
Kahvi maistuu suomalaisille. Kulumme noin yhdeksän kiloa paahdettua kahvia vuodessa, mikä nostaa meidät maailmalla kahvin lipittäjien kärkikastiin.
Ja hyvä niin, sillä monet tutkimukset osoittavat, että se on oikeaa terveysjuomaa.
– Näyttää siltä, että kahvia juovat ihmiset ovat vähintään yhtä terveitä kuin sitä kaihtavat. Ei kahvin juominen ole silti mikään välttämättömyys. Esimerkiksi kiinalaiset juovat sitä vähän ja ovat hyvin pitkäikäisiä, sanoo emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta ja Helsingin yliopistosta.
Kahvin terveysvaikutukset
Kahvissa on yli 2 000 ainetta, jotka vaikuttavat terveyteemme.Siinä on paljon antioksidantteja, ja niistä klarogeenihappoasaamme lähinnä kahvista. Happo vaikuttaa maksan toimintaan ja sitä kautta sokeriaineenvaihduntaan. Kun juo kupin aterian päälle, sokeri ei imeydy elimistöön yhtä tehokkaasti.
Tuomilehdon tutkimuksessa selvisi, että kahvin lipittäminen saattaa vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Uusissa kansainvälisissä tutkimuksissa päädyttiin samaan tulokseen. Kahvissa oleva magnesium edistää sydämen ja verisuonten hyvinvointia.
Hyödymme kofeiinin piristävästä vaikutuksesta. Aamukahvi varsinkin pimeään aikaan auttaa tahdistamaan sisäisen kellon oikeaan aikaan. Kahvi myös suojaa Parkinsonin ja Alzheimerin taudeilta, korjaa muistihäiriöitä ja ehkäisee ihosyöpää ja maksasyöpää.
Kahvin haitat
Toiset eivät voi juoda kahvia loppupäivästä tai muuten yöunet häiriintyvät. Toisiin kofeiini ei vaikuta lainkaan, mikä johtuu geeneistä.
Säännöllinen kofeiiniannos tuntuu myös koukuttavan. Päätä särkee ja kiukuttaa, jos aamun annos jää saamatta. Kahvi ei kuitenkaan näyttäisi aiheuttavan riippuvuutta samalla tavalla kuin esimerkiksi huumeet. Kyse on ennemmin tavasta ja mielihyväriippuvuudesta. Olemme tottuneet nauttimaan kupposen herättyämme. Ja kun sumpista tulee virkeä olo, haluamme pysyä yhtä energisenä koko päivän.
Yleinen haittavaikutus on vatsavaivat. Kofeiini lisää mahahapon eritystä. Tämä voi pahentaa muista syistä johtuvia vatsan ärsytysoireita. Jos kofeiinia saa liikaa, sydän tykyttää ja olo on hermostunut. Puhutaan jopa kofeinismista, oireyhtymästä, johon pitkäaikainen ja runsas kahvinjuonti voi johtaa.
Tumma vai vaalea paahto?
Terveyden kannalta ei ole juuri väliä. Vaalea on hieman terveellisempää. Koska papuja ei ole paahdettu yhtä kauan, ne sisältävät enemmän elimistöä puhdistavia antioksidantteja. Tummapaahtoisessa on vähemmän happoja, joten se sopii paremmin vatsavaivaisille. Pannukahvi on epäterveellisintä. Koska sitä ei suodateta, se nostaa veren kolesteroliarvoja.
Tiesitkö?
Brittitutkimuksen mukaan ilmastonmuutos uhkaa myös kahvia. Yleisimmin käytetty lajike arabica saattaa hävitä maapallolta kokonaan.
Lähteet: kahvijaterveys.fi, kahvi.net, terveyskirjasto.fi, duodecimlehti.fi