Kotivinkki

Jenni antaa vanhoille ja rikkoutuneille tavaroille uuden tarkoituksen – ”Tuunaamalla siirrän esineitä sukupolvelta toiselle"

Jenni antaa vanhoille ja rikkoutuneille tavaroille uuden tarkoituksen – ”Tuunaamalla siirrän esineitä sukupolvelta toiselle"
Muotoilija ja sisustussuunnittelija Jenni Kaustinen, 29, pelastaa vanhoja esineitä joutumasta varastojen perukoille tai roskikseen. Hänen taitavissa käsissään puhelimiin syttyy valo, astianpaloista muovautuu koruja ja matkalaukuista kuuluu musiikkia.
Julkaistu: 14.5.2021
Valmiiksi palasteltuna materiaali vie vähemmän tilaa. Astianpalat odottavat mumman vanhassa ompelulaatikossa pääsyä työn alle. Hanskat ovat teräviä sirpaleita käsitellessä tärkeä suojaväline.

"Tarinoita pursuavat, vanhat esineet ovat kiinnostaneet minua lapsesta saakka, kun pääsin äidin kanssa tutustumaan huutokauppojen ja kirppisten maailmaan. Varsinaiseen lentoon sisustusinto lähti, kun muutin silloisen poikaystäväni, nykyisen aviomieheni kanssa ensimmäiseen yhteiseen kotiimme ollessani 15-vuotias. Opiskelija­budjettimme oli pieni, ja sisustimme sieltä täältä saaduilla eriparikalusteilla. Muokkaamalla niitä sain aikaan yhteensopivamman kokonaisuuden.

Jenni ja Teemu harrastavat musiikkia monessa muodossa. He soittavat yhdessä ja käyvät keikoilla. Vanha kapsäkki on oikeasti bluetooth-kaiutin.
Jenni huomasi, miten vanhat puvut täyttivät monen kaappeja, eivätkä liikkuneet edes kirppareilla laadukkaista materiaaleistaan huolimatta. Haaste luoda uutta ”ongelmajätteestä” oli kutkuttava.

Kun myöhemmin opiskelin huonekalu­muotoilijaksi, keksin tuunausdesignin. En halunnut luoda tyhjästä uutta kulutustavaraa, vaan jalostaa olemassa olevaa laadukasta materiaalia, johon liittyy usein tunneside. Tuunaamalla voin siirtää esineitä sukupolvelta toiselle. Mummon vanha ­lankapuhelin voi olla valaisimeksi muokattuna nuorelle mukava muisto mummolasta ja samalla hyötyesine. Vanhasta saa luotua aitoa ja sielukasta.

Uudet ideani syntyvät usein omasta tai läheisten tarpeesta tai ongelmasta. Mieheni musiikki- ja ­keräilyharrastus sai kotimme täyttymään erilaisista kaiuttimista. Jotain piti keksiä, jotta vanhoilla esineillä sisustettu kotimme ei riitelisi nykyteknologian kanssa. Siispä piilotimme kaiuttimet vanhoihin matkalaukkuihin!

En tuunaa mitään vain koristeeksi, vaan tavaralla on oltava käyttötarkoitus.
Jenni rakastaa vanhojen esineiden lisäksi pin up -vaatteita ja -asusteita. Kenkälestit hän on saanut eläköi­tyneeltä suutarilta.
Friidu-kissa pitää huolen, ettei Jenni uppoudu työhön liian moneksi tunniksi kerrallaan. Kuvassa testauksessa on matkalaukkupeti. Räsymattopäälliseen on kiva teroittaa kynsiään.

Ajatus astiakoruista syntyi kirjaimellisesti vahingossa. Kissamme pudotti lattialle rakkaalta mummaltani saamani kahvikupin. En raaskinut hävittää kauniisti kuvioituja sirpaleita, joten päätin tehdä niistä itselleni korut.

Kerran käsiini annettiin tarjoiluvati, joka oli ­kulkenut eräässä suvussa sukupolvelta toiselle, kunnes se halkesi keskeltä kahtia. Astia sai uuden elämän sukusormuksina, jotka annettiin suvun ­kaikille ­naisille.

Retroikään ehtineet lankapuhelimet tuovat mieleen nostalgisia muistoja. Jenni keksi luoda puhelimista hauskoja Haloo valo -valaisimia. Luurin sisällä on led-lamppu.
Pukureppu pelastaa synkimmänkin maanantain. Laukkufriikkinä Jenni kehitteli humoristisen repun, jonka avulla voi ottaa pukukoodin haltuun ihan uudella tavalla.
Yleensä Jenni tekee yhdestä astiasta kokonaisen koru­setin: yksi iso pala ­riipukseen, kaksi melkein samanlaista korviksiin ja kaunis yksityiskohta sormukseen.
Ajatus astiakoruista syntyi kirjaimellisesti vahingossa.

Mietin aina ennen aloittamista, mikä esineessä on viehättävää ja ajalleen tyypillistä. Sitten päätän, mitä piirteitä haluan säilyttää ja korostaa. Tärkeintä minulle on säilyttää vanhan esineen luonne ja historia ja yhdistää siihen vasta sitten uusi ­käyttötarkoitus. En tuunaa mitään vain koristeeksi, ja uuden esineen on myös oltava kestävä.

Suurin haaveeni on vanha puutalo, jonka saisin kunnostaa ja sisustaa kokonaan kierrätetyillä materiaaleja ja esineillä omaksi huvikummukseni."

Ihmiset lahjoittavat Jennille mielellään materiaalia, koska tietävät vanhan esineen saavan hänen käsissään uuden mahdollisuuden ja välittävän kodin.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee itse Molla Millsin suunnittelema kesälaukku! Osta tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti