Kotivinkki

Mitä tuoksuja ja makuja! Näin käytät joulumausteita monipuolisesti omassa kotikeittiössäsi

Mitä tuoksuja ja makuja! Näin käytät joulumausteita monipuolisesti omassa kotikeittiössäsi
Joulumausteet tuovat joulun huumaavat maut ja tuoksut kotiin. Vinkkaamme, miten hyödynnät erilaisia joulumausteita ruoanlaitossa ja leivonnassa.
Julkaistu: 18.12.2019

Vinkit eri joulumausteiden käyttöön

Neilikka on joulun huonetuoksu

Käytä neilikkaa varoen, sillä se on maultaan vahvan aromaattinen. Kokonaisilla neilikoilla voi maustaa etikkaliemiä ja kuumia juomia. Kotiin saa jouluisen tuoksun, kun pistelee kokonaisia neilikoita appelsiineihin.

Maustepippuria kakulle ja kalalle

Maustepippuri ei oikeastaan ole pippuri vaan jamaikalaisen myrttipensaan kuivattu hedelmä. Perinteisesti hienonnettu maustepippuri ripotellaan lipeäkalalle, mutta se toimii myös neilikan tavoin kuivakakuissa tai joululimpuissa.

Tähtianis on glögin kaveri

Tähtianis on samannimisen puun hedelmä. Maku muistuttaa tavallista anista mutta on voimakkaampi ja selkeän lakritsainen. Käytä joulun lämpimiin juomiin ja esimerkiksi kylmien kalojen kuten graavisilakan marinointiin.

Pomeranssia piparkakkuun

Pomeranssi muistuttaa appelsiinipuuta, ja hedelmän mausteeksi jauhetussa kuoressa maistuukin vahvasti appelsiini. Käytä piparkakkuihin ja maustekakkuihin tai lisää ripaus itse tehtyihin joulutryffeleihin.

Inkivääri antaa potkua sinappiin

Inkivääri on väriltään hennon vaaleankeltaista ja maultaan väkevää. Käytä kuivattua inkivääriä joulun leivonnaisissa ja juomissa. Kokeile maustaa joulukinkun perinteinen sinappikuorrutus inkiväärillä.

Anis kuuluu joululimppuun

Anis on ruohokasvi, josta käytetään vain siemeniä. Anis on olennainen mauste perinteisessä joululimpussa. Mausta aniksella chutney ja anna lahjaksi joulun liharuokien kanssa nautittavaksi.

Ei joulupuuroa ilman kanelia

Kaneli kuuluu jouluun sekä jauhettuna että kokonaisina tankoina. Tangot sopivat hyvin marinadeihin ja kuumiin juomiin, jauhettu taas leivontaan ja tietysti riisipuuron päälle.

Kommentoi »