Askartelijan puutalokodissa on joulu joka nurkassa – ”Olen kaikkea muuta kuin minimalisti ja omassa kodissa saan toteuttaa kaikki koristeluhaaveeni”
Sisustus
Askartelijan puutalokodissa on joulu joka nurkassa – ”Olen kaikkea muuta kuin minimalisti ja omassa kodissa saan toteuttaa kaikki koristeluhaaveeni”
Tonttuasetelma porstuassa, kumppareista valetut kynttilänjalat, jouluinen kellaribaari... Sonjan ja Miikan kodissa on paljon löydettyä, perittyä ja itse tehtyä. Vaikka remontit ovat kesken, joulu saa asettua taloksi.
20.12.2022
 |
Kotivinkki

Ihan liikaa työtä, tuumasi Miika. Vanha rautatietyöläisille rakennettu rivitalokoti oli kolmas asunto, jota Sonja Hirviniemi, 27, ja Miika Mäkynen, 28, kävivät katsomassa. Vaikka ensivaikutelma lupasi paljon puuhaa ja remonttia, vanhan hirsitalon avara olohuone ja kellarin rouheat tiiliseinät saivat mielikuvituksen lentämään. Tulevista remonteista välittämättä koti puettiin rakkaudella ensimmäiseen jouluun.

Hirsirunkoinen rivitalo sijaitsee vain kiven­heiton päässä keskustasta. Sisäänkäynti kolmikerroksiseen asuntoon käy pors­tuan kautta. Tästä juontuu Sonjan Instagram-tilin nimi @cityporstua.
Sonjan ja Miikan koti on rautatietyöläisille vuonna 1912 hirrestä rakennetussa puu­rivitalossa Vaasassa. Kodissa on 120 neliötä ja kellari 45 neliötä.
Porstuaa eli kylmäeteistä koristavat kirppu­torilta hankitut vanhat sukset ja sirojalkainen pöytä vuodelta 1860. Havut ja kävyt ovat Sonjan kummitädin metsästä. Kranssiin Sonja sitoi kanervia ja hopealankaa.

Sonja, miten joulun tulo näkyy teillä?

Joulun odotus alkaa marraskuun puolivälissä, kun ripustamme jouluvalot ikkunoihin ja kynttilöiden määrä alkaa hiljalleen kasvaa. Nautimme myös ensimmäiset glögit takkatulen lämmössä. Rakennamme joulua aattoon asti kukkien, kynttilöiden ja pöytäliinojen avulla. Haikein mielin joulu siivotaan pois nuutinpäivänä.

Kotinne on täynnä ihastuttavia joulu­asetelmia ja itse tehtyjä koristeita. Mistä ammennat ideoita?

Lapsuudenkodissani äiti loi joulun taian huikeilla asetelmillaan, musiikilla ja kynttilöillä. Hyllyt ja jokainen vapaa pöydännurkka täyttyivät tontuilla ja joulukylillä. Tunnelma oli satumainen.

Ehkä se on lapsuudenkodin perintöä, että minusta on kodikasta, kun ihasteltavaa on joka nurkassa. Olen kaikkea muuta kuin minimalisti ja omassa kodissa saan toteuttaa kaikki koristeluhaaveeni.

Joulun asetelmista porstuan piparikylä oli mieluisin tehdä. Ikkunoihin oli piirtynyt pakkaskukkia, pihalla oli –25 astetta, kun lämpimät huopatossut jalassa yritin saada piparitaloja pysymään pystyssä. Pipareiden mausteinen tuoksu leijailee vastaan jo ulko-ovella.

Pieni pylväsvalosarja löytyi Tampereen Tallipihalla sijaitsevasta Nooran Putiikista. Sen tehtävänä on valaista Maileg­-tontun hiihtolatuja.
Keittiön lankkupöytä ja lasivitriini on suunniteltu ja tehty itse. Ruokapöydän talonpoikaistuolit Sonja osti vuosia sitten asuessaan vielä yksin. Tuolit varastoitiin odottamaan isompaa kotia.
Joulupöydän astiasto on lahja Sonjan isän tädiltä Espanjasta. Koristeelliset astiat tekevät kattauksesta juhlavan. Pellavakankaiset ruokaliinat ovat itse tehdyt. Jalallinen kristalliastia on Sonjan ensimmäinen kirpputoriostos 8-vuotiaana.
Eteisen pienet betoniset kynttilänjalat ­Sonja valoi lasten ­kumisaappaisiin.

Käytät askartelussasi kekseliäästi eri materiaaleja. Mikä on mottosi?

Edulliset ja yksinkertaiset ideat ovat parhaita. Kakluunin eteen ja porstuan ikkunaan ripustetut pallot askartelin kahvinsuodatinpusseista, joiden kappalehinta on muutaman sentin. Joulukuusen koristeet taittelin käytetyistä paperikasseista. ­Adventtikynttelikkö on tehty koivuhalosta poraamalla siihen kynttilänreiät. Sopiva halko löytyi ystäväni vanhempien puuvajasta.

Mikä joulussa on parasta?

Rakastan joulun odotusta ja siihen kätkeytyvää tunnelmaa. Jokaisen suupielet vauvasta vaariin ovat ylöspäin! Kodin koristelun lisäksi askartelen joulukortteja, sidon kransseja, leivon ja teen jouluherkkuja. Valkosuklaa-karpalofudge on lempparini. Käytän mielelläni paljon aikaa läheisteni lahjojen keksimiseen, tekemiseen tai löytämiseen ja niiden paketoimiseen. Vaikka on hauskaa saada lahjoja, niitä on vielä ihanampi antaa.

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vahvemmin tuntuu, että vähemmän on enemmän. On kutkuttavaa saada yksi, ajatuksella annettu lahja. Onneksi läheiseni tietävät, etten pahastu kirpparilta ostetuista lahjoista, päinvastoin.

Kellarin puusohva löytyi Tori.fi:stä puoli­-ilmaiseksi, kaksijalkaisena ja paksu maalipinta yllään. Hikisen kunnostusurakan päätteeksi pinta vahattiin ja alkuperäinen puun väri saatiin esille. Kuolinpesästä hankittu pieni tuoli on niin epämukava, että siitä tuli kukkapöytä. Ystäviltä tupaantuliaislahjaksi saadun taulun on tehnyt Sonjan ystävän käly Elina Myllykangas.
Pihan talvinen sommitelma syntyi lapsuudenkodista saadusta potkukelkasta ja vanhoista luistimista.
Tori.fi:stä löydetyt vanhat sanomalehdet olivat ensimmäisiä ­ostoksia uuteen kotiin. Hauraalla paperilla tapetointi vaati keskittymistä. Billnäsin ­arkistokaappi löytyi edullisesti naapuri­pitäjästä. Singer-ompelu­koneen jalat pelastettiin Sonjan isoäidin vintiltä. Kansi on tehty mittojen mukaan. Joulutähden Sonja askarteli sanomalehtiprintillä kuvioiduista paperipusseista. Katso vastaavanlaisen tähden askarteluohje täältä!
Sonjan himoitsemat vihreät ikkunatähdet löytyivät alelaarista ja koristavat olohuoneen ikkunoita. Joulukuusi on paikalliselta kuusimyyjältä ja mahtui juuri ja juuri sisään. Punainen, karkinmuotoinen tyyny on Sonjan äidin tekemä. Sohvapöytä on kierrätetty ystävältä. Antiikkiset verhotangot löytyivät Facebookin kautta. Olohuoneen kattovalaisin on alun perin katuvalaisin. Se pelastettiin nykyiseltä kotitieltä viisi vuotta sitten.

Mistä jouluperinteestä et luovu?

Olen sairaanhoitaja ja kolmivuorotyöni takia jouluperinteitä on ollut vaikea ylläpitää, mutta niin kauan kuin muistan, olemme joulupäivän iltana kerääntyneet mammalaan äitini siskojen ja serkkujen kanssa.

Sisään tullessamme jokainen vuorollaan pomppii lumisen eteisen läpi villasukkalaatikolle toivoen, että sukat pysyvät kuivina. Olohuoneessa odottavat monet iloiset kasvot. Kun olen halannut heistä jokaisen, mielen valtaa lämmin, tuttu tunne. Nyt on joulu!

Onko puolisosi yhtä kova jouluttaja?

Miikan jouluinnostus ei ole vielä yltänyt samalle tasolle kuin minun, mutta toivoa on. Olen ollut monena jouluna aaton töissä, joten olemme vaihtaneet lahjat jo aatonaaton iltana. Viemme paketit kuusen alle, kynttilät ja jouluvalot tuikkivat kauniisti. Olohuone täyttyy kutkuttavasta salamyhkäisyydestä ja odotuksesta. On helppo uppoutua hetkeen ja Miikan iloon, kun hän avaa lahjansa ja kertoo minulle antamansa lahjan merkityksestä. Viimeisinä vuosina Miika on malttamattomana kysynyt, milloin vaihdetaan paketit. Eikös se ole merkki, että hänessäkin asuu pieni jouluihminen?

Olohuoneen kaakeliuuni sytytetään pienellä jakkaralla istuen. Kakluunin reunalla on vanhoja sairaalan infuusiopulloja. Maalistaan lohkeillut kynttelikkö löytyi taloyhtiön roskiksesta. Se pääsi paraatipaikalle spraymaalauksen jälkeen.
Eteisen seinän muhkea väri on Teknoksen Nukkumatti. Tori.fi:stä löytyneen peilin kehykset olivat alun perin keltaiset, mutta Sonja spraymaalasi ne kullanvärisiksi. Takorautapenkki löytyi lähipitäjästä. Villapaidan on neulonut Sonjan isoäiti 15-vuotiaalle pojalleen, eli Sonjan isälle. Paidan villan keri ja kehräsi langaksi Sonjan isoisoäiti.
Kellarista on sisustettu viihtyisä aikuisten oleskelupaikka ja Miikan miesluola. Baaripöytä raken­nettiin kuusilankusta ja vahattiin Osmo colorin tammen sävyisellä puuvahalla. Pöydän jalat hitsasi ja maalasi Sonjan taitava isä. Tyyliin sopivat traktorituolit löytyivät Pentikin valikoimista. Seinällä oleva kärrynpyörä ja kyntteliköt ovat Sonjan tädin antiikkiliikkeestä Huushollin Aarteista. Takkaluukkujen taakse kätkeytyy baarikaappi.

Mikä kotiaskare on erityisen lumoava joulun aikaan?

Kun aamutuimaan hiirenhiljaisessa, joulukuusen tuoksuisessa kodissa hipsin yöpaidassa alakertaan, istahdan pienelle jakkaralle ja sytytän takan. On vaikea kuvitella, missä muualla olisin mieluummin tai enemmän kiinni hetkessä.

Jatka lausetta: Onni tuoksuu...

Onni tuoksuu puolison paahtamilta ruisleiviltä, aattoaamun riisipuurolta, äidiltä tuliaisena tuodulta ruoalta. Höyryäviltä saunakeskusteluilta, joissa suunnitellaan remontteja. Olohuoneen tyynyistä rakennetussa majassa leikkiviltä ystävieni lapsilta.

1 kommentti