Joulukuusissa on nykyään paljon valinnanvaraa. Perinteinen metsäkuusi on ylivoimaisesti suosituin joulukuusi Suomessa, mutta muutkin kuuset ja pihdat ovat pikkuhiljaa alkaneet kasvattaa suosiotaan. Tunnistatko jo joulukuusikauppojen uudet tulokkaat?
Mustakuusi
Mustakuusi on tuuhea joulukuusi, jossa on lyhyet ja tummat neulaset. Latvus kasvaa kapean kartiomaiseksi.
Serbiankuusi
Serbiankuusella on pylväsmäinen kasvutapa ja kapea latvus. Hopeanhohtoiset, pörhöiset neulaset pysyvät puussa kiinni pitempään kuin metsäkuusessa.
Metsäkuusi
Perinteinen joulukuusemme, joka viljeltynä ja hoitoleikkausten ansiosta kasvaa hyvin tuuheaoksaiseksi. Metsäkuusen jämäkät oksat kestävät painaviakin joulukoristeita.
Siperianpihta
Kaikkien pihtojen tapaan myös siperianpihta on hyväntuoksuinen joulupuu. Neulaset eivät karise herkästi vaan säilyvät puussa pitkään.
Palsamipihta
Palsamipihdan latvus on leveän kartiomainen, oksat ovat jäykät. Pehmeät ja lyhyet, tummanvihreät neulaset säilyvät kauniina pitkään. Etenkin tuore puu tuoksuu aromaattiselta.
Lännenpihta
Lännenpihdan pehmeät siniharmaat neulaset eivät karise herkästi. Latvus on kauniin symmetrinen.
Joulukuusi – näin tunnistat hyvän joulupuun
- Tarkista, löytyykö puusta merkkilappu, josta selviää kasvatuspaikka ja kaatoaika. Jos lappua ei ole, kysy tiedot kauppiaalta. Hyvä joulukuusi on kaadettu aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua.
- Kokeile nostaa puuta. Tuoreessa joulupuussa on vielä runsaasti vettä, kauan sitten kaadettu puu on kuivunut ja kevyt.
- Kopista puuta maahan tai hypistele sen oksia. Tuoreesta puusta karisee vain yksittäisiä neulasia.
- Jos kaadat kuusen omasta metsästä, valitse valoisassa ja avoimella paikalla kasvanut puu. Se säilyttää neulaset paremmin kuin varjon puu.
Vinkit antoi Joulupuuseuran sihteeri Heini Katajisto.