Juhlat ilman stressiä
Ihmiset
Juhlat ilman stressiä
Kauhistuttaako juhlien järjestäminen? Selätä stressi Kotivinkin selviytymisoppaan avulla.
Julkaistu 19.5.2010
Kotivinkki

Hyvissä ajoin

1.Tee päätöksiä Kun juhlan luonne on tiedossa, lyö lukkoon juhlapäivä ja vieraslista. Päätä myös se, haluatko järjestää juhlan itse vai antaa tarjoilun pitopalvelun hoidettavaksi. Tarvitset joka tapauksessa apua, joten perusta vaikka perheen kesken juhlatoimikunta, jossa sovitte roolijaosta. Kysy tarjoiluavuksi perheen nuoren ystäviä.

2. Laadi suunnitelma Mikä on juhlien teema? Perinteisten kahvikutsujen sijaan voit järjestää Italia-illan tai valmistujaiset merihengessä. Voit noudattaa teemaa kutsuissa, ruuissa ja koristeluissa.

3. Tarkista kuppitilanne Jos kotiin kutsutaan 50 vierasta, omat kupit ja kipot eivät välttämättä riitä. Tarkista, onko sinulla tarpeeksi astioita, pöytäliinoja, tuoleja ja pöytiä. Voisiko niitä lainata ystäviltä tai naapurilta? Astioiden ei tarvitse olla samanlaisia. Värikkäät kipot ja kupot tekevät kattauksesta hauskan, ja keitto maistuu yhtä hyvältä isosta mukista tai jälkiruoka keittolautaselta. Astioita saa myös lainaan seurakunnilta, Martoilta ja astianvuokrausfirmoilta. Varmista, palautatko astiat likaisina vai puhtaina, ja kuka hoitaa astioiden kuljetuksen.

4. Laadi kutsut Lähetä vieraille kutsukortti tai soita kutsuttavat läpi. Vastauspyyntö voi olla paikallaan, jos juhliin on tulossa iso porukka. Varmistat kaikkien vieraiden viihtymisen, kun huomioit myös erikoisruokavaliot.

Kahta viikkoa ennen

1. Raivaa tilaa Pistä piha tai parveke kuntoon ja saat lisätilaa vieraille. Kevätjuhlissa parvekkeelle voi kantaa yhden pöytäryhmän vieraita varten, mutta kahvittelu on harvoin mukavaa autonrenkaiden ja laatikoiden seassa. Jos terassilla tulee vilu, voit ostaa tai lainata juhlien ajaksi lämpöpuhaltimen.

2. Tilaa kukat Marssi kukkakauppaan ja tilaa asetelmat. Jos haluat tehdä asetelmat itse, varmista, että haluamiasi kukkia on saatavilla. Keväällä ja kesällä kukkakauppojen valikoimat ovat laajat, mutta jo loppukesästä pioneita ja leinikkejä on vaikea saada. Luonnonkukkien ystävä kerää asetelman ainekset omasta penkistä.

3. Pidä yllä naapurisopua Kerro naapureille, milloin ja miten juhlitte. Jos pirskeistä on tulossa railakkaat, lupaa, että melu loppuu tiettynä kellonaikana. Jos haluat liputtaa ja asut kiinteistössä, sovi siitä hyvissä ajoin.

4. Ajoissa ostoksille Juhlavaatteiden miettimistä ei kannata jättää viimeiseen iltaan. Myös monia säilyviä tarvikkeita voi ostaa ajoissa: teetä, kahvia, kynttilöitä ja lautasliinoja.

Juhlaviikolla

1. Siisti nurkat Jokaista kaappia ja lattian nurkkaa on turha jynssätä, mutta pieni siivous on varmasti paikallaan. Kevätaurinko tulvii ikkunoista sisään, joten pyyhi ne talven jäljiltä puhtaaksi. Siivoa jääkaappi, jotta juhlaruuat mahtuvat kylmään. Voit säilyttää juhlaruokia myös kylmälaukussa tai rakentaa kylmäalustan kylmävaraajista.

2. Leivo pakkaseen Säästyt turhalta kiireeltä, kun leivot juhlaherkkuja pakkaseen. Kuivakakut, pullat ja piirakat voi pakastaa huoletta. Myös täyte- ja voileipäkakkujen pohjat voi leipoa ja sulattaa, mutta kuorrutus kannattaa tehdä vasta sulatuksen jälkeen.

Päivää ennen

1.Kata valmiiksi Laita juhlapöytä valmiiksi. Saat ison pöydän, kun laitat suuren levyn pukkijalkojen päälle tai pienemmän pöydän päälle. Nosta kupit, lautaset ja aterimet paikoilleen. Taittele lautasliinat, mutta pysy yksinkertaisessa mallissa. Viidenkymmenen joutsenen taittelu kiristää hermoja ja voi olla myös epähygieenistä. Kun laitat lakanan valmiin kattauksen päälle, astiat eivät pölyynny.

2. Järjestä paikat Siisti koti juhlakuntoon. Unohda stressisiivoaminen, mutta siivoa vielä vessa – siellä vierailla on aikaa katsella ympärilleen. Korjaa hygieniatarvikkeet piiloon ja tuo tilalle kukkia, pyyhkeitä ja saippuaa. Raivaa naulakko tyhjäksi tai kysy, voiko talonne rappukäytävään laittaa pystynaulakon. Varaa lahjakukkia varten runsaasti maljakoita, roska-astia ja sakset.

Samana päivänä

1. Ennakoi tilanteet Jos vieraat tulevat juhliin suoraan konfirmaatio- tai valmistujaistilaisuudesta, ennakoi kiirettä. Lataa kahvinkeitin valmiiksi ja varmista, että tiedät, missä pullonavaaja on. Sankarin täytyy muistaa syödä, sillä vieraita vastaanottaessa ei välttämättä ehdi noutopöydän ääreen.

2. Viimeinen silaus Koristele täytekakku juhla-aamuna. Pullat ja muut hiivataikinaleivonnaiset kannattaa ottaa sulamaan pakkasesta vasta aamulla. Nosta lippu salkoon ja samalla juhlamieli kattoon – juhla voi alkaa!

Vinkkejä antoi Sirkka King Uudenmaan Martoista.

Teksti Anni Peltola Kuva Jeppe Tuomainen

Katso myös:

Kommentoi »