Ihanat syyskasvit
Piha ja puutarha
Ihanat syyskasvit
Syksy on purppura, vihreä ja hileisen hopea. Anna kasvukauden jatkua ja istuta pihaan kasveja, jotka hehkuvat viileässä säässä.
Julkaistu 26.9.2016
Kotivinkki

Syyskasvit - näin hoidat ja istutat

  • Syksyn ruukkuistutuksiin sopivat viileitä säitä kestävät kausikasvit, kuten asterit, krysanteemit, keijun- ja haltiankukat, syklaamit, koristekaalit, kanervat ja skimmiat.
  • Lisää istutukseen täydennykseksi ikivihreitä havuja sekä vihreä- ja hopealehtisiä lehtikasveja, kuten murattia, lankaköynnöstä, tädykkeitä, hopealankaa ja hopealehteä. Muista myös koristeheinät.
  • Havut näyttävät hyviltä myös talven ajan. Ne voivat talvehtia ruukuissa. Suojaa havukasvit kevättalvella kevätahavalta eli auringon kuivattavilta säteiltä. Jos haluat nauttia ruukkuistutuksista koko kylmän vuodenajan, valitse talvenkestäviä ruukkuja.
  • Syksyn kausikasveja voi istuttaa myös avomaalle. Valitse esimerkiksi monivuotisia kanervia ja variksenmarjoja.
  • Muista, että syksyn ruukkuistutukset tarvitsevat myös hoitoa. Jos syksy on vähäsateinen ja kuiva, kastele istutuksia tarpeen mukaan.
  • Varmistaudu kevääseen ja istuta sipulikukkien sipuleita. Pane narsissit ja pikkusipulit maahan varhain syksyllä, tulppaaneja voit istuttaa pakkasiin asti.
  • Jos istutat sipulit vasta myöhemmin, voit suojata istutuspaikan kuivilla lehdillä, jolloin maa pysyy pidempään sulana ja sipulit ehtivät juurtua kunnolla.  

Kanervat ovat tuttuja syyskasveja. Ne kuivuvat kauniisti, joten niistä saa myös ihanan kranssin. Väri säilyy koko talven. Leikkaa kanervasta pieniä versonpätkiä, kokoa niitä nipuiksi ja sido puolalangalla kiinni valmiiseen kranssipohjaan. Kranssipohjan voit tehdä myös itse kieputtamalla sen rautalangasta tai kietomalla muutaman pajunoksan renkaaksi.

Kun istutat sipuleita, kokeile tällä kertaa hyasinttia. Se kukittaa joulusesongin lisäksi kevättä kauniisti. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös laukat. Ne kukkivat ahkerasti vuodesta toiseen ja lisääntyvät sivusipuleista ja siemenistä. Ne myös saavat kasvaa rauhassa puutarhan talttahampailta.

Murattisyklaami on upea ilmestys. Voit istuttaa sen maahan, ja monivuotisena kasvina se saattaa menestyä suotuisalla paikalla pitkään. Sopiva paikka löytyy esimerkiksi puun tai pensaan juurelta, jossa maa on vettä läpäisevää. Syklaamin mukula on kuin pieni taideteos. 

Syklaami on suosittu ruukkukasvi. Niitä kasvaa luonnonvaraisena muun muassa Välimeren alueella ja Alpeilla, jossa syklaamit kukkivat syksyllä ja talvella. Kukat ovat herkkiä ja siroja, ja niiden väritys vaihtelee punaisen eri sävyistä liilaan ja valkoiseen. 

Syklaami pitää valosta mutta ei suorasta auringonpaisteesta. Ideaalilämpötila syklaamille on noin 15 asteen tietämillä. Syklaami viihtyy hyvin syksyn viileydessä ja kosteassa ilmassa, mutta ei kestä hallaa. Siirrä se pakkasen tullen sisätiloihin, jotta voit nauttia sen kukinnasta vielä tovin.

Syksy on harmaan ja pimeän sijaan pinkki ja vihreä, kun vaihdat ruukkuihin kauden kukkia. Syysistutusten kasvit kaipaavat hyvää multaa, hoitoa ja kastelua, jotta ne kestävät kukoistavina pakkasiin asti. Salaojita ruukut ruukkusoralla ja täytä sitten mullalla. 

Kommentoi »