Tällainenkin voi villapaita olla! Neulemaailman uusi punk-tähti Juha Vehmaanperä mullistaa käsityksen käsitöistä – "Haluan hälventää huippumuodin ja käsityön rajoja"

Tällainenkin voi villapaita olla! Neulemaailman uusi punk-tähti Juha Vehmaanperä mullistaa käsityksen käsitöistä – "Haluan hälventää huippumuodin ja käsityön rajoja"
Aalto-yliopiston muodin maisteriohjelmasta valmistunut Juha Vehmaanperä on uunituore Vuoden nuori suunnittelija. Vaatteissaan perinteisiä tekniikoita hyödyntävä taiteilija rikkoo mielellään käsitöihin liittyviä stereotypioita.
Julkaistu: 3.10.2022

Millainen taustasi käsitöiden parissa on? Oletko aina neulonut ja virkannut?

Tarinani käsitöiden suhteen lähtee mummosta. Hän on kova neulomaan ja virkkaamaan, ja sitä kautta minulle on syntynyt arvostus vaatteita kohtaan ja ymmärrys siitä, että ne ovat aina jonkun tekemiä. Olen aiemminkin esimerkiksi virkannut asioita, mutta Aalto-yliopistossa kiinnostus virkkaamista kohtaan otti kunnolla tulta alleen. Ennen Aaltoa opiskelin graafista suunnittelua, ja sieltä tulee kiinnostus printtimaailmaan ja graafisuuteen, mikä on vaatteissani nähtävillä.

Mitä käsityötekniikoita käytät vaatteissasi? Onko sinulla suosikkia?

Sanoisin olevani aika kaikkiruokainen tekniikoiden suhteen. Kun virkkaan, käytän vaatteessa yleensä kahden erilaisen materiaalin yhdistämistä, kun taas neulomisessa minua kiinnostaa kuviolliset neuleet ja erilaiset rakenteet, kuten briossi- eli patenttirakenne ja intarsiarakenne. Pidän näissä tekniikoissa siitä, että vaatetta tehdään suoraan langoista. Tällöin ei synny hävikkiä, toisin kuin kangasta työstettäessä.

"Haluan tekemiselläni aktivoida ihmisiä tekemään omannäköisiä asioita."

Käsitöistä tulee monelle mieleen ensimmäisenä perinteiset villasukat. Sisältyykö vaatteidesi räväkän tyylin ja niissä käytettyjen tekniikoiden risteymään jokin viesti?

Viestini on se, että haluan tekemiselläni aktivoida ihmisiä tekemään omannäköisiä asioita. Käytän sellaisia tekniikoita, jotka ovat lähempänä niiden ihmisten elämiä, jotka eivät työskentele muoti- tai vaatealalla. Haluan hälventää huippumuodin, käsityön ja käsityöläisyyden rajoja. Minusta olisi tärkeää, että ihmiset oppisivat tekemään vaatteita. Se voisi olla yksi ratkaisu vaatteiden ylikulutusongelmaan.

Mikä sinua inspiroi?

Minulla on muodissa kolmen M:n ohjenuora: Missoni, heillä on mielenkiintoisia neulerakenteita. Moschino, sillä heillä on vaatteissaan tiettyä huumoria, ja sitten Margiela, joka uusiokäyttää materiaaleja kiinnostavalla ja yllättävällä tavalla. Inspiroidun todella paljon myös kirpputoreilla käymisestä. Katson sitä, millaisia ratkaisuja vanhoissa vaatteissa on tehty ja minkälaisia tekniikoita niissä on käytetty, ja kehitän niitä mahdollisesti eteenpäin. Inspiraatiota löytyy todella monesta paikasta.

Kuvassa Juha Vehmaanperä ja oikealla mallin päällä asu, joka toi Juhalle Vuoden nuori suunnittelija -palkinnon. Mohairlangasta ja teollisuuden ylijäämänahasta virkkaustekniikalla valmistettu asu on viittaus ilmansaasteisiin ja naavaan – mitä puhtaampaa ilma on, sitä todennäköisemmin naava kasvaa pitkäksi. Kuva Mika Kailes.

Instagram-upotusten kuvat: Sofia Okkonen.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee jouluiset pompom-koristeet itse! Tilaa tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »