Avotakka

Ilmari Lappalainen suunnitteli tuoleja, joilla jaksoi istua vaikka koko illan – tutustu muotoilijaan ja hänen tyyliinsä

Ilmari Lappalainen suunnitteli tuoleja, joilla jaksoi istua vaikka koko illan – tutustu muotoilijaan ja hänen tyyliinsä
Sisustusarkkitehti Ilmari Lappalainen keskittyi suunnittelemaan erilaisia tuoleja. Hänen tyylinsä rakentui selkeälle muotoilulle ja hyvän ergonomian tavoittelulle. Kuinka hyvin tunnet hänen huonekalujaan?
Julkaistu: 22.4.2022

Ilmari Lappalainen (1918–2006) valmistui ensin puutyönopettajaksi vuonna 1939 ja sisustusarkkitehdiksi 1947. Valmistumisensa jälkeen hän sai suunnittelijan paikan Askon tehtailta Lahdesta. Vuodesta 1960 Lappalainen toimi yrityksen sisustuspalvelun päällikkönä ja muiden tehtävien ohella Askon tavaratalojen, julkisten tilojen ja hotellien sisustussuunnittelijana sekä opettajana. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1978.

Iso osa Ilmari Lappalaisen kalusteista on pikkutuoleja tai lepotuoleja. Vuosina 1956–58 hän piirsi 18 mallia, joista usea päätyi tuotantoon.

Suurimpia menestyksiä oli Olli Borgin kanssa vuodesta 1954 lähtien kehitelty Askolette-sarja. Kalusteissa käytettiin tehtaan innovaatiota, Askolette-vaahtokumia. Kun näitä kalusteita korjataan, käy ilmi, että materiaali on hapertunut ja jopa muuttunut jauhomaiseksi.

Metalli-Pulkka raheineen kuuluu Lappalaisen vuosina 1963–68 suunnittelemaan kalustesarjaan, jossa on sekä metalli- että puurunkoisia istuimia. Ajatuksena oli luoda mahdollisimman kompakti ja mukava lepokaluste. Pulkka-sarjasta onkin vuosien kuluessa tullut yksi Lappalaisen tunnetuimmista töistä. Kuva Bukowskis.

Tyylin kulmakivet

Enin osa Ilmari Lappalaisen tuotannosta perustuu modernille ajattelulle, jossa arkinen, selkeä muotoilu yhdistyy hyvän ergonomian tavoitteluun. Columna-sarjaa myytiin jopa terveystuolina, koska se tuki lannerangan yläosaa. Bambino-tuolista muotoilija on kertonut Asko-lehden vuoden 1956 ensimmäisessä numerossa näin: ”Ei siis varsinainen lepotuoli eikä pikkutuoli, vaan tuoli, jossa olisi helppo istua ja joka sopisi myös kahvipöydän tuoliksi.”

Kaikissa kalusteissaan Ilmari Lappalainen käytti taitavasti hyväkseen puusepäntaitoja ja sarjatuotannon mahdollisuuksia.

Halutuimmat

Laila-sohvakalusto otettiin jopa uustuotantoon osana Askon 90-vuotisjuhlamallistoa vuonna 2008. Vintagemarkkinoilla suosittuja ovat olleet Pulkka, Rex-nojatuoli sekä Bambino- ja Columna-pikkutuolit.

Ilmari Lappalaisen suunnittelemia huonekaluja

Nojatuoli Emiliassa 1960-luvulta viehättää erityisesti elegantti tiikkirunko. Kuva Bukowskis.
Bambino on vuodelta 1955. Sen selkä ja istuinosa ovat vaneria, ja pehmustuksessa on käytetty vaahtokumia. Kuva Bukowskis.
Massiivikoivuinen seinähylly Leo on harvinaisuus Lappalaisen tuotannossa. Kuva Bukowskis.
Columnasta vuodelta 1956 on useita versioita, tässä lakatusta koivusta ja tiikkivanerista tehty. Kuva Bukowskis.
Sohvapöytä 3418 on Askon 1950-luvun tuotantoa. Kansi on vaneroitua jalavaa ja mustat jalat metallia. Kuva Bukowskis.
Laila-nojatuolin sulavat muodot ja pehmustus paljastavat, että se edustaa 1940-luvun suunnitteluihanteita. Kuva Bukowskis.
Kommentoi »