Intohimoinen kymmenottelija rakensi kesämökillensä oman urheilukentän – "Ihmisellä on hulluja haaveita"
Rakenna ja remontoi
Intohimoinen kymmenottelija rakensi kesämökillensä oman urheilukentän – "Ihmisellä on hulluja haaveita"
Juha Multanen rakensi lajien harjoittelupaikat kesämökilleen. Ranta ja päärakennus uudistuivat täysin, takapihalle rakentui pienimuotoinen urheilukenttä.
28.2.2018
 |
Meidän Mökki

Järveen viettävässä jyrkässä rinteessä on pieni, ympäristöön sulautuva urheilukenttä ja ylempänä metsän kupeessa juoksurata. Mökkitontilla voi hypätä korkeutta ja pituutta, työntää aidon näköisestä ringistä kuulaa, treenata juoksustartteja ja aitajuoksua sekä pelata sählyä ja korista. Ilma-aseelle on ampumarata.

Minea, Sari, Minka ja Juha Multanen eivät ole katuneet päätöstä ryhtyä mökkeilemään.

– Ihmisellä on hulluja haaveita, toteaa idean isä Juha Multanen.

Puoliso Sari Multanen ei jää sanattomaksi.

– Kunpa mies ehtisi joskus vielä urheillakin.

Viime kesät ovat olleet työteliäitä. Hankkeet alkavat olla loppusuoralla, joten isäntä ehtinee pian keskittyä mielilajiinsa kymmenotteluun.

Mökki sulautuu väriän myöten ympäröivään luontoon.

Kiireet juontavat juurensa muutaman vuoden taakse. Juhan isän kunto heikkeni, eivätkä hänen vanhempansa pystyneet enää käyttämään mökkiä. Ilmaan heitettiin ajatus paikan myynnistä. Juha tyrmäsi idean alkuunsa, vaikka häneltä puuttuivat vahvat tunnesiteet lomapaikkaan.

Miehen vanhemmat rakennuttivat mökin 1995. Juha oli silloin jo työelämässä ja kävi mökkeilemässä harvoin. Silloin hän muistelee silmäilleensä erästä paikkaa rinteessä. Siinäpä olisi mitä otollisin paikka treenipaikalle, tosin lähde piti paikkaa kosteana.

– Ajattelin aina, että tontissa ja mökissä oli paljon potentiaalia, Juha muistelee.

Sari ja Juha päättivät ottaa lomapaikan haltuunsa, ja visiot alkoivat toteutua.

– Mökki oli turhan pimeä, ja puupinta hallitsi sisätiloja, Sari luettelee.

– Puusto mökin edustalla peitti näkymän, ja kulku rantaan oli vaarallinen, Juha lisää.

Mökkeily alkoi metsän raivauksella, ja työ jatkuu yhä. Järvinäkymät ovat koko ajan parantuneet, ja valoa pääsee entistä enemmän sisätiloihin.

Perhe asettui aloilleen 2013. Lomailun perusasiat piti saada kuntoon ennen urheilukentän tekoa. Ammattilaiset kaatoivat puita rannasta, ja perhe korjasi jäljet. Kaivuri teki vesirajaan hiekkarannan ja kesäkeittiön pohjat.

Timpurit nikkaroivat tontin molemmille sivuille portaat rantaan. Toiset tehtiin kaivurin kulku-uran päälle ja toiset saunalta, jonka edustalle työmiehet nikkaroivat terassin.

Portaat tulivat tarpeeseen jyrkkään rinteeseen.

Puiden kaataminen ja sisähirsien käsittely valkoisiksi toivat valon mökkiin.

– Vuosi oli 2014, sillä katselin läppäriltä Zürichissä järjestettyjä yleisurheilun EM-kisoja katon maalauksen ohessa, mies muistelee.

Keittiöön Juha asensi Ikean kaapistot timpurien kanssa. Seinän välitilan laatoituksessa sukulaismies auttoi, mutta Juha pääsi ensi kertaa elämässään kokeilemaan niitäkin hommia.

Perhe porautti kaivon riskillä, sillä alueen veden laadussa on ollut puutteita. Vesi oli kuitenkin laadukasta ja nousee hanaa kääntämällä keittiöön, saunaan ja rannan kesäkeittiöön.

Kesäkeittiö oli Sarin idea ja valmistui viime kesänä. Järvinäkymät ovat hienot ja paikkaan osuu ilta-aurinko.

Uuden kuivakäymälän Juha tilasi osina ja kokosi viikossa. Pyöreästä, nelilokeroisesta tyhjennysastiasta pyöräytetään aina uusi lokero mökkikauden alkaessa. Neljän vuoden päästä ensimmäiseksi täyttynyt on muuttunut mullaksi ja valmis tyhjennettäväksi. Vanha huussi sijaitsi ulkorakennuksessa ja sen paikalle syntyi kesähuone.

Juhan vanhemmat olivat muuttaneet päämökin wc-tilan varastoksi, ja nyt siitä tehtiin pieni työhuone. Netti toimii, sillä signaali tulee järven suunnasta eikä viereisen vuoren takaa.

Ensin hiki pintaan, sitten rannalle ja pulahdus veteen.

Urheilukentän Juha toteutti pari kesää sitten. Kaivinkoneyrittäjä tasoitteli paikan ja toi sinne soraa pohjaksi. Hetteinen maa kuivui salaojittamalla. Kentän päällysteeksi Juha asensi tekonurmen. Juoksuradan rakentaminen koetteli Juhan uskoa, mutta 25 metrin kiihdytyssuora valmistui kuitenkin metsään kentän yläpuolelle.

– Siihen upposi 20 kuormaa penkkasoraa. Pelkäsin vallin sortumista, mutta ilmeisesti istuttamani kasvillisuus on pitänyt sen kasassa.

Juoksumatot Juha sai Helsingin Eläintarhan kentältä, kun urheilupaikkaa remontoitiin EM-kisoihin 2012. Juoksuradan päässä on pituushyppypaikka.

– Liikuntavirastoista kannattaa tiedustella, olisiko näillä varastoissa tarpeetonta urheiluvälineistöä. Näin olen saanut tänne muun muassa korkeushyppytelineet, Juha neuvoo.

Pituushyppypaikka ja juoksurata on yhdistetty.
Mökkikentän kulmassa on betonista valettu kuularinki. Korkeushyppytelineet Juha sai ilmaiseksi.

Autotallirakennukseen Juha rakensi kuntosalin lähes kokonaan itse.

– Voimailulaitteita on tarjolla käytettyinä vähän, joten on iskettävä heti, kun sellainen tulee myyntiin. Tässä on ylätalja, leuanveto ja varmistettu penkkipunnerruspaikka. 800 euroa siitä oli vähän, sillä jo pelkät painot ovat tähtitieteellisissä hinnoissa, hän neuvoo.

Minea voimistelee autotalliin tehdyllä kuntosalilla.

Ehkäpä pian olisi aikaa keskittyä urheiluun?

– Sari hei, pitäisi jutella työmiesten kanssa pääoven aukon laajentamisesta ja korvaamisesta liukulasilla. Pääovi voisi siirtyä toiselle sivulle. Ehtisikö tänä vuonna? Juha pohtii.

Sari ilme kertoo, että miehen panostus urheilu-uraan on jälleen vaarassa siirtyä.

Hiekkatekonurmi oli urheilukentän kallein yksittäinen investointi. Minka ja Minea pelaavat siellä toisinaan sählyä.
Kommentoi »