Ilma-vesilämpöpumppu öljykattilan kylkeen – puolet pois lämmityskustannuksista
Mainos: Kaukora
Ilma-vesilämpöpumppu öljykattilan kylkeen – puolet pois lämmityskustannuksista
Älä turhaan heitä toimivaa öljykattilaa pois, vaan täydennä sitä ilma-vesilämpöpumpulla. Saat modernin hybridilämmitysjärjestelmän, jolla voit säästää jopa puolet vuosittaisesta energialaskusta.
29.3.2018

Jos pientalossa on hyväkuntoinen öljylämmitysjärjestelmä, se kannattaa säilyttää. Rinnalle kannattaa kuitenkin hankkia ilma-vesilämpöpumppu, joka hyödyntää tehokkaasti ulkoilmaan varastoitunutta auringon energiaa.

– Kun talossa on ilma-vesilämpöpumppu ja öljykattila, voidaan hyödyntää kummankin lämmitysmuodon parhaat puolet, sanoo Motivan energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna.

Öljyn paras puoli on suuri huipputeho, joka pitää talon lämpimänä kovillallakin pakkasilla. Kipakoilla keleillä energian kysyntä on suurta ja etenkin pörssisähkö kallista, mutta öljypoltin tuottaa tehokkaasti lämpöä vain hippusella sähköä.

Ilma-vesilämpöpumpun paras puoli on puolestaan se, että laite tuottaa normaalikeleissä paljon tehoa hyvällä hyötysuhteella. Ja juuri se tuo suuret säästöt, sillä ilma-vesilämpöpumppu huolehtii suurimmaksi osaksi pientalon lämmityksestä ja käyttöveden tuotosta.

– Mitoituksesta, kohteesta ja laitteista riippuen öljypoltin voi tulla mukaan jossakin 5 ja 20 pakkasasteen välillä. Käyttöveden lämmityksessä öljyä voidaan käyttää apuna vaikka koko vuoden, jos halutaan, Seuna kertoo.

Öljynkulutuksen seuranta voi tuottaa iloisia yllätyksiä ilma-vesilämpöpumpun asennuksen jälkeen – parhaimmillaan öljyä kuluu jopa 80 % vähemmän lämpöpumpun rinnalla. Kuva: AdobeStockSeunan mukaan öljynkulutus voi pienentyä vuodessa jopa yli 80 prosenttia sen jälkeen, kun öljykattilan rinnalle asennetaan ilma-vesilämpöpumppu. Euroissa säästö voi olla hyvinkin puolet.

Ilma-vesilämpöpumppu on huomattavasti edullisempi hankkia kuin esimerkiksi porakaivon tai muun keräyspiirin tarvitseva maalämpö. Öljykattilan ja ilma-vesilämpöpumpun yhdistelmä voikin olla moneen pientaloon sopivin vaihtoehto.

Seuna muistuttaa, että tällaisen hybridijärjestelmän, eli kahta tai useampaa eri lämmönlähdettä käyttävän laitteen yhteispeli toimii parhaiten automatiikan ohjaamana, hyvin suunniteltuna ja laadukkaasti asennettuna.

Ilma-vesilämpöpumppu sopii moneen

Myös Kaukoran myyntijohtaja Mikko Hummelin pitää ilma-vesilämpöpumppua täydellisenä parina öljylämmitykselle. Yhdistelmä tekee vanhasta laitteistosta kerralla modernin, pääasiassa uusiutuvaa energiaa hyödyntävän lämmitysjärjestelmän.

– Kannattavin lähtökohta on, kun öljykattila, -poltin ja -säiliö ovat vielä kunnossa ja hormissakin teräksinen sisäpiippu valmiina. Ei haittaa, vaikka niillä olisi ikää jo vaikka 10–15 vuotta. Ilma-vesilämpöpumppu ja mahdollinen uusi varaaja on helppo asentaa siihen rinnalle, Hummelin kertoo.

Hummelin korostaa, että ilma-vesilämpöpumppu pitää mitoittaa kiinteistökohtaisesti, koska talot ovat erilaisia. Jokaiseen pientaloon, niin vanhaan kuin uudempaan, patteri- tai lattialämmitykseen, löytyy aina täsmäratkaisu, joka tarjoaa asumismukavuutta ja suuret säästöt.

Hummelinin mukaan öljykattilan rinnalle tuleva ilma-vesilämpöpumppu maksaa asennuksineen noin 7 000–12 000 euroa. Koko ketjun laatu on tärkeä, jotta laitteet toimivat saumattomasti. Siksi projektiin kannattaa valita ammattitaitoinen kumppani.

– Nykyaikaiset lämpöpumput ovat luotettavia ja vaivattomia käyttää, kunhan asennus hoidetaan ammattitaitoisesti, hän korostaa.

Jäspi Basic Nordic tuo tuntuvaa energiansäästöä öljylämmittäjälle. 8 kW:n paketin (sisältää monoblock-ulkoyksikön, maatelineen ja ohjausyksikön) ohjehinta on 7 750 e + asennustyöt. Vaihtoehtoina myös 12,16 ja 20 kW:n versiot.
Jäspi Basic Split on edullinen vaihtoehto vanhan öljykattilan rinnalle. 8 kW:n paketti (sisältää ulkoyksikön, maatelineen, ohjausyksikön ja Splitbox-lämmönvaihtimen) 4 990 e + asennustyöt. Myös 12 kW:n versio.

Lue lisää:

2 kommenttia