Juhlatunnelmaa, herkkuja ja lahjaideoita – esittelyssä vuoden 2017 joulukirjat
Sisustus
Juhlatunnelmaa, herkkuja ja lahjaideoita – esittelyssä vuoden 2017 joulukirjat
Joulukirjat virittävät juhlatunnelmaan! Tänä vuonna on ilmestynyt ennätysmäärä ihania kotimaisia joulukirjoja, joissa luodaan kotiin ikimuistoinen juhlatunnelma, kokataan herkkuja ja kääritään yllätyksiä pakettiin. Nyt esittelemme näistä inspiroivimmat.
27.11.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Ilon, rakkauden ja rauhan juhla

Kaikki jouluun liittyvät positiiviset ajatukset on onnistuttu kokoamaan yksiin kansiin. Tuloksena on ihana joulukooste, jonka pariin voi palata vuosi toisensa jälkeen. Suurten tunteiden joulu -kirja syntyi tekijöidensä rakkaudesta jouluun. He laittavatkin itsensä peliin ja kertovat omista tavoistaan, tunteistaan ja tunnelmistaan hyvin henkilökohtaisesti. Anneli on intohimoinen joulukoristeiden kerääjä, Jatta puolestaan taitaa joulun kulinaarisen puolen, ja Kristiinalla on onnellisten hetkien ikuistamisen taito. Kiehtovien tarinoiden ja herkullisten reseptien lisäksi kirjassa on myös juuri sopivasti koristelua ja askartelua.

Parasta tässä joulukirjassa

Kirjasta ei saa pelkästään vinkkejä joulun valmisteluun, vaan se herättää myös miettimään omaa joulusuhdetta. Mistä jouluilo syntyy? Miten sitä voisi levittää? Millaisista hyvistä teoista lähimmäiset ilahtuisivat? Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä: mitähän kivaa uutta kokkaisi tänä vuonna joulupöytään?

Anneli Myller, Jatta Heinlahti (reseptit), Kristiina Hemminki (kuvat): Suurten tunteiden joulu – Luo ikimuistoinen juhla. 25,60 €, Tammi 2017.

Jouluinen kimppu on koottu rennolla otteella ranskalaisista tulppaaneista, havuista ja talvisista oksista. Maljakkona on joulunpunainen puuastia, jonka sisään on piilotettu lasi.

Viherpeukalo selättää kaamoksen

Linda on taiteilija, puutarhakirjailija ja -kolumnisti. Rakkaus kukkiin ja luontoon on punainen lanka hänen kolmannessa kirjassaan, joka johdattelee iloisesti läpi kaamosajan kohti joulua. Lindan puutarhassa riittää ihasteltavaa vielä pakkasten purressa, ja joulukuun tullen kevyt valkeus peittää kaiken alleen. Silloin on aika siirtyä sisälle talvipesää varustelemaan. Pihatöiden ja jouluvalmistelujen lomassa säilötään satoa ja loihditaan herkkuja pöytään.

Parasta tässä joulukirjassa

Tieto ja tunnelmointi on nivottu yhteen leppoisalla tavalla. Satumaisia kuvia ihastellessa tulee kuin huomaamatta imaisseeksi oppia puutarhan syystöistä, kuten lannoituksesta, istutuksista ja talvisuojauksesta.

Linda Peltola (teksti ja kuvat): Puutarhan syksy, kodin lämmin joulu. 29,90 €, Docendo 2017.

Linda on valanut jäämedaljongit muoteilla, joilla hän on tehnyt saippuoita ja kipsitöitä. Tarkoitukseen käyvät myös leivonnassa käytettävät kuviolliset muffinipellit ja silikonimuotit. Ripustusta varten jäädytä koristeisiin myös rautalankalenkki.

Enemmän on enemmän

Jos kuulet hyasintin kellojen helinää ja näet tonttuja hiippailemassa ulkosalla, tämä on sinun joulukirjasi. Vuoden ihanin aika saa näkyä sekä kotona että pihalla, eikä koristelussa kitsastella! Jouluna on lupa heittäytyä vähän lapsekkaaksi. Joulukirjan sivuille on koottu koskettavia tarinoita, tunnelmallisia sisustuksia, nokkelia ideoita, lahjavinkkejä ja herkkureseptejä. Kuorintavoidekin tuoksuu piparitaikinalta!

Parasta tässä joulukirjassa

Vaikka koristelulla on kirjassa iso rooli – piharoskiskin saa pyhäasun – se on vain osa juhlaa. Läpi teoksen huokuu kehotus muistaa rauhoittua ja rentoutua. Joulu on myös sydämessä.

Ilona Pietiläinen (teksti ja kuvat): Satumainen joulu – Kauneimmat sisustukset ja herkullisimmat reseptit. 29,90 €, Docendo 2017.

Juhlan kunniaksi Ilona ja hänen joulumieliset ystävänsä tarjoavat linnuille evästä tavallista näyttävämmin. Siemenillä ja marjoilla terästettyjen talikakkujen muotteina on käytetty vanhoja pieniä kakkuvuokia.

Perinteitä ja nykyaikaa

Joulussa parasta on sen odotus, arvelevat Oi ihana joulukuu -kirjan tekijät Outi ja Marjo. Siihen he omistautuvatkin täysillä. Opuksessa on yli sata ideaa, joilla joulun tuloa voi jouduttaa. Joulukirjan sivuilla askarrellaan, tehdään käsitöitä, leivotaan ja kokkaillaan sekä soitetaan teemaan sopivaa musiikkia. Jouluinen näkkileipäkin tehdään sydämen muotoon. Puuhat käynnistyvät neljä viikkoa ennen h-hetkeä, ja joka viikolle on omat askareensa. Välissä käydään visiitillä neljässä juhlaan valmistautuvassa kodissa. Teos ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja nyt siitä on otettu uusi painos.

Parasta tässä joulukirjassa

Kirjaan voi asennoitua kuin aikuisten joulukalenteriin: tänään taiteilen joulukortit ja huomenna voisin vaikka pyöräyttää taatelikakun.

Outi Loimaranta ja Marjo Koivumäki (kuvat): Oi ihana joulukuu, 20,40 €, Otava 2017.

Piparkakkukranssin myötä kotiin leviää suloinen joulun tuoksu. Materiaaliksi käy hyvin pakastimeen edellisjoulusta unohtunut taikina. Sydänpiparit Outi ja Marjo ovat kiinnittäneet pajukranssiin kuumaliimalla.

Uutta näkökulmaa

Oletko jouluihminen? Niin on myös Suvi Teräsniska! Pohjoisen asukkaana hän pääsee talvitunnelmiin usein jo marraskuun puolella, ja ensilumen sataessa voi jo melkein aloittaa jouluvalmistelut. Suvi rakastaa kylmää vuodenaikaa niin paljon, että alun perin jouluaiheiseksi suunniteltu teos laajeni pian koskemaan koko talvea. Kirjassa artisti raottaa valokuva-albumiaan ja jakaa isovanhemmilta perittyjä ohjeita rieskanleipomisesta suksien voiteluun. Hän paljastuu perheihmiseksi, joka osaa ottaa ilon irti myös arkisista asioista. Talven ensimmäinen hiihtoretki, lumen luonti kuulana pakkaspäivänä ja kakluunissa rätisevä tuli saavat hänet ihan fiiliksiin.

Parasta tässä joulukirjassa

Suvin fanit riemastuvat kirjasta! Herttaiset tarinat tarjoavat sympaattisia kurkkauksia artistin lapsuuteen ja kotielämään.

Suvi Teräsniska ja Inka Nousiainen: Suvin talvi, 25 €, Otava 2017.

Suvilla on aina valmiina korillinen sytykeruusuja. Ne syntyvät munakennoista revityistä tiiviistä rullista, jotka on painettu kennon kuppiosiin ja kastettu sulaan steariiniin.

Koreita koteja joulupukin maasta

Mietitkö joululahjaa ulkomaiselle ystävälle? Sopiva vaihtoehto voisi olla kotimaisten tekijöiden englanninkielinen joulukirja, jossa esitellään suomalaisia joulukoteja. Se on jatkoa samojen tekijöiden eli Jonnan ja Kristan Happy Homes: Hideaways -teokselle. Uutukainen paljastaa sekä kuvin että tarinoin, miten pontevasti joulupukin maassa valmistaudutaan jouluun. Kuusi on tuotu ajoissa kunniapaikalle, tähdet tuikkivat ikkunoissa, ja kynttilät luovat suloista hämytunnelmaa. Teokseen on valittu tusina kotia, jotka edustavat suomalaista asumista parhaimmillaan. Mukana on muun muassa entinen suksitehdas, loft-asunto, maalaistalo ja ullakkohuoneisto. Ja mitä olisi suomalainen joulu ilman piparkakkuja, glögiä ja riisipuuroa! Niitäkin tarjotaan kotiesittelyjen lomassa.

Parasta tässä joulukirjassa

Joka selailulla kauniista kuvista löytyy uusia ideoita oman joulutunnelman luomiseen. Kirja on mitä parhain lahja sisustuksessa ja asumisesta kiinnostuneelle ulkomaiselle ystävälle. Samalla se tutustuttaa suomalaisiin jouluperinteisiin.

Jonna Kivilahti ja Krista Keltanen (kuvat): Happy Homes: Christmas. 35,10 €, Cozy Publishing 2017.

Joulupöydän voi kattaa näinkin graafisesti. Vihreäksi riittää pelkkä männynoksa.

Joulu omin käsin

Luonnonmateriaaleista ja paperista askarrellut koristeet tuovat kotiin nostalgista joulutunnelmaa. Pienet lystit tavarat ja kotitekoiset makeat puolestaan ilahduttavat lahjansaajaa. Pohjanmaalainen perheenäiti Miia on kerännyt vinkkejä jouluvalmisteluihin jo vuosia, ja nyt ne on koottu kirjaksi. Teos on täynnä toteuttamiskelpoisia ideoita. Tekijä itse alkaa esimerkiksi kirjoittaa joulupäiväkirjaa jo lokakuussa. Opuksia on kertynyt jo pino. Muistiinpanot auttavat seuraavan vuoden valmisteluissa, ja ihanat muistot pysyvät tallessa vaikka jälkipolville.

Parasta tässä joulukirjassa

Tekijä on testannut kirjan vinkit ja ideat omissa jouluvalmisteluissaan, joten ne ovat todentuntuisia ja vaikuttavat toimivilta. Monet ohjeista soveltuvat lasten kanssa tehtäviksi.

Miia Seppälä ja Marika Koskimäki-Ketelä (kuvat): Kanelin tuoksua ja tähtinauhaa – Tee itse ihana joulu. 26,10 €, Moreeni 2017.

Rautalangasta taivutetut enkelit käyvät vaikka joulukuusen koristeiksi. Somisteeksi Miia on lisännyt helmiä.

Lue lisää:

Kommentoi »