Tunnetko Munakanan ja Harlekiini-maljakon? Kaarina Ahon Arabia-keramiikka hurmaa sukupolvesta toiseen
Design
Tunnetko Munakanan ja Harlekiini-maljakon? Kaarina Ahon Arabia-keramiikka hurmaa sukupolvesta toiseen
Kaarina Aho teki sekä moderneja, yksinkertaisia astioita että leikkisiä munakanoja ja pöllöjä. Kummat ovat enemmän sinun mieleesi?
7.11.2023
 |
Avotakka

Kaarina Aho (1925–1990) kuului sukuun, joka on jättänyt pysyvän jäljen suomalaiseen kulttuuriin. Isoisä oli kirjailija Juhani Aho ja isoäiti kuvataiteilija Venny Soldan-Brofeldt. Isä Antti Ahokin kirjoitti kirjoja, muun muassa vanhemmistaan.

Kaarina Aho opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa mallipiirtäjäksi ja sai ensimmäisen työpaikkansa vuonna 1946 Arabian tuotesuunnitteluosastolla opettajansa Kaj Franckin ansiosta. Tarinan mukaan Aho ei pitänyt siitä, että joutui piirtämään koristemalleja sarjatuotantoastioihin ja halusi irtisanoutua. Ahoa ei päästetty lähtemään, vaan hän sai perehtyä eri osastojen toimintaan laboratoriota myöten.

Vuodesta 1949 alkaen Aho oli keskeinen vaikuttaja Franckin työryhmässä. Vuonna 1962 hän päätti Arabia-uransa ja perusti oman keramiikkapajan.

Aho toimi työn ohella aktiivisesti Ornamossa ja muissa muotoilualan organisaatioissa. Ennen kuolemaansa hän lahjoitti Järvenpään kaupungille kokoelman isoäitinsä taideteoksia.

Fajanssiset Munakanat ovat alun perin 1950-luvulta, ja niitä on valmistettu 1970-luvulle asti. Esineissä on kokeiltu monenlaisia lasitteita, värityksiä ja koristelutapoja. Tunnetuin on turkoosein pilkuin viimeistelty versio. Kuva Bukowskis.

Tyylin kulmakivet

Sarjatuotannosta erottuvat Harlekiini-maljakot ja FC-malli (Palapeli), joissa näkyvät funktionalismin opit geometrisista alkumuodoista lähtien. FC-mallin ohella keskeisiä ovat X- (1957–1966) ja Atria-astiastot (1956–1968) sekä Franckin Kilta-sarjan lisäosat. Näiden rinnalla Aho loi leikkisiä tuotteita, joista elämään ovat jääneet niin kalan muotoiset leikkuulaudat kuin Munakanakin.

Harlekiini-maljakoiden kiinnostavin piirre on reliefimäinen pintarakenne. Maljakoita tehtiin useissa eri väreissä vuosina 1959–1965. Kuva Lauritz.
Keraamiset leikkuulaudat olivat pitkään suosittuja keittiötuotteita. Ahon kalan muotoinen lauta on 1950-luvulta. Kuva Astialiisa.

Halutuimmat

Kaarina Ahon muotoilu ei ole yhtä tunnettua kuin vaikka Arabia-kollega Ulla Procopén tai koristetaiteilija Raija Uosikkisen. Joukosta erottuvat Munakanat ja pöllöt, joiden arvo vain nousee. Myös Harlekiini-maljakot innostavat niin, että moni haluaa itselleen koko sarjan.

Kaarina Ahon tunnetuin esine on Munakana. Sitä on koristeltu monin eri tavoin ja tekniikoihin. Kuva Bukowskis.

Muita Kaarina Ahon suunnittelemia esineitä

Näppärästi pinoutuvaa FC-astiastoa eli Palapeliä tehtiin 1963–1974. Kuvan kahvikupin koristeen nimi on Myrtti. Kuva Astialiisa.
Rouheat Pöllö-figuriinit ovat olleet suosittuja lahjaesineitä. Ne ovat osittain lasitettua keramiikkaa. Kuva Hagelstam.

RI-astiaston käsin maalatun henkinen Sylvi-siirtokuvakoriste oli ensimmäisiä töitä Arabiassa. Tuotannossa 1947–51. Kuva Astialiisa.
Fajanssinen sinappipurkki sopii Kilta-astioiden pariin. Valmistuksessa 1953–1968. Kuva Astialiisa.
Kommentoi »