Jyväskylän Äijälänrantaan nousee asuntomessualue
Rakenna ja remontoi
Jyväskylän Äijälänrantaan nousee asuntomessualue
Puolen vuoden päästä Jyväskylän Äijälänrannassa vietetään Asuntomessujen avajaisia. Rakennustyöt ovat edenneet aikataulussa, ja alue alkaa hahmottua.
Julkaistu 16.5.2014
Meidän Talo

Daaliatiellä moderniin kivitaloon kiinnitetään juuri ikkunoita. Sisätilat ovat hyvin avarat, sillä väliseinien teko on vasta edessä. Kuulemme, että tätä Lakka-kivitaloa rakennuttaa hiihtäjä Matti Heikkinen Suvi-vaimonsa kanssa. 150-neliöiseen taloon tulee paljon suuria lasipintoja, kuten moneen muuhunkin ensi kesän messutaloon. 

Viistosti vastapäätä sijaitseva tontti on vielä melkein tyhjä. Myöhemmin keväällä siihen on tulossa tilaelementteinä muuttovalmis Älvsbytalo. Talotehdas tunnetaan perinteisistä puutaloistaan, mutta messuilla yritys esittelee modernin mallinsa.

Moderneja taloja asuntomessuilla

Tulevalle messualueelle nousee 37 pientaloa, ja rakentamisen tapoja on lukuisia. Muuttovalmistaloja on useita, mutta toisaalta myös uniikkien kivitalojen määrä on suuri. Kaiken kaikkiaan alueelle nousee 12 kivitaloa. Kiven ja puun yhdistelmiä on kaksi. 

Silmiin pistävää on talojen modernius. Vuosi vuodelta perinnetalojen määrä asuntomessualueilla on vähentynyt, ja tänä vuonna niitä ei ole ollenkaan. Perinnebuumin aikoinaan aloittanut Kannustalokin esittelee messuilla uuden Lato-mallistonsa muuttovalmistalon. 

Alvar Aalto asuntomessujen teemana

Messujen yhtenä teemana on Alvar Aalto. Liekö se vaikuttanut arkkitehtuuriin?

– Kyllä Aallon työt ovat varmasti inspiroineet useita messukohteita, ja tuloksena on aikaa kestävää arkkitehtuuria. Teema on varmasti vaikuttanut myös kivitalojen määrään, projektipäällikkö Anu Hakala arvioi. 

Suomessa on kaksi miljoonaa yhden ja kahden hengen taloutta, ja niiden joukkoon mahtuu monta omakotiunelmaa. Jyväskylän messuilla esitellään urbaani omakotitalo yhdelle tai kahdelle hengelle.

– Sarjatuotanto mahdollistaa sen, että 75,5-neliöinen Noppa pystyy kilpailemaan neliöhinnoissa saman alueen uusien kerros- ja rivitalojen kanssa, kertoo markkinointijohtaja Ari Björn. Sinkkumies on itse muuttamassa toiseen Noppa-taloon. 

Kaiken kaikkiaan uusien omakotitalojen neliömäärät ovat viime vuosina olleet laskusuunnassa, mikä on näkynyt myös asuntomessutaloissa. Jyväskylän messutalojen keskimääräinen huoneistoala on 155 neliötä. Pienin on Noppa, suurin alueelle nouseva talo on 308-neliöinen Muurametalo. 

Äijälänrannassa on kaksi NoppaKotia, joissa on alle 80 neliötä. Energiatehokkaat talot muuntuvat helposti sinkkukodista jopa pienen perheen tarpeisiin.

Jyväskylän asuntomessut 2014

  • 11.7.-10.8. Äijälänrannan messualueella

  • rakentajat erityyppisiä sinkkutalouksista 7-lapsiseen perheeseen

  • huoneistoalat 75,5–308 m2

  • kohteista 23 lämpiää kaukolämmöllä, 11 maalämmöllä, 2 sähkölämmöllä

Kommentoi »