Kotivinkki

Yllättävä kaveri nojatuoliin! Valitsimme 12 eri ihmistyypille täydellisen kirjan joululahjaksi

Yllättävä kaveri nojatuoliin! Valitsimme 12 eri ihmistyypille täydellisen kirjan joululahjaksi
Anna lahjaksi kirja, jota saaja ei osaa odottaa. Toimitus kokosi 12 teoksen listan erinomaisia vaihtoehtoja niille ihan ilmeisille valinnoille.
Julkaistu: 12.12.2019

1. Uppoutujalle: raju kasvukertomus

Joskus romaanihenkilöt jäävät mieleen ihan kuin oikeat ihmiset. 14-vuotias Turtle on sellainen. Minun ikioma kultani kertoo Turtlen ja survivalisti-isän rumasta, rujosta ja ahdistavasta suhteesta. Gabriel Tallentin teksti ei anna lukijan lopettaa kesken: luontokuvaukset ovat niin vangitsevia ja väkivaltakuvaukset niin graafisia, että sivua on pakko kääntää.

2. Hyvän toivojalle: kaunis seikkailu

Olli Jalonen jatkaa Kuolleenpuun Anguksen tarinaa – ja se on hurja, kaunis ja liikuttava seikkailu. Merenpeitto vie Anguksen 1600-luvun lopun Lontooseen Edmund Halleyn oppipojaksi. Hän pääsee sukelluskelloon ensimmäisiin merentutkimuksiin. Romaani saa lukijan toivomaan hyvää: kunpa Angus kasvaisi oppipojan paikalta omaan elämäänsä, kunpa hän olisi onnellinen. Kirja kertoo myös tieteen ja uskon suhteesta, teemasta joka on yhtäkkiä ajankohtainen.

3. Eronneelle: autoromaani

Riikka Ala-Harjan En Saab ei ole miellyttävää luettavaa. Sen kieli on karkeaa ja päähenkilö Olgan elämä kolhuista. Kirjaa on kuitenkin vaikea laskea käsistään, sillä Olgan suhde autoonsa tekee romaanista erityisen. Saab on enemmän kuin kulkuväline, se on perheenjäsen ja intohimoisen harrastuksen kohde. Jotain sekin kertoo, että Olga ei suuntaa eron jälkeen Tinderiin vaan haaveilee löytävänsä rakkauden Saab-harrastajien foorumilta.

4. Feministille: Lontoo-trilleri

Studio-sarjan neljäs osa, Syvyys vie lukijan Britannian poliittisen teatteriin, espanjalaiseen kaivoshelvettiin ja mutkikkaiden ihmissuhteiden verkkoon. Suomalainen Lia etsii tapaa loistaa päivätyössään lehden toimituksessa, mutta näkymättömästi toimivan Studion vaaralliset tehtävät ovat taas sitäkin suurempia, ihmishenkien kokoisia. Takaa-ajo loppuu vasta kun pahuutta vastaan on riittävästi todisteita. Pekka Hiltunen kirjoittaa vetävästi kuten aina.

5. Ahmijalle: tiiliskivimysteeri

Toimittaja ryhtyy ratkomaan uudelleen parikymmentä vuotta sitten selvitettyä joukkomurhaa ja katoaa mystisesti. Hittiromaani Totuus Harry Quebertin tapauksesta -kirjoittajan Joël Dickerin uusin murhamysteeri Stephanie Mailerin katoaminen etenee tutulla kaavalla, ja tarina risteilee taidokkaasti menneisyydessä ja nykyisyydessä. 700-sivuinen järkäle on jännittävä viimeiselle sivulle asti.

6. & 7. Suomi-mielelle: Päätalo ja naiset

Gummerus on kustantanut juhlapainoksen Kalle Päätalon esikoisesta. Kirja on kaunis kuin hyvinhoidettu rintamiestalo, joten se sopii hyvin lahjaksi vaikka perinnetietoiselle hipsterille. Kylkeen kannattaa heti hankkia Karoliina Timosen Kirjeitä Iijoelle. Timonen on kirjoittanut kirjeitä Päätalon kirjojen naisille.

8. Vanhemmalle: katoamistarina

Inka Nousiaisen Mustarastas perustuu näyttelijä Eeva Soivion elämäntarinaan ja monologinäytelmään: Kirjassa Juha katoaa, kun Eeva on 12. Tytön elämästä katoavat värit, mutta vasta äidiksi tuleminen pakottaa Eevan käsittelemään veljen katoamisen aiheuttaman surun ja pelon. Kirja tuleekin käsitelleeksi myös vanhemmuutta. Nousiainen kirjoittaa puhekieltä, mutta täyttää sen tarkoilla havainnoilla.

9. Sokerihiirelle: siirappinovelleja

Jos haluat antaa lahjaksi onnellisia loppuja, täältä tulee: Jojo Moyesin Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia tarjoilee yksitoista suloista tarinaa. Siirappia on pari desiä liikaa, mutta joulun aikaan kestää kyllä pienen lemmenähkyn. Aikajana liikkuu 1900-luvun alusta nykypäivään, ja Pariisi on tapahtumapaikkana pariinkin kertaan.

10. Teatterikerholle: uusittu klassikko

Teatterin ystävä ilahtuu Margaret Atwoodin Noidan sikiöstä. Kirja on erittäin vapaamuotoinen tulkinta William Shakespearen Myrsky-näytelmästä: Myrsky näytellään suljetussa vankilassa, ja sen ohjaaja, teatteriuraltaan syrjäytetty Felix, saa samalla tilaisuuden kostaa menneet. Ihan parasta kirjassa on kirosanojen ryöppy. Kuppa sinun kurkkusi syököön!

11. Saippuafanille: ihanaa kepeyttä

Marianne muuttaa kesäksi majakkasaarelle nuolemaan haavojaan. Tarina voisi olla hylätyn naisen synkkä monologi, mutta Pensionaatti Huojuva talo on ilahduttavan kepeä. Romaanin parasta antia ovat Tuija Lehtisen tuotannolle tyypilliset värikkäät henkilöt, joiden suhdekiemurat pitävät otteessaan viimeiselle sivulle.

12. Kaipaaville: kertomus surusta

Meiju Niskala saattohoiti muistisairaan äitinsä. Sitten lähti mies ja lopulta hajosi mieli. Sata kirjettä kuolleelle äidille on raaka, paljas ja koskettava kuvaus surusta ja siitä, miten siitä selviää. Jotenkin se onnistuu myös olemaan hauska ja sydämellinen. Kaikki läheisen menettäneet löytävät kirjasta jotain tuttua ja jotain uutta.

Mikä yllätys sieltä kirjan välistä pilkottaakaan? Neulo lahjakirjan väliin suloinen, minikokoinen villasukka kirjanmerkiksi. Se on nopea tehdä! Villasukkakirjanmerkin ohjeen löydät täältä.

Kommentoi »