Unelmien Talo&Koti

Ihmisten kalloja, hain hampaita ja pantterin pää! Tatuointitaiteilijan kodissa on aina halloween

9

Lauran ja Mikon pihapiirissä vallitsee seesteinen maalaistunnelma, mutta sisällä koittaa yllätys. Hirsiseinäinen tupa on täynnä keräilyaarteita täytetyistä linnuista kymmeniin kalloihin.
Teksti Virpi Karjalainen
Kuvat Sari Rantanen

Keräily, sisustus ja remontointi ovat Laura Paasosen rakkaimmat harrastukset. Läpi kodin kulkee dramaattinen pääkalloteema. Kokoelmat ovat kauniisti esillä mummolan vanhoissa kaapeissa ja lipastoissa.

Lauran lisäksi 130-neliöisessä talossa asuu hänen puolisonsa Mikko Lampinen.

Ulkoapäin ei arvaa, mitä yllätyksiä perinteinen punainen puutalo kätkee sisäänsä. Eläinrakas Laura viettää vapaa-aikaansa lemmikkiensä parissa. Kuvaan suostuteltiin Eeli-poni.

”Kun kahdeksan vuotta sitten löysin 1930-luvulla rakennetun punaisen hirsitalon Mikkelin läheltä Anttolasta, kirvesmiesisäni puuskahti, ettet taida tyttö tietää mihin liemeen olet kätesi pistämässä. Talo piilotteli 1970-luvulla remontoitujen oranssien, keltaisten ja vihreiden seinien ja muovipintojen alla. Edessä oli pitkä remonttiputki talon päivittämiseksi nykypäivään ja omaan tyyliini.

Olin löytänyt unelmieni kodin. Halusin maalaistalon, jossa olisi tilaa eläimille ja joka olisi kaukana kerrostaloista, joissa olin siihen asti asunut.

Lapsuuteni tähtihetkiä olivat lomat maalla mummolassa. Sellaista elämää halusin viettää myös aikuisena.

Viikunapuu eteisessä antaa viitteitä kodin eksoottisesta tyylistä. Hyllyn päällä oleva krokotiili löytyi Fiskarsin antiikkimarkkinoilta. Oleskelutilan värimaailma on maanläheinen. Harmaa sohva on Sotkasta. Takorauta ja tekstiilien etniset kuviot luovat eksoottista tunnelmaa. Koirat saavat liikkua vapaasti kodissa. Sohva on yksi niiden lempipaikoista. Hirren ja puulaatikoston patina antavat kauniin taustan Pekka Hannulan taululle ja sarvipäiselle kallolle. Vanha teollisuuslamppu valaisee asetelmaa.

Toimin pienyrittäjänä New Era Tattoo -tatuointiliikkeessä Mikkelissä, ja vapaa-ajalla hoidan eläinkatrastani.

Meillä on kaksi ranskanbulldoggia Enni ja Hertta sekä ulkona vielä vahtikoirat Thora, Lili ja Elli, jotka ovat cane corsoja. Navetassa asustaa lähes 50 kotieläintä maatiaiskaneista riikinkukkoihin. Syömme omien kanojen luomukananmunia ja viiriäisenmunia. Piha-aitauksen uusimmat tulokkaat Kepa-aasi ja Eeli-poni pitävät seuraa lampaille ja kylässä käyville sukulaislapsille.

Suuri hirsiseinäinen tupa on täynnä keräilyaarteita. Ruokailutilan nurkassa mustanpuhuva korppi silmäilee lasikuvun alta. Vitriinikaapeissa on esillä muun muassa hain hampaat ja villisian pää sekä nooanarkillinen muita eläimiä. Joukossa on paviaanin, pikkuapinoiden, koirien ja pässien kalloja.

Matkoilta tuon aina löytöjä kotiin, sillä antiikkiliikkeet ja kirppiskojut vetävät minua puoleensa. Minulla on ihmisten kalloja, joita on käytetty kouluissa opetuksessa. Lepakon luuranko on löytö Helsingin tatuointimessuilta. Työhuoneen eläinjulisteet ovat Pariisista ja kaunis oopiumipiippu matkamuisto Thaimaasta.

Kotimaassa suuntaan usein antiikkipäiville. Fiskars on yksi suosikkikohteistani. Minulle on tärkeää, että tavaroilla on tarina.

Kierrätyspuusta tehty reilun kokoinen ruokapöytä löytyi Vepsäläiseltä. Sitä ympäröivät eri puolilta kerätyt valkoiset pinnatuolit. Kattovalaisimet ovat Ikeasta. Viherkasvit on korvattu maljakoihin asetelluilla eukalyptuksen lehdillä. Peiliksi muutettu ikkunakehys on pelastettu sotilastukikohdasta, jossa myös marsalkka Mannerheim majaili aikoinaan. Ruokailutilan nurkassa musta korppi tarkkailee ruokailijoita lasikuvun alta juustokiekko suussaan. Toimiva kaakeliuuni on saanut kaveriksi herkän pastellisävyisen pääkallotaulun. Jättinojatuoli olohuoneen nurkassa on Enni-koiran valtakuntaa. Mikä on köllötellessä! Thaimaasta tuotu koristeellinen oopiumipiippu on luuta ja messinkiä ja ostettu sikäläisestä antiikkiliikkeestä.

Yksi erikoisimmista löydöistäni on vanha pantterinpää. Eläinten kalloja on kertynyt vuosien mittaan kymmeniä, ellei satoja, sillä kiinnostuin kalloista jo lapsena. Kerran halusin tuoda hirven pään kotiin, mutta äiti kielsi. Nykyään kaverit tuovat löytämiään pääkalloja minulle tuliaisina.

Keräily on minulle elämäntapa. Pidän kokoelmani kurissa tekemällä vaihtokauppaa ja myymällä esineitä. Kun jotain tulee, jotain myös lähtee. Keräily on silti vain harrastus eikä ammatti. Minulle on myös tärkeää, ettei ainuttakaan eläintä ole tapettu pelkästään kallon vuoksi.

Elämäntavaksi ovat muotoutuneet myös remontoiminen ja sisustaminen.

Kotiamme on remontoitu pikkuhiljaa, ja välillä olemme joutuneet asumaan remontin keskellä. Keittiö uusittiin seitsemän vuotta sitten, jolloin kamalat oranssit seinät jäivät historiaan. Kylpyhuone rempattiin lattiasta kattoon toissa vuonna. Silloin elimme puoli vuotta ilman lämmintä vettä ja käytimme ulkohuussia.

Haaveilen purkavani olohuoneen katon lähiaikoina. Niin saisimme ullakon tarjoaman korkeuden käyttöön."

Tatuointitaiteilijan kuvia on sekä paperilla että iholla. Laura piirtää vapaa-ajalla omaksi ilokseen. Työhuoneessa majailevat täytetyt eläimet, kallot ja perhoskokoelmat. Kaunis antiikkinen työpöytä on saatu vaihtokaupassa. Paviaanin pää, pikkuapinoita, lepakon luuranko, lintujen siroja luita ja vieläpä ihmisen pääkallo. Lauran kallokokoelma tarjoaa jännittävää tutkimista. Tummankirjava keittiö vaihtui remontissa vaaleaksi. Valko-oviset kaapit tasapainottavat tummia hirsipintoja, jottei kokonaisuus käy liian raskaaksi. Mummolasta tuodut Riihimäen umpiotölkit ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen kuiva-ainesäilytyksessä. Rustiikkinen puukaappi on Pentikin tuotantoa. Dramatiikkaa makuuhuoneessa. Simo Siitosen pääkallotaulu löytyi tutun tatuoijan työhuoneelta. Etnishenkinen matto Vepsäläiseltä kokoaa tyylin yhteen. Simo Siitosen pääkallotaulu antoi idean makuuhuoneen yksityiskohtien väritykseen. Kauniisti kehystetty perhoskokoelma herättää työhuoneen nurkan eloon. Lipaston päältä on löytänyt paikkansa aito pantterin pää. Indonesialaisten pääkallonmetsästäjien kallo 1950-luvulta on peräisin Belgiasta toiselta keräilijältä. Asmat-heimon vainajia kunnioitettiin koristelemalla heidän kallonsa letityksin ja höyhenin. Eristyksissä eläneen heimon pääkallonmetsästys hiipui vasta 1980-luvulla.

Lauran sisustusvinkit

Suosi aitoa. Paljaat hirsiseinät ovat kotimme sisustuksen perusta. Niihin yhdistyvät kauniisti luonnonmateriaalit.

Piilota pölyltä. Vitriineissä tavarat pysyvät pölyttöminä. Saman tekevät lasikuvut, jotka myös nostavat esineet arvokkaasti esiin.

Anna sattumalle tilaisuus. Tavara tulee eteen, kun on sen aika. Vaikka kierrän kirppareita, esineet löytävät minut enkä minä niitä.

Ole ajassa. Mummolatyyli voi olla myös modernia. Vaikka asumme hirsitalossa maalla, sisustuksessamme on ajankohtaisuutta ja teollisuustyyliä. Yhtenäinen ja hillitty värimaailma sitoo osaset yhteen.

Julkaistu: 26.10.2018