Jääkaapin puhdistus ja siivous – asiantuntijan vinkit
Sisustus
Jääkaapin puhdistus ja siivous – asiantuntijan vinkit
Jääkaappi kannattaa puhdistaa ja siivota aina säännöllisin väliajoin. Samalla tulee käytyä läpi myös jääkaapin perukoille unohtuneet elintarvikkeet ja tarkastettua niiden kunto.
Julkaistu 2.12.2013
Kotivinkki

Jääkaapin puhdistus on tärkeää elintarvikehygienian kannalta antibakteriasuojauksen lisäksi. Säännöllinen siivous ehkäisee myös ummehtuneita hajuja.

Lähes kaikki jääkaapit ovat automaattisulatteisia, joten huurteenpoistosta ei tarvitse huolehtia, ellei laitteessa ei ole pakastinosaa. Joissakin tapauksissa, jos vaikka jääkaapin ovi on jäänyt raolleen, voi höyrystimeen kerääntyä niin paksu huurrekerros, että se ei ehdi sulaa sulamisjakson aikana. Silloin laite on sulatettava käsin. Painonapilla sulattava jääkaappi vaatii viikoittaisen sulattamisen.

Jääkaapin puhdistus

  1. Varaa työvälineiksi pesuvati ja -liina, kuivauspyyhe ja pesuaine. Älä käytä hankaavia pesimiä tai hankausaineita. Puhdistusaineeksi riittää käsiastianpesuaine, jonka ph on 6–8.
  2. Aloita puhdistaminen kun huurre on sulanut höyrystimestä. Irrota sitten jääkaapin pistoke pistorasiasta ja tyhjennä kaappi.
  3. Irrota, pese, huuhtele ja kuivaa hyllyt, vihanneslaatikot ja muut irrotettavat osat. Jotkut osat kestävät konepesua.
  4. Puhdista ja kuivaa jääkaapin sisä- ja ulkopinnat, ovi ja tiivisteet. Älä käytä tiivisteisiin vahvoja pesuaineita, pelkkä vesi riittää. Älä roiski pesuvettä ohjaustauluun tai valaisimeen.
  5. Jääkaapin pohjalle valunut vesi voi olla merkki siitä, että tyhjennysputki on tukossa. Tarkista siis lopuksi, ettei sulavesiputkessa ole tukoksia. Tukoksen voit avata esimerkiksi taipuisalla vaijerilla.

Muista myös tämä!

Jääkaapin alusta ja tausta tulisi imuroida kerran vuodessa. Samalla kannattaa tarkistaa kompressorin päällä olevan haihdutusastian kunto ja että sulavesiputken pää on haihdutusastiassa.

Tunkkainen haju jääkaapissa

Tunkkaisen hajun poistamiseen jääkaapista voit kokeilla väkiviinaetikkaa (10 ml litraan vettä) tai apteekissa myytävää kloramiinia (2 g litraan vettä), jolla jääkaappi pyyhitään. Myös ruokasooda (1-2 rkl) imee hajuja.

Heitä pois huonoksi menneet tuotteet

  1. Elintarvikkeiden kuntoa arvioitaessa parhaita indikaattoreita ovat oma näkö- ja hajuaisti.
  2. Purkissa lukee usein, kuinka kauan tuote säilyy avattuna jääkaapissa.
  3. Säilykkeet pitää heittää pois viimeistään silloin, kun niiden viimeinen käyttöpäivä on ohitettu.
  4. Kotitekoiset hillot voivat säilyä jopa vuosia, jos ne on säilötty hygieenisesti.
  5. Mikäli tuotteen pinnalla on hometta, maku on selvästi muuttunut ja säilyke haisee pahalta, heitä se pois.

Asiantuntija: Heli Mäntylä

Kommentoi »