Unelmien Talo&Koti

Ilonan ja Jannen itse rakentamassa puutalossa on kosolti ajan patinaa, rauhallisia sävyjä ja kekseliäitä ideoita – ”Nyt koti on niin valmis kuin olla voi”

Ilonan ja Jannen itse rakentamassa puutalossa on kosolti ajan patinaa, rauhallisia sävyjä ja kekseliäitä ideoita – ”Nyt koti on niin valmis kuin olla voi”
Ilona ja Janne Pietiläisen lenkkipolut johtivat kerta toisensa jälkeen Äänekosken korkeimmalle kohdalle. Nyt unelma valkoisesta puutalokodista metsän laidalla on toteutunut. Lämminhenkinen sisustus on yhdistelmä keräilylöytöjä, marokkolaistyyliä ja persoonallisia oivalluksia.
Julkaistu: 7.5.2021
Ilonan ja Jannen koti on vuonna 2018 valmistunut 160 neliön omakotitalo Äänekoskella. Perheeseen kuuluu myös 16-vuotias Pietu-poika ja australianpaimenkoira Myrsky. Ulko-oven metallinen katos on teetetty peltisepällä. Ikkunakatokset muuttivat entisestä kodista uuteen. Mustiksi maalatut nurkkalaudat antavat pontta vaalealle ulkomaalille.
Ilona on päällystänyt muhkean kranssin sammaleella. Alla on sanomalehden sivuista pyöritelty kranssipohja. Se kannattaa kastella ennen sammaleen kiinnittämistä, jotta kranssi säilyy tuoreena pitkään.
Korkealla mäellä, siellä missä tuulee melkein aina, kohoaa Ilona ja Janne Pietiläisen kotitalo. Kotia ympäröivät kivien muodostamat rinteet, sillä nousu olisi liian jyrkkä nurmikolle. Kuistilta avautuva maisema siintää yli järven ja päätyy metsään.
Näkymään kuuluu talon vahti Myrsky. Australianpaimenkoira nousee kahdelle tassulle, hypähtää pari kertaa ja haukahtaa iloisesti.
– Myrskyä ei tarvitse pelätä. Se on hänen tapansa tervehtiä. Herra on mukana aina ja kaikessa, tahtoipa sitä tai ei.
Lasikuistin toiseen päähän on sijoitettu Affarin rottinkisohva. Aurinko­varjo vie ajatukset kesään. Se on tuotu aikoinaan Haaparannasta. Ilona hankki marokkolaishenkiset valaisimet ollessaan työmatkalla Helsingissä.
Ilona haluaa rikkoa tyylejä, joten hän on tuonut marokko­laisittain sisustetulle lasikuistille vanhat aitan­portaat eli palan suomalaista maaseutua. Sermi on ruotsalaisen Affarin mallistosta.
Koti on täynnä omaperäisiä oivalluksia, jotka Ilona ideoi ja Janne-puoliso toteuttaa.
Tarjottimet ja kannut ovat päätyneet seinälle astiakaapin kätköistä. Janne on yhdistänyt ne toisiinsa popniiteillä. Kollaasi kasvaa sitä mukaa kuin löytyy uusia astiapareja.
Ilona valitsi etukuistin lattiaan Flooriasta hankittuja laattoja. Laatoitus on osoittautunut käteväksi koiraperheessä. Pahvisen nukketalon Ilona tilasi Venäjältä. Perhe kasasi sen jouluyönä. 1800-luvun sohva on ostettu Kyyjärven Sisustusrustiikista.
Valkoinen puutalokoti on jo perheen kolmas. Nykyisen kodin ulkosävy oli määrätty kaupungin säännöissä sinertäväksi. Onneksi viranomaisilta heltisi lupa värinvaihtoon. Perhe aloitti rakentamisen syksyä vasten. Silloin kylmä tuuli puhalsi mäelle ja syysmyrskyt uhmasivat urakoijia kaikella voimallaan. Kevätauringon lämmittäessä on vaikea kuvitella silloisia vastoinkäymisiä.
– Syksy ei tosiaankaan ollut paras aika aloittaa rakentamista. Hymy kyllä syveni maalatessani valmiin kodin ulkoseiniä valkoisiksi kolme vuotta sitten tähän samaan aikaan.
Keittiöön haluttiin maltillinen määrä kaapistoja. Janne rakensi hellan alle lisätilaksi laatikon ja verhoili sen päätylevyn klapinpätkillä. Laatikossa säilytetään etupäässä Myrskyn ruokaa.
Jannen tapaa usein keittiössä kokkailemassa. Nurkassa on keittiön ainoa yläkaappi, 1800-luvun talonpoikaiskaapin yläosa, joka on aikoinaan ostettu Mirantik-liikkeestä Tampereelta. Se on yksi niistä huonekaluista, joista Ilona ei aio luopua koskaan. Janne on nikkaroinut tiskialtaan yläpuolella olevat hyllyt.
Ilona tykkää pitää jokapäiväisessä käytössä olevat astiat käden ulottuvilla. Vanhat valkoiset Arabian astiat ovat yksi keräilykohteista. Kun värimaailman on yhtenäinen, kattauksella voi leikitellä mielin määrin.
Perhe syö joka päivä päivällisen yhdessä keittiönpöydän ääressä. Se on tapa, josta halutaan pitää kiinni.
Talon paikka valikoitui ympäröivien näkymien ja läheisen metsän vuoksi. Aivan pihan tuntumasta pääsee metsäpoluille, jotka kiertävät Keiteleen rannoilla. Ilonan – ja Myrskyn – mielestä metsä on aarreaitta:
– Minä kuljetan kranssitarpeet korissa kotiin, ja vierellä poukkoileva Myrsky kantaa omat keppinsä uljaasti perille saakka.
– En osaa kuvitella elämää ilman metsän läheisyyttä. Parasta on se, että saan juosta siellä vapaana Myrskyn kanssa. Somistan kotia lähimetsästä poimituilla luonnonmateriaaleilla kaikkina vuodenaikoina.
Janne rakensi keittiön ja olohuoneen välille ladonoven näköisen tilan­jakajan ja vahasi sen mustaksi. Kiskoilla liukuvan oven voi vetää syrjään. Keittiön kaikki alakaapistot ovat vetolaatikoita. Ruokapöytä on Jotexilta. Osa tuoleista on antiikkia, osa hankittu uutena. Näyttävät kattovalaisimet Ilona tilasi Kaunis Coto -liikkeestä Ylöjärveltä.
Jo Ilonan ja Jannen ensimmäisessä ­koti­­talossa oli sininen sohva. Uusin lepo­kaluste tilattiin Kodin Ykkösestä, ja siinä on tilaa isommallekin porukalle. Rouhean lypsyjakkaran Ilona löysi Patinapuodista. ”Olen ensimmäiseltä ammatiltani karjakko, joten jakkaralla istuessani voin palata navetan tunnelmiin.”
Olohuoneen tilaihme on ranskalainen vaatekaappi, joka hankittiin Tori.fistä. Oven taakse mahtuu iso osa astia­keräilijän aarteista. Ilona rakastaa patinoituneita pintoja. Kauniisti kulahtaneen narsissiruukun hän löysi vaasalaisesta Rummet Brevid -sisustusliikkeestä. Tapetti on Nocturne Sense of Silence -mallistosta ja ostettu Värisilmästä.
Kaikissa kodin tapetoiduissa tiloissa on käytetty samaa kuosia. Väri vain vaihtuu huoneesta toiseen.
Kamiinan paikka on olohuoneessa. Se hankittiin Jyväskylän Takkakeskukselta, ja Janne asensi sen paikoilleen.
Nojatuoli on Pentikiltä, Ilona vain verhoili sen istuinosan uudelleen. Vanha, jo riisuttu öljylyhty on ostettu paikalliselta kirpputorilta. Siinä poltetaan kynttilää.
Myrskyn lempipaikka on sohvalla. Siitä voi seurata koko talon tapahtumia. Pörheä talja on tilattu Taljakaupasta.
Rakennusajan pölyt ovat jo hälvenneet. Jannen rakentamassa talossa on tilaa koko perheelle ja Ilonan studiolle. Korkeat oleskelutilat tuovat avaruuden tuntua, ja lasikuistit kylpevät valossa.
Rakennusaikainen työnjako oli selvä: Ilona tarttui pensseliin ja Janne hoiti kaiken muun työn. Pietu toimi kantoapuna ja levitti sisustuslaastit keittiöön ja kamiinan taakse.
– Meillä oli kolmen rakentajan kolmikko. Pietun kanssa yritimme avustaa aina kriittisissä vaiheissa. Ihan aina en tosin tiedä, oliko meistä apua vai haastetta itse mestarille.
Sisustus eli koko rakennusajan, sillä vaihtoehtoja oli niin valtavasti. Aamulla herätessäni saatoin olla ihan eri mieltä kuin nukkumaan käydessäni.
Makuuhuoneen pehmeään mattoon on mukava upottaa paljaat varpaat. Matto ostettiin Sotkasta. Päiväpeite tilattiin Ellokselta. Koristeellinen ritilä sängynpäädyssä on Affarin valikoimista.
Makuuhuoneessa on sama Värisilmästä han­kittu Nocturne Sense of Silence -tapetti kuin olohuoneessa, mutta tummansinisenä. Ilona uskoo värin varmistavan rauhallisen unen.
Katso lisää kuvia kodista Ilonan Instagram-tililtä: @valkoinen_puutalokoti
1 kommentti