Juuso-karhun abstraktit maalaukset ikuistettiin sohvatyynyiksi
Sisustus
Juuso-karhun abstraktit maalaukset ikuistettiin sohvatyynyiksi
Julkkiseksi nousseen Juuso-karhun abstraktit maalaukset säväyttävät nyt suomalaisissa sisustustekstiileissä.
Julkaistu 19.5.2017
Avotakka

Taiga Colorsin omistaja ja suunnittelija Jutta Kuure ei epäröinyt, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta käyttää kuusamolaisen Juuso-karhun taidetta tuotteissaan. Kukapa ei haluaisi suunnittelijaparikseen kuuluisaa suomalaista ruskeakarhua, jonka maalaussessioista tehdyt videot ovat herättäneet ihastusta ulkomaita myöten! Suomen presidenttiparilla on myös Juuson työstämä akvarelli.

– Fanitan Juusoa ja odotan innolla, että pääsen tapaamaan häntä, Kuure sanoo.

Idea karhun tekemien maalausten monistamisesta painokuoseiksi tuli Kuuren ystävältä, eläintaiteen tutkija- ja keräilijä Heikki Lehtosaarelta, joka oli nähnyt Juuson kiehnäystekniikalla toteuttamia maalauksia tammikuussa kahvilagalleria Ruplassa Helsingissä. Voimakkaita ja pehmeitä kosketuksia -näyttelyn kuratoi Juuson hoitaja Pasi Jäntti, joka myös valokuvaa Juuson teokset. 

Jutta Kuure työstääkin Juju-mallistonsa painokuosit Juuson teoksista otettujen valokuvien perusteella. Kuure valitsee niistä kohdat, joissa näkyy tassun, anturan tai vaikka kynnen jälki. Painokuoseiksi päätyvien maalausten värit ovat hieman vahvempia kuin alkuperäiset sävyt, ja maalausten rajaviivoja on muokattu hieman graafisemmiksi. Rehevistä kuoseista valmistetaan mieleenpainuvia tyynynpäällisiä ja pussukoita. Suomessa valmistettavien tuotteiden myyntihinnasta lahjoitetaan 10 prosenttia Kuusamon suurpetokeskukselle, joka on Juuson koti.

Juuso-karhun graafinen kämmenen jälki sopii skandinaaviseen sisustukseen. Taiteilija pitää erityisesti sinisestä väristä. Pääkuvassa on Karhun talviunityyny, jota Juuso on jo kanniskellut suussaan ympäri suurpetokeskusta. Tyynynpäälliset ovat konepestäviä. (Kuvat Pasi Jäntti.)
Karhunhoitaja Pasi Jäntin mukaan Juuso osaa valita värejä sille annetuista värivaihtoehdoista. Maalaussession lomassa Juuso käy vesilammikossa vilvoittelemassa. (Kuva Pasi Jäntti)

Yksitoistavuotias Juuso on asunut suurpetokeksuksessa koko ikänsä ja sille on kertynyt painoa 483 kiloa. Karhun ensimmäiset teokset syntyivät kokeilumielessä kaksi vuotta sitten kun Juusolle tehtiin maalauspiste vankan puupöydän päälle: Kankaaksi vanerilevy ja väreiksi myrkyttömiä sormivärejä, mustikoita, puolukoita ja punajuuria. Karhu innostui väreistä ja aloitti niiden päällä kieriskelyn, kiehnäämisen, nuolemisen ja tassuilla läiskimisen. Loppu on historiaa. Juuson teoksia myytiin jo ennen sen ensimmäistä taidenäyttelyä kahdeksalla tuhannella eurolla. Niillä rahoitettiin kaksi lietepumppua karhujen uima-altaaseen.

Juuso on tietävästi ainoa karhu maailmassa, jolla on ollut oma taidenättely. Näyttelyn tuotolla kerätään rahaa karhudokumenttiin. 

Kommentoi »