Maku

Ihana parsa

Ihana parsa

Hienostuneen ja miedon makuinen parsa on kevään ensimmäisiä kasviksia. Parsaa saa kaupoista jo huhtikuussa, mutta paras sesonkiaika on toukokuusta kesäkuun puoliväliin.
Teksti Mervi Melasniemi
Kuvat Kirsi Salovaara
Mainos

Monivuotinen liljakasvi, parsa, on tunnettu Pohjolassa jo 1600-luvulla. Parsan satoikään kasvattaminen vie useita vuosia.

Valkoinen parsa kasvatetaan maan alla, jolloin siihen ei kehity lainkaan lehtivihreää. Se on väriltään norsunluun valkoista, mutta varressa näkyy usein hentoa lilaa. Satoa korjataan juuri ennen parsan maanpinnalle työntymistä. Valkoinen parsa on kasvatustapansa takia vihreää kalliimpaa. Herkkusuut pitävät valkoista parsaa myös hienompana.

Vihreä parsa kasvaa normaalisti maan pinnalla. Sen nupuissa on usein violetti vivahde. Vihreää parsaa kasvaa myös villinä muun muassa Brittein saarilla ja Välimeren hiekkaisilla rantamailla. Vihreän parsan ravintoarvo on valkoista parsaa parempi. Se sisältää muun muassa A-, B- ja C-vitamiineja sekä rautaa.

Suomessakin viljellään parsaa, mutta kuluttajille on pääosin tarjolla vain tuontiparsaa. Parsaa tuodaan Suomeen muun muassa Espanjasta ja Israelista. Suomessa kasvatettua parsasatoa korjataan ainoastaan toukokuussa.

Vaikka parsa on tavallaan mietoa, sillä on silti selvästi erottuva ominaismakunsa, joka tulee hyvin ruoista esille. Sitruunamehu, yrtit ja sipulit maustavat mainiosti parsaruokia. Parsalle sopivat myös eri tavoin maustetut oliiviöljy, esimerkiksi sitruuna-, appelsiini-, basilika- tai valkosipuliöljy.

Yksinkertaisimmillaan voit tarjota parsaa öljyllä, viinietikalla ja rouhitulla suolalla sekä mustapippurilla maustettuna. Myös tilkkanen sulatettua voita vastaraastetun parmesaanin kanssa on maukas yhdistelmä.

Julkaistu: 5.5.2008
Katso myös nämä