Kotivinkki

Iidan ja Antti-Jussin vintagekoti on unelmien täyttymys – pääsee jopa omalta laiturilta jokeen uimaan: "On tämä aikamoista, elämä yllättää!"

Iidan ja Antti-Jussin vintagekoti on unelmien täyttymys – pääsee jopa omalta laiturilta jokeen uimaan: "On tämä aikamoista, elämä yllättää!"
Iida ja Antti-Jussi hurahtivat klassiseen vintagetyylin, kun he sisustivat 1960-luvun joenrantataloaan Pirkanmaalla.
Julkaistu: 12.7.2022

Kolme matalaa tiilitaloa seisoo rinnakkain rauhallisen tien varrella Pirkanmaalla. Alapuolella on oma jokiranta. Talot on rakennettu 1960-luvulla läheisen tehtaan päällystön työsuhdeasunnoiksi. Puolet talosta on ollut edustustilaa, ja yksityinen puoli on erotettu liukuovilla. Yksi taloista henkii myös sisältä 1960-lukua, ja asukkaat Iida ja Antti-Jussi luonnehtivat tyyliään klassiseksi vintageksi. Heidän kodissaan on 5 huonetta + keittiö ja yhteensä 180 neliötä.

Iida, kotia vaihtaessanne löysitte jotain aivan muuta kuin etsitte. Miten siinä niin kävi?

Tämä asunto ei tosiaan ollut rakkautta ensisilmäyksellä. Etsimme vanhaa rivitaloa läheltä Tampereen keskustaa, mutta lähdimme kuitenkin katsomaan tätä erillistaloa kauempaa. Oli pimeää ja vettä satoi vaakatasossa. Näytöllä oli silti paljon väkeä. Ajattelin, että ei ikinä! Muutama päivä meni, ja tulimme kuitenkin katsomaan taloa uudestaan valoisalla. Oli satanut lunta, ja joki välkehti alhaalla. Teimme tarjouksen ja saimme asunnon.

Tiikkiruokapöytä on olohuoneessa. Nahkaiset tuolit ovat Iskun vanhaa mallistoa. Pariskunta vierasti ensin edellisten asukkaiden laittamaa korkkiseinää, mutta alkoi pitää siitä myöhemmin.
Takka on alkuperäinen. Se jakaa olohuoneen ruokailutilaan ja oleskelupuoleen. ­Artekin hyllyillä on designlasia ja koriste-­esineitä. Itämainen matto on parikymmentä vuotta vanha.
Olohuoneen ikkunalla on Kaj Franckin suunnittelemia Ateenan aamu -lasipalloja. Lattiavalaisin on Artekin A810. Iida istuu nojatuolissa, joka on Ray ja Charles Eamesin suunnittelema Lounge Chair. Iida on perheen viherpeukalo.

Mikä teitä viehätti 1960-lukulaisuudessa?

Pidämme yksitasoisuudesta, isoista ikkunoista ja avarista tiloista. Valo kulkee huoneissa hienosti. Monet ajan talot on remontoitu vähän pilalle. Täällä oli onneksi säästetty esimerkiksi tammiset liukuovet, sisääntulon lasiovet ja tiilinen takka. Edelliset asukkaat olivat laittaneet takaisin tammiparkettia ja korkkilattiaa. Viehätyn aikakauden yksinkertaisuudesta ja funktionaalisuudesta.

Liukuoven takaa alkaa arkkitehdin suunnittelema yksityinen puoli. Tv- ja vierashuoneen senkki ja pöytä löytyivät Tori.fistä.
"Sininen kausi oli 1990-luvulla, ja ajattelin, ettei enää ikinä, mutta nyt se hiipii takaisin."
Iida joogaa ja kuuntelee musiikkia omassa huoneessaan. Sohva on Artek 555. Sauli Iso-Lähteenmäen taulu Linnun uni vuodelta 2009 oli ensimmäinen taidehankinta. Tapetti on Kiurujen yö.

Mitä remontoitte saadaksenne kodista omantyylisen?

Edelliset asukkaat olivat retrohenkisempiä, ja heillä oli seinissä muun muassa sinistä ja keltaista. Maalasimme peittoon rajuimpia värejä. Keit­tiön alakaapit säästimme, kaikki muu meni uusiksi. Lattia ja seinät kaakeloitiin. Lisäsimme myös yläkaapit, sillä Antti-Jussi ei voisi elää ilman astiankuivauskaappia. Askartelimme ikkunalaudat sinisistä kaakeleista.

Seinälaatat löytyivät Tori.fi:stä, ne olivat uudiskohteen ylijäämää. Samaa laattaa tulee myöhemmin remontoitaviin vessoihin. Lattialaatat ovat Laattapisteestä. Keittiön tammitasot sopivat aikakauden henkeen. Valaisin on Tapio Wirkkalan Tiima vuodelta 1959.
Aamiainen syödään keit­tiössä pikkupöydän ääressä. Valaisin on Artekin A110. Pariskunta laittoi ikku­naan omaksi yllätyksekseen verhot. Verhoja on pidetty viimeksi ”viisi asuntoa sitten”.

Miten tämä koti muutti tyyliänne?

Samanlainen sisustusmakumme helpottaa elämää. Tämäkin on tyyliltään vintagekoti. Meillä on ollut seitsemän yhteistä kotia, ja olemme vaihtaneet muutaman vuoden välein vuokra-asunnosta omaan kaksioon, kolmioon, neliöön ja nyt viiden huoneen asuntoon. Aiemmat 1950-luvun kodit olivat hillittyjä, ja meillä oli enemmän harmaan sävyjä. Vuosi sitten en olisi ajatellut asuvani tällaisessa kodissa. 1960-luku on tuonut lisää värejä sisustukseen. Sininen kausi minulla oli viimeksi 1990-luvulla, ja ajattelin, ettei enää ikinä, mutta niin vain sekin on alkanut hiipiä takaisin.

Taulu on taidegraafikko Anne Mäkelän Kartalla. Artekin ritiläpenkillä on komeaksi kasvanut peikonlehti ja Lillemor Mannerheimin suunnittelema seeprafiguuri.
Makuuhuone löysi paikkansa viileimmästä huoneesta. Seinässä on Tikkurilan Mulperi-maalisävy. Sama sävy on olohuoneessa ja tv-huoneessa. Taulu on Lumi Saarikosken Halla vuodelta 2013.

Miten vanhojen huonekalujen arvostus ­näkyy kodissanne?

Mielestämme talon arkkitehtuurin ja sisustuksen on hyvä puhua samaa kieltä, ja meille on tärkeää, että sisustuksessa on aitoa ajan kamaa. Kaikki mahdollinen, paitsi sänky ja sohva, on vintagea. Ostamme huonekaluja paljon vintageliikkeistä ja Tori.fistä. Haluamme hankkia vain laadukkaita ja kestäviä tavaroita, jotka kestävät loppuiän. Meillä ei tunneta kausisisustusta. Asuin lapsuuteni 1950-luvulla rakennetussa kerrostalossa, ja monet kalusteet ovat kestäneet hyvinä sieltä asti. Olisin teininä halunnut jotain Ikeasta, muistaakseni muovituolin, mutta isäni ei suostunut. Rakkaus vuosisadan puolivälin modernismiin on periytynyt vanhemmiltani. Antti-Jussi asui lapsuutensa 1960-luvun kodissa ja kasvoi samaan kulttuuriin.

Harrastan kirpputoreja ja vintageliikkeitä, ja monet meidän kalusteistamme ovat Tampereen keskustassa sijaitsevasta Gusta Design -liikkeestä. Olen niin innostunut vanhoista huonekaluista, että haaveeni on oma vintageputiikki, jossa myytäisiin vanhoja huonekaluja ja designlasia.

Suuri kirjahylly han­kittiin jo edelliseen 1950-luvun kotiin, jossa oli korkeammat huoneet. Uudessa kodis­sa sokkeli piti jättää pois. Hyllyn on tehnyt Suomen Trikoon puuseppä 1960-luvulla. Kattolamppu on Tori.fistä.

Miltä asuminen ensimmäistä kertaa omassa talossa tuntuu?

Olemme asuneet aiemmin vain kerrostalossa, joten olemme täällä hieman ”pakkopuuhaajia”. Meille melkeinpä riittäisi pieni atriumpihamme, mutta lisäksi meillä on vielä iso nurmialue ja rinne. Kaksi koiraamme ovat onnessaan, kun saavat ravata ympyrää ja jahdata toisiaan aidatulla pihalla. Minustakin on tullut pihankuopsuttelija.

"Ensimmäisessä omassa talossamme minusta on tullut pihankuopsuttelija."
Lasiterassilla voi tehdä töitä jo varhain keväällä tai myöhään syksyllä, mutta kesällä se paahtuu helteiseksi.
Talon sivulla on toinen, hienojen tiiliseinien kehystämä terassi. Terassikalusteet on hankittu Rustasta.

Miten elämänmuutos on sujunut?

Joenrannassa on oma laituri, ja kun kävin ensimmäistä kertaa siitä uimassa, ajattelin, että on tämä aikamoista! Kannatti lähteä kauemmaksi keskustasta. Tässä kodissa toteutui monta asumisen unelmaa, joista ajattelimme, etteivät ne toteudu koskaan. Meillä oli vuosikausia pitkä toivelista: yksitasoinen koti, alkuperäinen tunnelma, isot tilat, takka ja piha. Rantaa emme osanneet edes toivoa. Välillä elämä yllättää.

Koti sijaitsee joenrannalla.
Uintireissulta noustaan portaat ylös kotiin.
3 kommenttia