Kotivinkki

Joulu tulee ilman suursiivousta. Keskity näihin kohteisiin


Koko kotia ei tarvitse siivota joulun alla. Keskity keittiöön ja unohda vaatekomerot sekä keskeneräiset kierrätysprojektit.
Kuvat Johanna Myllymäki

✔ Tärkein siivottava huone on keittiö, sillä jouluruokien tekoa ei ole mukava aloittaa tilaa raivaamalla. Kuivakaappien sii­vouksen voi jättää toiseen ajankohtaan, mutta tarkista, että tarvittavat jauhot ja mausteet ovat helposti saatavilla.

✔ Ala tyhjentää jääkaapista purkinpohjia ja maustetahnoja jo nyt vaikka piirakoihin. Kun kaappi on melko tyhjä, pese se. Puhtaaseen jääkaappiin on kiva nostaa ruoat.

✔ Joululöylyt on ihana heittää puhtaassa ja raikkaalta tuoksuvassa saunassa. Pese myös vessat ja suihkuhuone. Vaihda käsi- ja kylpypyyhkeet puhtaisiin.

✔ Vaihda lakanat, imuroi patjat ja tuuleta peitot sekä tyynyt mutta unohda komeroiden ja vaatekaappien siivous. Talvella tulee taatusti päiviä, jolloin sää on niin huono, että voit käyttää aikaa niiden järjestelyyn.

✔ Jätä taulunkehysten pyyhkimiset myöhemmäksi. Putsaa vain näkyvät tahrat ja pölyt. Keskity tiloihin, joissa jouluna oleillaan, ja paikkoihin, joihin katse kiinnittyy. Pyyhi lampunvarjostimen sormenjäljet, jos luulet niiden ärsyttävän, kun istut joulupöydässä.

✔ Jos sinulla on jokin kierrätysprojekti kesken, ei ole synti työntää sitä pois silmistä varastoon. Väliaikaisratkaisu on parempi kuin stressi tekemättömistä hommista.

✔ muista, ettei kukaan tule jouluna tekemään kotiisi tupatarkastusta. Älä siis sorru tekemään suursiivousta muiden (oletettujen) odotusten takia.

✔ On reilua, että kaikki, jotka osallistuvat joulunviettoon, osallistuvat myös sen valmisteluun – siis myös lapset. Koeta liittää ajatus siivouksesta joulun odotukseen. Kun oma huone on siivottu, sitä on mukavampi koristella.

Vinkki! Laske jääkaapin  lämpötilaa pari  astetta +3  asteeseen. Silloin joulukalat säilyvät varmasti.

Vinkit antoi Hanna Pikkarainen Uudenmaan Martoista.

Julkaistu: 13.12.2016