Italialaiset juustot
Ruoka
Italialaiset juustot
Italialaiset luonteikkaat juustot taipuvat mainiosti leivontaan. Tuloksena on maukkaita suolaisia ja kielen vieviä makeita herkkuja.
Julkaistu 16.11.2010
Maku

Ricotta

Pehmeä, hiukan mureneva tuorejuustotyyppinen ricotta (rasvaa 11 %) valmistetaan maidon herasta. Ricottaa voi tarjota sellaisenaan leivän ja hillojen kera tai käyttää cannelonien ja kreppien täytteenä pinaatin ja kasvisten kanssa. Ricotta sopii mainiosti myös juustokakun raaka-aineeksi.

Parmigiano

Laiduntavien lehmien maidosta valmistettua kovaa parmesaania kypsytetään 1–4 vuotta. Voimakasta, pikanttia juustoa ripotellaan perinteisesti raasteena pasta-annosten päälle sekä lastuina salaatteihin, risottoihin ja carpaccioihin. Raasteena myytävät parmesaanit menettävät makuaan nopeasti, joten juusto kannattaa ostaa palana ja raastaa tarpeen mukaan. Rasvaa parmesaanissa on noin 28 %.

Mozzarella

Pehmeät, valkoiset, pallon muotoiset juustot myydään tavallisesti suolaveteen säilöttynä. Mozzarella di bufala campana on alkuperäsuojattu juusto, johon saa käyttää vain vesipuhvelin maitoa. Muihin mozzarelloihin voidaan käyttää lehmän maitoa. Miedon hapahkoa juustoa käytetään alkupaloissa, salaateissa, pizzoissa ja pastoissa. Juuston rasvapitoisuus on 23 %.

Mascarpone

Hienostunut ja rasvainen (35 %) mascarpone on tuorejuustojen aatelia. Aitoa italialaista tiramisua ei voi valmistaa ilman mascarponea. Pehmeä tuorejuusto antaa täyteläisen maun myös kastikkeisiin, pastoihin ja risottoihin.

Gorgonzola

Pehmeä sinihomejuusto valmistetaan täysrasvaisesta lehmänmaidosta. Gorgonzola sisältää 50 % rasvaa ja sopii erinomaisesti sekä ruoanlaittoon että leivontaan. Tarjoa myös juustotarjottimella oliivien, pähkinöiden ja hedelmien kanssa.

Kommentoi »