he voivat saada myös kansainvälistä näkyvyyttä, Hjelt kommentoi.
Lapuan Kankureiden kuosit ovat ajattomia ja ne on suunniteltu niin, että uusia tuotteita on helppo yhdistellä jo kaapista löytävien kanssa. Katso koko valikoima täältä.
Mallistosta 10−20 prosenttia muuttuu joka syksy ja kevät. Koska yritys panostaa kestävään kehitykseen ja laatuun, suunnitellaan kuosit niin, että ne kestävät aikaa.
– Meillä on valtava intohimo luoda uutta ja tehdä yhteistyötä nuorten suunnittelijoiden kanssa. Emme kuitenkaan halua, että kuosit ja tuotteet vanhenevat puolen vuoden päästä – siksi johtoajatuksemme on, että uudet tuotteet sopivat jo olemassa oleviin. Eri sarjojen pyyhkeitä tai muita sauna- ja kylpytekstiilejä voi siis helposti yhdistellä keskenään, Hjelt vinkkaa.

Designia luonnon hyväksi

Monien kuluttajien tavoin ympäristöasiat ovat tärkeitä myös Lapuan Kankureiden yrittäjäpariskunnalle. Kestävä kehitys on huomioitu esimerkiksi toimintatavoissa ja materiaaleissa. Yritys tekee myös hyväntekeväisyystuotteita Itämeren ja saimaannorppien puolesta.
− Keskusteltuamme Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa huomasimme, että meillä on hyvin samanlainen arvomaailma. Tämä oli hyvä pohja yhteistyölle, jonka tuloksena syntyi Saimaannorppa-mallisto, Jaana Hjelt kertoo.
Saimaannorppa-tekstiilin ostamalla tukee samalla norppien suojelutyötä, Puhdas Itämeri -projektia tuetaan Aallonmurtaja-tuotteilla.
Lapuan Kankureiden vastuullisuusmanifestin löydät täältä.
Kommentoi »