Meidän Mökki

Saunaan ja kahville! Matleenan ja Jorin saunamökin tuvassa yllättää kahvilatunnelma

Saunaan ja kahville! Matleenan ja Jorin saunamökin tuvassa yllättää kahvilatunnelma
Taianomainen höyry nousee paljusta saunamökin pihalla. Paljun lisäksi Jäälinjärven rannalla sijaitsevalla saunamökillä viihdytään kahvilatunnelmissa.
Julkaistu: 18.3.2022

Hieno hetki on edessä heti saunamökille tultua. Matleena tai Jori raapaisee tikun, ja pian tuli rätisee niin saunan pesässä kuin paljun vedenlämmittäjässä.

Haapalaisten oma lepopaikka sijaitsee Oulun Jäälissä aivan kaupungin kyljessä, mutta rauhallisessa sopukassa. Jäälinjärvellä on mökkitontteja vain harvoin myynnissä, ja tämänkin unelman toteutumiseen vaadittiin hiukan tuuria. Pariskunta oli haaveillut tontista ja sille rakennettavasta saunamökistä, mutta mitään tarkkaa ajankohtaa projektin toteuttamiselle ei ollut.

Saunamökin ulkopinnat on vuorattu hirsipaneelilla.
Jäälinjärven näkymä heijastuu mökin ikkunoista.
Matleena nauttii tulien sytyttelystä.
”Tiesin, että tilaisuuteen on tartuttava heti.”

Kaukaisen tuntuisesta haaveesta tuli totta yllättävän nopeasti. Matleena ja Jori onnistuivat löytämään Oikotiestä ilmoituksen tontista, ja päätös piti tehdä heti.

– Olen täältä Jäälistä kotoisin. Yksi iso unelmani toteutui, kun saimme tämän tontin. Tiesin, että jos emme heti tarttuisi mahdollisuuteen kiinni, voisimme joutua odottamaan samanlaista tilaisuutta vuosia, Matleena kertoo.

Kun Haapalaiset tekivät kaupat, tontilla oli rakennuksia, joita ei oltu käytetty enää vuosiin: 1950-luvulla rakennettu kesämökki, autotalli ja sauna. Vuodet olivat tehneet tehtävänsä, eikä mikään niistä ollut enää käyttökuntoinen. Ainoa vaihtoehto oli rakennusten purkaminen.

Kustannuksia alkoi siksi syntyä jo ennen rakentamisaikaa. Purkutöiden lisäksi oli hoidettava rakennusjätteen kuljettaminen pois tontilta, joista molemmista kertyi yllättävänkin paljon rahanmenoa.

– Tarkkaa kustannusarviota meillä ei ollut, mutta lopullinen kustannus oli hieman yllätys, Matleena myöntää.

Jori muistaa, kuinka jo ensimmäiset purkutyöt vaativat melkoista ponnistelua. Niiden jälkeen alkoivat rakennusluvan saamista koskevat jännityksen hetket.

– Onneksi lupa heltisi kuitenkin ilman ylitsepääsemättömiä ongelmia, hän kertoo.

Saunamökin rakennusurakan ohella tontilta harvennettiin valtavasti puita, minkä jälkeen valo pääsi lankeamaan tontille aivan eri tavalla. Uuden rakennuksen suunnittelun punaisena lankana oli järvinäkymä ja siitä nauttiminen.

Saunamökin rakentaminen aloitettiin elokuussa 2018. Kappaletavarasta rakennettu mökki nousi omin voimin ja valmistui neljässä kuukaudessa. Apuna työssä olivat molempien isät ja Jorin veli.

– Kaiken mahdollisen teimme itse, Matleena muistelee.

Saunamökkiin haluttiin rento, rantamajamainen tunnelma. Jori rakensi Matleenan toivoman kahvilakeittiön. Ennen saunamökin aikaa Matleena liki asui Pinterestissä kaksi vuotta. Sieltä löytyi ideoita keittiöön ja mökin ikkunaratkaisuihin.
Liitutauluseinän tekstit teki Matleenan ystävä. Hyllyjen alapuolelle asennettiin upotettavat led-valot.
Avohyllyjen päällä lepäävät kaikki mökin käyttöastiat.
Tupaan mahtuu kaikki mökkeilyyn tarvittava. Ystävien kanssa vietetyt peli-illat ovat jo perinne.

Mökin tunnelman haluttiin olevan rento ja rantamajaa muistuttava. Jori rakensi saunatupaan Matleenan sinne toivoman kahvilakeittiön, jonka liitutauluseinän tekstit teki ystävä.

Tuvan suurista ikkunoista ja saunan maisemaikkunasta avautuu kaunis näkymä Jäälinjärvelle. Paikallinen talkooväki on tehnyt työtä järven kunnostamiseksi tuhansia työtunteja, ja järvi on nyt melko hyvässä kunnossa. Sen hauki- ja ahvenkanta on elpynyt, eikä leväkään ole haitannut uimareita muutamaan vuoteen.

– Tulovesien suodatus on vaikuttanut myönteisesti. Mekin käytämme harkitusti lannoitteita ja pidämme omassa rannassa suojavyöhykkeen vesirajaan, Jori kertoo.

Matleena löysi nostalgisen riikinkukkotuolin Torista. Se on samalta vuosikymmeneltä kuin tontilla ollut vanha saunamökkikin.
Tuvan ja saunan väliin jää toimiva pesutila, jossa yhdistyvät laatta ja liuskekiviseinä. Suihkuvesi tulee vesiverkostosta.
Matleena tilasi boheemin pesualtaan Colours of Mexico -verkkokaupasta. Pesutiloissa yhdistyvät laatta ja liuskekiviseinä.
Mökkeilijöille oli tärkeä saada saunaan perinteinen tunnelma ja puulämmitteinen kiuas. Jykevät lauteet Jori teki saunaan itse.
Saunan sisäseinät ovat piilutettua hirsipaneelia. Jykevät lauteet Jori teki saunaan itse.
Hilpeät saunatontut ovat tupaantuliaislahjoja. Niiden nimet ovat Lissu, Janne ja Gandalf the Grey.
Saunamittarilla on oma tarinansa. Se hankittiin Joulupukin luona Santa Parkissa vieraillessa.

Mökkipihassa juoksentelee välillä pupu, joskus nähdään orava. Kun jää talvella kantaa, Haapalaiset laittavat kiukaan lämpenemään ja lähtevät jäälle hiihtolenkille. Paljun kamiinaa on lämmitetty jo paljon aikaisemmin, sillä se vaatii kaikkiaan viisi tuntia lämmittämistä.

Saunassa ja suihkuhuoneessa ollaan perinteisissä tunnelmissa, jota luovat luonnonkivet, liuskekivet ja puupinnat. Saunomiseen voi kulua useampi tuntikin. Rakennusväsymys tuntuu kaukaiselta muistolta, kun katseet suuntautuvat paljun lämpimästä vedestä Jäälinjärvelle.

– Ihailemme talven kuuraista maisemaa vuoroin paljusta ja vuoroin saunan järvelle päin avautuvista ikkunoista, Matleena kertoo.

Virkistymistä varten rantaan tehdään talvella myös avanto, jossa käyminen on talvella osa Haapalaisten saunarituaalia.

– Veri kiertää kummasti sinne pulahduksen jälkeen, Jori naurahtaa.

Hiihtolenkin ja saunan jälkeen tuvassa on kodikasta, kun takkatuli loimuaa lämpimästi. Saunan jälkeen syödään kunnon pihvit ja saatetaan nauttia lasillinen saunajuomaa.

– Silloin on Jäälinjärvellä kaikkein paras hetki, Jori sanoo.

Paljua varten ostettiin lasikuituallas, jolle Jori rakensi rungon.
Saunavuoron ensimmäinen lauteille kiipeäjä on Matleena, jolle riittää 40-asteinen lempeä lämpö. Jori nappaa mieluiten napakammat löylyt.
Tuoksut saunassa vaihtuvat vuodenajan mukaan: talvella siellä tuoksuu terva, jouluna glögi ja kesällä koivu.
Jäähyllä voi istua terassin tuoleilla, joissa on lämmikkeenä aidot porontaljat.
Avannossa käy vain Jori. Avantouimari avaa jään moottorisahalla.
Matleena on löytänyt mökille paljon kaunista ja vanhaa.
Kommentoi »