Kotivinkki

Joulukuusen hoitovinkit

Joulukuusen hoitovinkit

Hanki tasaisesti vihreä, tuore joulukuusi. Sulata kuusi hitaasti, ja nosta se sisällä mahdollisimman viileään paikkaan. Muista kastella puu säännöllisesti. Älä unohda kauniita koristeita!
Teksti Uura Hagberg
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Joulukuusta hankkiessa kannattaa varmistua puun tuoreudesta ja alkuperästä. Tuore joulukuusi on tasaisesti vihreä eivätkä neulaset varise hankintahetkellä. Kotimainen kuusi on lähipuuta ja ekologisin vaihtoehto. Valtaosa suomalaisista metsistä on PEFC-sertifioitu, mikä osoittaa sen, että metsiä hoidetaan vastuullisesti. Kotimainen kuusi on hyvä ja kestävä valinta. 

Joulukuusen hoitovinkit

Ulkoa pakkasesta tuotu kuusi säilyttää neulasensa parhaiten, jos sen annetaan sulaa hitaasti. Anna jäisen kuusen sulaa ainakin vuorokauden ajan viileässä tilassa. Kellari tai autotalli, missä lämpötila on muutaman asteen plussan puolella, on hyvä sulamispaikka. Kuusi tarvitsee vettä jo sulamisvaiheessa, joten tyvi kannattaa laittaa vesiämpäriin. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, jäisen kuusen voi viedä vesiämpärissä kylpyhuoneeseen. Suihkuttele neulasia alkuun viileällä vedellä, jotta kuusi pysyy kosteana.

Kun kuusi on sulanut, se voidaan siirtää kuusenjalkaan. Joulukuusen juuren tyvestä sahataan pari senttiä pois. Näin saadaan aikaan uusi imupinta ja vettä kulkeutuu paremmin puun neulasiin. Puun tyveä ei saa kuoria tai veistää, jotta varmistutaan riittävästä vedensaannista.

Vedenkulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Joulukuusta tulee kastella aamuin ja illoin ja vesi ei saa päästä loppumaan. Kuusta ei myöskään tule sijoittaa liian lämpimään paikkaan, kuten lähelle patteria tai takkaan. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on, sitä herkemmin neulaset varisevat pois. 

Koristele kuusi kauniisti ja nauti havukuusen tuoksuisesta joulusta! Kun joulu on ohi, huolehdithan kuusen kierrätyksestä.

PEFC

- PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification Schemes) on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa.
- Kotimaista kestävästi tuotettua puuta on kattavasti tarjolla, sillä yli 90 prosenttiä Suomen metsistä on PEFC-sertifioitua.
- PEFC-sertifioinnissa asetetaan metsien hoidolle lukuisia vaatimuksia, jotka kohdistuvat mm. metsien monimuotoiseen turvaamiseen, metsien terveyden ja kasvun ylläpitoon sekä virkistyskäyttöön.
- PEFC-merkki tuotteessa osoittaa, että tuotteen valmistuksessa on käytetty kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevaa puuta.
- Lisätietoa www.pefc.fi

Kuva Jari Lifländer / Kotivinkki 22/2013.

Katso myös

Julkaistu: 12.12.2013
Katso myös nämä