Hieno hetki on edessä heti saunamökille tultua. Matleena tai Jori raapaisee tikun, ja pian tuli rätisee niin saunan pesässä kuin paljun vedenlämmittäjässä.
Haapalaisten oma lepopaikka sijaitsee Oulun Jäälissä aivan kaupungin kyljessä, mutta rauhallisessa sopukassa. Jäälinjärvellä on mökkitontteja vain harvoin myynnissä, ja tämänkin unelman toteutumiseen vaadittiin hiukan tuuria. Pariskunta oli haaveillut tontista ja sille rakennettavasta saunamökistä, mutta mitään tarkkaa ajankohtaa projektin toteuttamiselle ei ollut.
Kaukaisen tuntuisesta haaveesta tuli totta yllättävän nopeasti. Matleena ja Jori onnistuivat löytämään Oikotiestä ilmoituksen tontista, ja päätös piti tehdä heti.
– Olen täältä Jäälistä kotoisin. Yksi iso unelmani toteutui, kun saimme tämän tontin. Tiesin, että jos emme heti tarttuisi mahdollisuuteen kiinni, voisimme joutua odottamaan samanlaista tilaisuutta vuosia, Matleena kertoo.
Kun Haapalaiset tekivät kaupat, tontilla oli rakennuksia, joita ei oltu käytetty enää vuosiin: 1950-luvulla rakennettu kesämökki, autotalli ja sauna. Vuodet olivat tehneet tehtävänsä, eikä mikään niistä ollut enää käyttökuntoinen. Ainoa vaihtoehto oli rakennusten purkaminen.
Kustannuksia alkoi siksi syntyä jo ennen rakentamisaikaa. Purkutöiden lisäksi oli hoidettava rakennusjätteen kuljettaminen pois tontilta, joista molemmista kertyi yllättävänkin paljon rahanmenoa.
– Tarkkaa kustannusarviota meillä ei ollut, mutta lopullinen kustannus oli hieman yllätys, Matleena myöntää.
Jori muistaa, kuinka jo ensimmäiset purkutyöt vaativat melkoista ponnistelua. Niiden jälkeen alkoivat rakennusluvan saamista koskevat jännityksen hetket.
– Onneksi lupa heltisi kuitenkin ilman ylitsepääsemättömiä ongelmia, hän kertoo.
Saunamökin rakennusurakan ohella tontilta harvennettiin valtavasti puita, minkä jälkeen valo pääsi lankeamaan tontille aivan eri tavalla. Uuden rakennuksen suunnittelun punaisena lankana oli järvinäkymä ja siitä nauttiminen.
Saunamökin rakentaminen aloitettiin elokuussa 2018. Kappaletavarasta rakennettu mökki nousi omin voimin ja valmistui neljässä kuukaudessa. Apuna työssä olivat molempien isät ja Jorin veli.
– Kaiken mahdollisen teimme itse, Matleena muistelee.
Mökin tunnelman haluttiin olevan rento ja rantamajaa muistuttava. Jori rakensi saunatupaan Matleenan sinne toivoman kahvilakeittiön, jonka liitutauluseinän tekstit teki ystävä.
Tuvan suurista ikkunoista ja saunan maisemaikkunasta avautuu kaunis näkymä Jäälinjärvelle. Paikallinen talkooväki on tehnyt työtä järven kunnostamiseksi tuhansia työtunteja, ja järvi on nyt melko hyvässä kunnossa. Sen hauki- ja ahvenkanta on elpynyt, eikä leväkään ole haitannut uimareita muutamaan vuoteen.
– Tulovesien suodatus on vaikuttanut myönteisesti. Mekin käytämme harkitusti lannoitteita ja pidämme omassa rannassa suojavyöhykkeen vesirajaan, Jori kertoo.
Mökkipihassa juoksentelee välillä pupu, joskus nähdään orava. Kun jää talvella kantaa, Haapalaiset laittavat kiukaan lämpenemään ja lähtevät jäälle hiihtolenkille. Paljun kamiinaa on lämmitetty jo paljon aikaisemmin, sillä se vaatii kaikkiaan viisi tuntia lämmittämistä.
Saunassa ja suihkuhuoneessa ollaan perinteisissä tunnelmissa, jota luovat luonnonkivet, liuskekivet ja puupinnat. Saunomiseen voi kulua useampi tuntikin. Rakennusväsymys tuntuu kaukaiselta muistolta, kun katseet suuntautuvat paljun lämpimästä vedestä Jäälinjärvelle.
– Ihailemme talven kuuraista maisemaa vuoroin paljusta ja vuoroin saunan järvelle päin avautuvista ikkunoista, Matleena kertoo.
Virkistymistä varten rantaan tehdään talvella myös avanto, jossa käyminen on talvella osa Haapalaisten saunarituaalia.
– Veri kiertää kummasti sinne pulahduksen jälkeen, Jori naurahtaa.
Hiihtolenkin ja saunan jälkeen tuvassa on kodikasta, kun takkatuli loimuaa lämpimästi. Saunan jälkeen syödään kunnon pihvit ja saatetaan nauttia lasillinen saunajuomaa.
– Silloin on Jäälinjärvellä kaikkein paras hetki, Jori sanoo.