
Juhannusmenun hilpeä aloitus: drinkki ja pikkuherkkuja ensinälkään
Ruoanlaiton lomassa maistuu raikas juoma. Testaa kirpsakka greippi-timjami-punch, joka saa makua greippimehusta ja rommista. Perheen pienimpien ja alkoholiton vaihtoehto on raikas raparperi-limettijuoma.
Supermakeat kotimaiset mansikat kuuluvat juhannukseen. Tarjoile tällä kertaa niitä rapsakoiden leipäpalasten päältä pehmeän vuohenjuuston kera.
Myös itse tehty juhannusjuusto on ihana alkupala. Munajuusto valmistuu helpommin kuin uskotkaan ja se on kätevä tehdä valmiiksi jo aattoa edeltävänä päivänä.
Silli kuuluu monen juhannusmenun ehdottomiin vakioihin. Helpoimmalla pääset, kun maustat kaupan valmiin sillin uusiksi omenalla, munalla ja kastikkeella ja tarjoilet sen saaristolaisleivän kera. Myös kesäyön jaettava jättikokoinen sillileipä sopii hyvin alkupalapöytään.
Grilli tirisemään ja kesäkasvikset tarjolle
Savuisen makuista kalaa ilman savustinta? Kyllä onnistuu, kun nostat grilliin lankunpätkän. Lankulla grillatessa kala pysyy upean kosteana ja saa sopivan savun maun. Testaa thaityylinen lankkusiika ja wasabilla höystetty lankkulohi (ja vältyt grillin siivousurakalta!)
Lihan ystäville maistuvat herkullisessa rommikolamarinadissa kylpeneet grillivartaat. Pujottele puikkoihin vielä tuoretta ananasta, paprikaa ja punasipulia, niin saat tikuista kivan värikkäät. Voit myös tehdä marinadia tuplasatsin ja marinoida toisessa kulhossa pari pakettia tofua kasvisvartaita varten.
Uuden sadon kasvikset maistuvat ihanilta paahdettuna, oliivien ja rosmariinin kera. Viimeistele kulhollinen ripauksella ylläriä ja murskaa kasviksien joukkoon rapsakan suolaisia perunalastuja. Jos mökiltä ei löydy uunia, testaa näitä uusia pottuja grillattuna.
Koska juuri nostetuista kasviksista ei voi saada tarpeekseen, niitä viipaloidaan myös värikkääseen suvisalaattiin. Rouskuvat retiisit, porkkanat ja kesäsipulit kaveeraavat makeiden mansikoiden ja herneenversojen kanssa.
Aina mahtuu palanen raparperiherkkua
Miten olisi viipale kakkua? Raparperipiirakka on alkukesän kiistaton kunkku, mutta kokeileppas tällä kertaa upottaa raparperit täyteläiseen juustokakkuun. Elegantin valkean juustokakun pinnalle tulee vielä kirkkaan valkea smetanakerros ja kasa mansikoita.
Vaan mitä tarjota uunittomalla mökillä? Vastaus on ihanan runsas ja rento, isoon lasipurkkiin itse tehdyistä pistaasimarengeista, mascarponerahkasta ja mansikka-raparperihillosta koottu raparperitrifle. Voit tehdä marengit, hillon ja rahkan valmiiksi jo kotona. Mökillä tarvitsee vain koota herkku ja kaivaa lusikat esiin.