Avotakka

Kaupunkikaksiosta tuli Johannan levähdyspaikka elämänmuutosten keskellä – ”Täällä olen saanut pysähtyä ja todeta, että kaikki tärkeä on vielä jäljellä”

Kaupunkikaksiosta tuli Johannan levähdyspaikka elämänmuutosten keskellä – ”Täällä olen saanut pysähtyä ja todeta, että kaikki tärkeä on vielä jäljellä”
Johanna Lehmuskallio päätyi 300 neliön kivitalon, vanhan kansakoulun ja merenrantatalon jälkeen Raumalta ja Kokkolasta pieneen kaksioon Helsingin keskustassa. Vaikka kyseessä oli väliaikainen asunto, hän teki siitä silti itselleen ihanan.
Julkaistu: 3.2.2021
Sisustussuunnittelija Johanna Lehmuskallio on asunut lähes koko ikänsä Raumalla ja joitain vuosia Kokkolassa. Niinpä Helsingin kadut ja korttelit olivat hänelle yhtä sekamelskaa siinä vaiheessa, kun hän etsi pääkaupungista itselleen asuntoa. Oli selvää, että sijainnin pitäisi olla keskeinen ja lähellä tyttäriä. Olikin iloinen yllätys, kun paljastui, että netistä löytyneen asunnon sijainti Töölössä Mechelininkadun kupeessa on hyvän sijaan loistava. Johanna kävelee kymmenessä minuutissa Stockmannille ja viidessä uudelle suunnittelutoimistolleen Museokadulla.
– Muutto Helsinkiin kyti mielessäni pitkään. Suurin syy siihen olivat edeltä isänsä kanssa Helsinkiin kouluun muuttaneet tyttäreni. Halusin muuttaa lähelle heitä, jotta tytöt voisivat olla osin myös minun luonani, Johanna kertoo.
Johanna Lehmuskallio asui 41,5 neliön Etu-Töölön-kodissaan Bambi-koiransa kanssa. Jutunteon jälkeen hän muutti yhteen nykyisen miehensä kanssa.
Tamminen ruokapöytä on löytö Jyskistä ja siihen sopivat tuolit Ellokselta. Pyöreä pöytä sopii parhaiten niukkaan ja kulmikkaaseen tilaan.
Keittiö on edellisen asukkaan remontoima, ja Johanna tilasi vain Noblessalta yhden rivin yläkaappeja lisää aiempien ylle. Keittiö sai graafisen ilmeen ja lisää säilytystilaa. Karhea tiilipinta tuo pientä särmää ja yhdistyy visuaalisesti rakennuksen julkisivumateriaaliin.
Johanna haaveili sisustus- tai muotisuunnittelijan ammatista jo lapsena. Kun hän sai ensimmäiset neljästä lapsestaan parikymppisenä, hän perusti samoihin aikoihin oman yrityksen, Hannasin. Hänet tunnetaankin yhä Hannasin taulun- ja valokuvakehysten luojana. Yritys laajeni kivijalkaliikkeeksi Raumalla ja ulkomaille asti. Tässä vaiheessa perheeseen syntyi kaksi tytärtä lisää.
Johanna pyöritti Hannasin valmistusta, vientiä ja jälleenmyyntiä sekä nettikauppaa, mutta sisustussuunnittelijan työ alkoi viedä yhä enemmän aikaa. Hän teki tiivistä yhteistyötä talofirmojen kanssa ja loi kahdelle talotehtaalle konseptin, jolla materiaali- ja sisustusvalinnat tehtiin. Hän oli vuosia asukkaiden apuna suunnitellen materiaalivalintoja ja osin sisustuksia. Noilta vuosilta Johanna tunnetaan myös messutalojen taidokkaana sisustajana.
– Raumalla asuimme vanhassa, suuressa kivitalossa, jonka alimmassa kerroksessa oli myymälä ja ylimmässä asui meidän kuusihenkinen perhe. Tilaa tarvittiin aivan eri lailla kuin nyt, kun asun pääasiassa yksin. Se oli upea koti, jossa viihdyimme valtavan hyvin. Sain hienoa palautetta ja sisustussuunnittelijan töitäkin, kun kotimme esiteltiin sisustuslehdessä.
Johannan lempipaikka on sohva ikkunaerkkerissä. Jean Vernet’n siro sohva on kuin tehty tilaan. Samettirahi on Hakolan. Vintagematon Johanna hankki aikoinaan toimistolleen Kokkolassa, ja se on kulkenut mukana vuosia.
Antiikkinen kattokruunu on kulkenut mukana liki 30 vuotta. Myös peili on antiikkia; Johanna hankki sen osto- ja myyntiliikkeestä parikymmentä vuotta sitten.
Kun seinämaalin rajaa reilusti alas katonrajasta, rajakohta hälvenee ja katto tuntuu ikään kuin leijuvan.
Jaloleinikeistä, jouluruusuista ja eukalyptuksen oksista syntyy herkkä kimppu. Marmorikantinen sohvapöytä on Jyskistä.
Johanna on helposti innostuvaa tyyppiä. Niinpä oli muuton aika, kun perhe löysi Raumalta vanhan kansakoulun. Sen 300 neliötä he remontoivat rakkaudella, ja aiemman kodin isot kalusteet istuivat sinne hyvin. Muutaman vuoden kuluttua pariskunta kuitenkin erosi ja Johanna suuntasi Kokkolaan. Hän asettui sinne, työskenteli talofirmojen sisustussuunnittelijana ja matkusti kohteisiin ympäri Suomea monena päivänä viikossa.
– Matkustin työn vuoksi enemmän kuin olin kotona. Vuosien mittaan hotellissa asuminen ja pitkät ajomatkat alkoivat väsyttää. Oman sisustussuunnittelutoimiston avaamiselle muutto Helsinkiin oli juuri oikea ajankohta, Johanna sanoo.
Uusimpana vetona Johanna on laajentanut toimintaansa yhteistyöhön Neliöt liikkuu -kiinteistönvälitystoimiston kanssa, jossa hänen nykyinen miehensä Jukka-Pekka Bienek työskentelee. Johanna suunnittelee sen kohteisiin remontteja ja sisustuksia.
Johanna korvasi ikkunattoman makuutilan seinän lasiseinällä, jonka läpi luonnonvalo nyt virtaa. Vuoteen vierustoille mahtuvat napakasti pienet yöpöydät. Seinille Johanna on kehystänyt muun muassa kirpputorilta löytämänsä muotisuunnittelijan 1920-luvulla käsin maalaamat alusvaatemallistokuvat. Ruutulakanat ovat Moltexin.
Hyödynnä pienen tilat nurkat ripustamalla tauluja sen molemmin puolin. Pyöreä peili elävöittää sommitelmaa.
Makuu- ja olohuoneen välisen metallirunkoisen lasiseinän toteutti Hietakari Sandriff. Senkki on tehty yhdistämällä Ikean runkoon Doorien ovet, sivuseinät ja kansilevy. Taulut ovat kirpputorilta. Pöytävalaisin on House Doctorin.
Eteisen kenkäkaapin yllä on asetelma hauskoja tavaroita ja boheemisti vinksalleen kehystetty juliste.
Johanna on asunut sekä uudessa että vanhassa talossa, pienessä ja suuressa asunnossa, maalla ja kaupungissa. Jokainen hänen kodeistaan on ollut erilainen niin tunnelmaltaan kuin kooltaan, mutta jotain samaa niissä kaikissa on.
Johannan tyyli on vaikeasti jäljiteltävä, sillä se koostuu kerroksellisesta tavaroiden yhdistämisestä ja taidokkaista materiaali- ja sävyvalinnoista. Mukana on paljon kirpputorilöytöjä, hieman antiikkia, jotain uutta ja jotain yllättävää.
– Otin viimeisimpään muuttokuormaan mukaani vain vanhan kattokruunun ja suuren antiikkipeilin. Molemmat aarteet ovat olleet mukana kaikissa kodeissani yli 20 vuoden ajan. Kaikki muut kalusteet on varastoitu tai lainattu perheessä eteenpäin. Tämän kodin sisustaminen on ollut erilaista kun aiempien, sillä muuttoon liittyy ajatus siitä, etten ehkä asu täällä monia vuosia.
– Mielestäni hyvä tunnelma syntyy sävyistä ja materiaaleista sekä kivoista kalusteista. Uuden ja vanhan yhdistäminen on tärkeää. Tyylini on rento ja boheemi. Merkeillä ja brändeillä ei ole niinkään suurta merkitystä minulle, mutta panostan mielelläni laadukkaaseen kalusteeseen, ja varsinkin valaisimia rakastan.
Muutto tuli melko nopealla aikataululla, ja sisustusbudjetti oli rajallinen. Johanna halusi tehdä pienestä kaksiosta ihanan kodin itselleen – vaikka nyt vajaan vuoden täällä asuttuaan jo tietääkin, että jonkin ajan päästä saattaa tarvita lisätilaa.
– Tämä koti on hyvä esimerkki siitä, että edullisillakin löydöillä voi luoda hurmaavan tunnelman.
Pitkän ja kapean eteisen toiselle seinustalle Johanna teetti kaapistot kengille. Sen ylle jää hyvin laskutilaa avaimille, aurinkolaseille ja muille tarvikkeille.
Kylpyhuoneen uudistamiseen riitti kalusteiden ja peilin vaihto. Peilin Johanna valitsi Brosten valikoimasta.
Johannan kodista on vain viiden minuutin matka omalle toimistolle. Lenkille pääsee läheiselle rannalle Bambi-koiran kanssa.
Johannan löytämässä kaksiossa perusasiat olivat kohdillaan ja suurimmat remontit tehty. Ihanaan, harmaaseen keittiöön Johanna vain lisäsi yhden yläkaappirivin tuomaan lisätilaa korkeuksiin.
Seiniin hän poimi harmaan keittiönkaapeista mutta jätti katonrajaan reilusti lasketun linjan, jotta huonekorkeus hieman hämääntyy. Makuutilaan hän asennutti mustakehikkoisen lasiseinän. Kaikki entiset kalusteet olivat aivan liian suuria kaupunkikotiin, joten Johanna joutui hankkimaan uuden pöydän ja sohvan.
– Tässä kodissa olen saanut pysähtyä itseni kanssa raskaiden erovuosien jälkeen ja todeta, että kaikki tärkeä on vielä jäljellä. Kiitollisuus on sana, joka mieleeni nousee, kun ajattelen aikaa, jonka olen saanut täällä viettää.
Jutunteon jälkeen Johanna ja JP hankkivat yhteisen kodin Helsingin Kruununhaasta. Siellä mahtuu hyvin asumaan myös Johannan nuorin tytär Taimi.
Kommentoi »