Italialaisia kahvijuomia
Ruoka
Italialaisia kahvijuomia
Aamutuimaan italialaiset nauttivat maitokahvit eli caffèlattet. Sakean paksu kahvijuoma espresso sekä vaahdotetulla maidolla höystetty cappuccino ovat pitkin päivää hörpittäviä kahvinautintoja. Espressopohjaisissa juomavaihtoehdoissa löytyy jokaiselle jotakin.
Julkaistu 16.11.2010
Maku

Espresso – pikkuruisesta espressokupista nautittava vahva kahvi. Italialainen tilaa kahvilasta espressonsa sanomalla: un caffè.

Espresso doppio – kuin edellinen, mutta tuplana.

Espresso alto tai espresso lungo – korkea tai pitkä espresso, johon on käytetty hieman enemmän vettä.

Espresso ristretto tai basso – lyhyeksi jätetty espresso, noin 20 ml.

Caffè al vetro – kahvi tarjoiltuna lasista.

Espresso con panna tai caffè monichella – espresso kermavaahtopilven kera.

Caffè americano – reilusti kuumaa vettä espresson joukossa, tilavuus noin 150 ml.

Caffè corretto – ”korjattu” espresso, jossa mukana loraus jotain vahvaa viinaa, kuten grappaa tai likööriä.

Cappuccino – isossa kahvikupissa tarjoiltu kahvijuoma, jossa on 1/3 espressoa, 1/3 kuumaa, höyrytettyä maitoa ja loput kuohkeaa maitovaahtoa. Italialaiset juovat cappuccinonsa joko aamujuomana tai välipalana, ei koskaan jälkiruokana.

Caffèlatte – noin 1/5 espressoa ja loput höyrytettyä, kuumaa maitoa.

Latteccino – kuumaa maitoa lasiin ja päälle espressoa, koristelu maitovaahdolla.

Caffè macchiato – espresson päälle kaadetaan pieni tilkka vaahdotettua maitoa.

Latte macchiato – ”tahrattu maito” eli espressokahvia kaadetaan vaahdotetun maidon päälle lasiin. Alun perin miedosti kahville maistuva juoma oli tarkoitettu lapsille.

Caffè freddo – kylmäksi ravistettu espresso, joka on sokeroitu, ellet pyydä caffè freddo amaro.

1 kommentti