10 täydellistä jouluhetkeä, jotka tuppaavat muuttumaan joksikin ihan muuksi – kuinka monta tunnistat?

10 täydellistä jouluhetkeä, jotka tuppaavat muuttumaan joksikin ihan muuksi – kuinka monta tunnistat?
Toisinaan hyväntekeväisyysjoulukortit muuttuvat tekstareiksi aattoaamuna ja vuosisadan piparkakkutalo muotopuoliksi tähtösiksi, mutta ei huolta: sieltä se joulu joka tapauksessa tulla jollottaa ihan yhtä ihanana.
Julkaistu 16.12.2022

Joulua on kutkuttavaa tunnelmoida ja suunnitella etukäteen. Miten kodin koristelisi tällä kertaa, millä hauskalla ilahduttaisi läheisiä, kokeilisiko joulupöytään jotain uutta reseptiä?

Aina huolella mietityt suunnitelmat eivät toteudu ihan odotetusti, mutta etukäteishaaveilu on silti osa joulun taikaa! Kokosimme yhteen kymmenen jouluun liittyvää odotusta, jotka kenties eivät taas toteutuneet omien haavekuvien mukaisesti. Kuinka moneen samastut?

1. Joulupöytä täynnä yllätyksiä

Odotus: Tänä vuonna kokeilen joulupöytään jotain uutta ja jännittävää. Testaan ainakin muhkeaa punajuuriwellingtonia ja jälkiruoaksi valkosuklaalla kuorrutettuja piparimuffineja! Ja kyllä varmasti pyöräytän kalapöytään wasabisilliä!

Todellisuus: No joo, maistuuhan se porkkanalaatikko ja rosollikin aina yhtä hyvältä, kun kerran vuodessa syö.

2. Ikimuistoiset lahjat

Odotus: Valitsen paketteihin kotimaisten pienyrittäjien yksilöllisiä tuotteita, ja tilaan ajatuksella mietityt joululahjat jo syyskuussa näppärästi netistä.

Todellisuus: Vaapun joulua edeltävänä viikonloppuna hypermarketin ruuhkassa hikikarpalot otsalla helmeillen ja punnitsen, ilahtuisiko äiti tänäkin vuonna marmeladikarkeista. Hei jes, puolison lahja kuitattu: kalsarivalikoimaan on tullut uusia, jännittäviä värejä!

3. Omin kätösin valmistetut koristeet

Odotus: Hurmaavia koristeohjeita on niin paljon, että niistä on vaikea valita! Haluan askarrella ainakin herkkiä kakkupaperitähtiä ja nostalgisia paperienkeleitä!

Todellisuus: Hyvässä lykyssä onnistun kuin onnistunkin löytämään raon askartelutuokiolle. Saan pari tähtöstä valmiiksi, mutta siihen se touhupuuska loppuukin. Lopulta koristepoloiset makaavat pyhien yli sohvapöydän alla odottamassa ripustusta.

4. Vuosisadan piparkakkutalo

Odotus: Idyllinen piparinleivontailta huipentuu kaikkien aikojen upeimman piparikartanon rakentamiseen. Teen itse kunnianhimoiset kuviomallikartat ja taiteilen pikeeristä ja karkeista hätkähdyttävän aidonnäköisen julkisivun.

Todellisuus: Pellillinen muotopuolia seiniä kärähtää sillä välin, kun leikkaan muita osia. Muutan suunnitelmaa lennosta ja muovailen savupiipun osista persoonallisia ”possuja” ja ”tähtiä”. Perusteellinen määrä pikeeriä sentään elävöittää hämmentävimmätkin hahmot.

"Ehkä vielä joskus", huokaan ja nappaan ananaskonvehdin.

5. Joulukortit ajatuksen kanssa

Odotus: Hankin joulukortit tietysti hyväntekeväisyysjärjestöltä. Tai sitten askartelen jokaiselle saajalle omanlaisensa kortin, ja sommittelen niihin muistorikkaita valokuvia ja tekstit tietysti kirjoitan kalligrafisin kirjaimin. Aivan minimissään etsin joulutervehdyksiin personoidut värssyt.

Todellisuus: Uppoudun näpyttelemään Hyvää joulua -tekstareita sillä välin, kun muut katsovat joulurauhan julistusta.

6. Ajoissa lähetetyt muistamiset

Odotus: Vien paketit postiin marraskuussa vailla huolen häivää ruuhkista.

Todellisuus: Jonotan pakettien kanssa viimeisenä mahdollisena iltana hiki toppatakin sisällä noruen sadan muun mattimyöhäisen kanssa. No mutta onneksi kortteihin löytyi vielä ne kalliimmat merkit, ehtivät aatoksi perille!

7. Joulumakeiset omasta namupajasta

Odotus: Monta vuotta olen haikaillut itse tehtyjen joulukarkkien perään, ja nyt keittelen kuin keittelenkin fudget joululaulujen tunnelmallisessa tahdissa. Joulunpyhinä kääriydymme koko poppoo lämpöiseen huopaan nautiskelemaan herkut, eikä maistelijoiden ylisanoille tule loppua.

Todellisuus: Totean, että joulupaketeista paljastuu kuitenkin tänäkin vuonna sellainen kasa konvehtirasioita, ettei oman namutehtaan pystyttämisessä ole mitään järkeä. "Ehkä vielä joskus", huokaan ja nappaan ananaskonvehdin.

Kun on aika kokoontua pöytään, siirrän vähin äänin kyntteliköt turvaan ja nostan talouspaperirullan keskelle pöytää.

8. Kekseliäästi koristellut joulupaketit

Odotus: Pitkin syksyä tallennan Instagramissa moderneja ideoita joululahjojen paketointiin ja säilön talteen kauniita kierrätyspapereita odottamaan mukavia paketointituokioita. Upeat taskupaketit viimeistelen havuilla ja kävyillä.

Todellisuus: Aattoa edeltävä yö hurahtaa silmät lurpsuen pakettivuoren parissa. Onneksi muistin kipaista lahjapaperit lähikaupasta ennen sulkemisaikaa. Nauhoja en todellakaan viitsi laittaa, hidastavat vain lahjan avaamista!

9. Stressitön joulu

Odotus: Tällä kertaa en todellakaan ota paineita mistään tyhjänpäiväisestä joulusiivouksesta. Koti saa olla joulunakin sellainen kuin sattuu olemaan. Kynttilänvalossa pölyt eivät edes näy!

Todellisuus: Imuroin ja puunaan aatonaattona koko huushollin ja yllätän itseni jynssäämästä keittiötasoja vielä iltamyöhällä.

10. Idyllinen jouluateria

Odotus: Katan korean joulupöydän kynttilöineen ja kauniisti taiteltuine lautasliinoineen. Harjoituskattaus tietysti tehty jo edellisviikonloppuna! H-hetkellä perinteiset joululaulut heläjävät taustalla, kun koko joulunviettoporukka nauttii vaivalla luomastani tunnelmasta.

Todellisuus: Kun alkaa olla aika kokoontua pöydän ääreen, käyn vähin äänin siirtämässä kyntteliköt sivummalle turvaan ja nostamassa talouspaperirullan keskelle pöytää. Pöytäliina pilkuttuu kastiketahroista, ja lapsen äänekäs lahjalelu peittää joulusävelet auttamattomasti alleen. Tunnelma on kaikkea muuta kuin harras, mutta pöytäseurueellamme on suunnattoman hauskaa.

Tunnistit sitten kaikki kohdat tai et yhtäkään, joulu tulee tälläkin kertaa yhtä varmasti kuin ennenkin – ja on aivan yhtä ihana!

Kommentoi »