
1. Alkoholiton lounaslager
Kesä on Suomessa niin lyhyt, ettei ulkona nautittujen lounaiden läpi kannata kärvistellä pelkkä vesilasi kädessä. Alkoholiton Mosaic Zero tuo runsaasti lisämakua ruokapöytään pienellä hintalapulla. Raikkaan rapea ja hennon limettinen olut sopii niin kesäsalaattien, grilliburgereiden kuin täytettyjen sienien pariksi. Laadukas alkoholiton olut on myös saunajuoma vailla vertaa.
2. Gluteeniton ribsiolut
Virolaisen pienpanimon olut yllättää monipuolisuudellaan. Pirteän sitruksinen, runsaan hedelmäinen ja hennon mausteinen gluteeniton pale ale on erinomainen pari makean mausteisille grilliribseille tai jerk-seoksessa marinoiduille kanankoiville. Kokeile tämän oluen kanssa myös klassisen caesarsalaatin grillattua versiota.
3. Pizzahuurteinen
Rouheasti humaloitu, aavistuksen greippinen ja yrttinen olut sammuttaa toki janon, mutta pääsee parhaiten oikeuksiinsa grillipizzan tai kanavartaiden kaverina. Tarjoa samea olut hyvin viilennettynä.
4. Virkistävä kokkausjuoma
Kesän hittijuoma on kaloriarvoiltaan maltillinen hiilihapotettu hard seltzer, joka sopii siemailtavaksi grillailun oheen. Tämä veriappelsiinilla maustettu ”kova porevesi” on runsaan sitruksinen, napakan kuiva ja sopivan pirskahteleva kesäisiin kokkailuhetkiin.
5. Äyriäisten pinkki pari
Välimeren suurin saari, Sisilia, tuottaa luonteikkaita viinejä, jotka hurmaavat ainutlaatuisella makumaailmallaan. Nero d’Avola- ja Syrah-rypäleistä valmistettu metsämansikkainen, pirteän hapokas rosee on erinomainen pari grillattujen kampasimpukoiden tai chilikatkarapujen kaveriksi.
6. Rapsakka riesling
Saksalainen Riesling-rypäle on täynnä sähköistä hapokkuutta, joka tekee siitä poikkeuksellisen herkullisen ruokajuoman. Tämä vegaaniseen ruokavalioon soveltuva luomuvalkoviini on hyvä valinta suurempiin kekkereihin kala- ja kasvisruokien seuraan. Pieni jäännössokerimäärä tasapainottaa hapokkuutta, joten viini sopii myös seurustelujuomaksi.
7. Kesäkalan kaveri
Kimaltelevan Adrianmeren läheisyydestä kotoisin oleva kroatialainen valkoviini on raikas tuulahdus kuumana kesäpäivänä. Dalmatian rannikoilla viljelty vaalea Pošip-rypälelajike tuottaa aromaattisia, pirteän hapokkaita ja helposti lähestyttäviä ruokaviinejä. Tarjoile sitruunalla ja chilillä maustetun grillikalan tai kasvis-halloumivartaiden kanssa.
8. Pihabileiden punkku
Kapkaupungin rannalla sijaitseva lähiö Fish Hoek tunnettiin aiemmin ”kuivana kaupunkina”, koska alkoholin myyntikielto kuului 200 vuotta vanhan maakauppasopimuksen ehtoihin. Nyt kaupungin- osan nimi koristaa tätä huokeaa, mehevän täyteläistä ja kypsän marjaisaa punaviiniä, joka sopii rentoihin grillijuhliin makkaroiden ja maissintähkien kyytipojaksi.
9. Grillipihvin bestis
Runsasrakenteinen chileläinen punaviini on grillipihvin paras kaveri. Cabernet Sauvignon- ja Carmenère-rypäleistä valmistetussa viinissä yhdistyvät intensiivisen herukkainen maku, ryhdikkäät tanniinit ja mehevän täyteläinen suutuntuma pippurista takapotkua unohtamatta. Tällä viinillä taklaat niin trendikkään tomahawk-pihvin kuin perinteisen entrecôten.
10. Tuhdin ruoan tukipilari
Yhdysvaltalainen ”turbopunkku” Carnivor Cabernet Sauvignon on liharuokiin taipuvan grillimestarin luottopakki. Kuumilta Kalifornian viinitarhoilta poimitut rypäleet ovat maultaan runsaita, jopa hillomaisia, ja kaipaavat seurakseen tuhtia ruokaa. Kokeile chimichurrilla maustetun flank steakin tai paprika- lihavartaiden kera.